Mine Çağlar

Meme kontrolünü önemse ve hayatını erteleme





Meme kanseri, erken teşhis edildiği zaman tedavi edilebilen ve iyileşme şansı yüksek olan bir kanser türüdür. Bu nedenden dolayı, hastalığın erken teşhisine yönelik çeşitli yöntemler uygulanmaktadır.
Kadınlarda görülen kanserlerin yüzde 25’inden sorumlu olan meme kanserini erken tespit edebilmek için düzenli olarak yapılması gereken “kendi kendine meme muayenesi” dışında, “klinik meme muayenesi” ile “kişiye özgün radyolojik görüntüleme yöntemleri”nin uygulaması yer almaktadır.

 

Klinik meme muayenesi

Klinik meme muayenesi, düzenli olarak ve belirli aralıklarla doktor kontrolünde veya bu konuda eğitim görmüş sağlık personeli tarafından meme muayenesinin yapılması şeklinde tanımlanabilir. Uzman kişiler tarafından yapılan meme muayenesinde, kendi kendine meme muayenesinde olduğu gibi gözle ve elle değerlendirme yöntemleri yer almaktadır. Bu nedenden dolayı, meme muayenesi yapılan kişilerde meme yapısında herhangi bir değişikliğin (şekil, boyut, renk,…) olup olmadığı yanında, meme dokusu ve koltuk altı lenf bezlerinin de kontrolü yapılabilmektedir.
 

Klinik meme muayenesinin önemi

Meme kanserinin erken tanısına yönelik düzenli olarak yapılması gereken “klinik meme muayenesi”, kişi veya görüntüleme yöntemleri tarafından saptanamamış meme kanserlerinin bir kısmını yakalayabilmesi açısından önem arz etmektedir. Ayrıca bir kadının meme kanseri açısından risk grubunda olup olmadığının belirlenmesi ve risk unsurlarının azaltılması için yapılması gerekenlerin saptanması da ancak klinik değerlendirme sonucunda belirlenebilmektedir. Bu nedenle, klinik meme muayenesi, meme kanseri tarama programlarının vazgeçilmez bir parçası olarak düşünülmelidir!…Günümüze kadar yapılan birçok çalışmada, “klinik meme muayenesi” yönteminin olumlu sonuçlarıyla ilgili önemli görüşler de ayrıca iletilmektedir.
 

Öneriler

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Amerikan Kanser Birliği (ACS), klinik meme muayenesini 20-39 yaş grubundaki bayanlar için iki-üç yılda bir, 40 yaş ve üzeri bayanlar için ise yılda bir olarak önermektedir.
Bugünkü konumuza son vermeden önce bir kez daha vurgulamak istiyorum ki, meme kanseri, erken teşhisi mümkün olan ve erken tespit edilebildiği zaman tedavi şansı yüksek olan bir kanser türüdür. Meme kanserinde “Erken Teşhis”in “hayat kurtarıcı” olduğunu unutmayalım!

Meme kontrolünü önemse ve hayatını erteleme

Yorumlar kapalı.

Mine Çağlar

Meme kontrolünü önemse ve hayatını erteleme





Meme kanseri erken teşhisinde, “klinik meme muayenesi” yönteminin önemi…

Meme kanseri, erken teşhis edildiği zaman tedavi edilebilen ve iyileşme şansı yüksek olan bir kanser türüdür. Bu nedenden dolayı, hastalığın erken teşhisine yönelik çeşitli yöntemler uygulanmaktadır. Kadınlarda görülen kanserlerin yüzde 25’inden sorumlu olan meme kanserini erken tespit edebilmek için düzenli olarak yapılması gereken aylık “kendi kendine meme muayenesi” dışında, “klinik meme muayenesi” ile “kişiye özgün radyolojik görüntüleme yöntemleri”nin uygulaması yer almaktadır.

Klinik meme muayenesi, düzenli olarak ve belli aralıklarla doktor kontrolünde veya bu konuda eğitim görmüş sağlık personeli tarafından meme muayenesinin yapılması şeklinde tanımlanabilir. Uzman kişiler tarafından yapılan meme muayenesinde, kendi kendine meme muayenesinde olduğu gibi gözle ve elle değerlendirme yöntemleri yer almaktadır. Bu nedenden dolayı, meme muayenesi yapılan kişilerde meme yapısında herhangi bir değişikliğin (şekil, boyut, renk,…) olup olmadığı yanında, meme dokusu ve koltuk altı lenf bezlerinin de kontrolü yapılabilmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Amerikan Kanser Birliği (ACS), klinik meme muayenesini 20-39 yaş grubundaki bayanlar için iki-üç yılda bir, 40 yaş ve üzeri bayanlar için ise yılda bir olarak önermektedir.

Meme kanserinin erken tanısına yönelik düzenli olarak yapılması gereken “klinik meme muayenesi”, kişi veya görüntüleme yöntemleri tarafından saptanamamış meme kanserlerinin bir kısmını yakalayabilmesi açısından önem arz etmektedir.

Ayrıca bir kadının meme kanseri açısından risk grubunda olup olmadığının belirlenmesi ve risk unsurlarının azaltılması için yapılması gerekenlerin saptanması da ancak klinik değerlendirme sonucunda belirlenebilmektedir. Bu nedenle, klinik meme muayenesi, meme kanseri tarama programlarının vazgeçilmez bir parçası olarak düşünülmelidir!…

Günümüze kadar yapılan birçok çalışmada, “klinik meme muayenesi” yönteminin olumlu sonuçlarıyla ilgili önemli görüşler de ayrıca iletilmektedir.

Değerli okurlarım, bugünkü konumuza son vermeden önce bir kez daha vurgulamak istiyorum ki, meme kanseri, erken teşhisi mümkün olan ve erken tespit edilebildiği zaman tedavi şansı yüksek olan bir kanser türüdür. Bu nedenle meme kanserinde erken teşhis büyük öneme haizdir.
 

Meme kontrolünü önemse ve hayatını erteleme

Yorumlar kapalı.