Özer Kanlı

Pile yolunun yapımı ve Rumların emelleri





Rumlar Kıbrıs konusundaki her şeyi kendi istedikleri gibi istismar ederek bir yere varabileceklerini zannediyor.

“Dostları” da kendi çıkarları için onları gaza getiriyor.

OYSA NE İSTERSE İSTESİNLER, NE YAPARLARSA YAPSINLAR KKTC’Yİ ORTADAN KALDIRAMAYACAKLAR.

KİMİ YANLARINA ALIRLARSA ALSINLAR, İÇİMİZDE İSTEDİKLERİ KADAR BEŞİNCİ KOL FAALİYETİ SÜRDÜRSÜNLER, ALGI YARATMA İÇİN PARA HARCASINLAR BİR YERE VARAMAYACAKLAR, TÜRK TARAFINI EGEMENLİK TALEBİNDEN, İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM HEDEFİNDEN GERİLETEMEYECEKLER.

Rum tarafı boşuna “BM özel temsilci atarsa federal çözümde görüşmelere dönüş olacak” diye ümitlenmesin.

Ne de Yiğitler-Pile yolu yapımı için Türk tarafının gösterdiği iyi niyeti, anlayışı, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin otoritesini Türk topraklarına da yayabileceği hayali kursun.

Türk tarafı ile BM arasında yazılı olmayan bir anlaşma ama bunun yanı sıra konuşulan kayıtlara geçen pek çok müzakere ve konuşma vardır.

Rum ne derse desin KKTC ve Türkiye açıklamaları ortadadır.

Pile’de ne olduğunu ve olabileceğini anlamak için Dışişleri Bakanı Sayın Ertuğruloğlu’nun açıklamasını, KKTC ve Türkiye Dışişleri Bakanlıklarının açıklamalarına bakmak lazım, Ruma değil..

Bir kere en başta şunu belirtmekte fayda görüyorum; DIŞİŞLERİ BAKANI SAYIN TAHSİN ERTUĞRULOĞLU KKTC’NİN EGEMENLİĞİNE, DEVLET OLMA HUSUSİYETİNE ZARAR VERECEK BİR ADIMI ASLA ATMAZ, BU ANLAMA GELECEK HERHANGİ BİR ŞEYE ASLA İZİN VERMEZ.

Azerbaycan’da bulunan, konuşma şeklinden, kullandığı dilden ne demek istediğini iyi anladığım Tahsin Bey’le bir telefon görüşmesi yaptım.

Belli ki Tahsin Bey Rum tarafının yine yalana ve yanlışa başvurmasından rahatsız, canı sıkkın.

“GÖRECEĞİM BM’NİN NE YAPTIĞINI, UYGULAMASINI ONA GÖRE DEĞERLENDİRME YAPACAĞIM, KONUŞACAĞIM” diyor Tahsin Bey…

Eğer ki mutabık kalınan ancak imzalanmayan anlaşmayı Rum ve dostu BM kendilerine yontarsa Tahsin Bey’in sert bir şekilde buna karşı çıkacağı net…

KKTC Dışişleri Bakanlığı açıklamasında da belirtildiği üzere Türk tarafı Pile’de yaşayan insanlarımızın hayatlarını kolaylaştıracak yol projesinin, söz verildiği gibi en kısa sürede tamamlanması için yapıcı bir tutum sergilerken kaçakçılık ve düzensiz göçe karşı yolda gerekli emniyet tedbirlerinin alınmasını da taahhüt etti.

Ama yine açıklamada da net bir şekilde ortaya konulduğu üzere bu Pile’nin ara bölgede olma statüsüne bir zarar vermeyecek şekilde olacak.

Türk tarafı Pile’de yaşayan herkesin faydasına olacak projeler geliştirilmesine yapıcı bir anlayışla destek vermeyi sürdürecek ama bu asla bazı Rum kanallarında ve gazetelerinde iddia edildiği gibi sözde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin iznine bağlı olmayacak.

KKTC Dışişleri Bakanlığı’na göre “Kıbrıs’ta ara bölgeye dair tüm plan ve projelerin KKTC’nin bilgi ve onayı çerçevesinde gerçekleşmesi hukuki bir zorunluluktur ve KKTC Devleti bu hukuki zorunluluğa saygı gösterilmesi için gerekli her türlü takibi artan bir kararlılıkla yerine getirmeye devam edecek.

Yani Pile dahil ara bölgede bir şey yapılacaksa Türk tarafının da onayına başvurulacak.

Başta da dediğim gibi, kimse bize ilgili gelişmeleri Türk tarafının Kıbrıs Cumhuriyeti’ni veya federal çözümü kabule yöneldiği şeklinde de yorumlamasın diye KKTC Dışişleri Bakanlığı açıklamasında şu ifadelere de yer verilmiş:  “KKTC olarak adada adil, gerçekçi ve sürdürülebilir bir uzlaşının iki ayrı bağımsız devletin aralarında geliştirecekleri işbirliğine dayalı iyi komşuluk ilişkilerinden geçtiğini hatırlatmak isteriz.”

Anlayan anlar. Anlamak istemeyen olursa gereken yapılır.

Benim anladığım Türk tarafının net tutumu bu.

Yiğitler –Pile yolunun yapılması önemli bir başarıdır aslında.

Uzun yıllardır gündemde olan ancak yapılamayan bir şey gerçekleşmiştir.

Öyle veya böyle Rumun hiçbir şekilde burnunu uzatamayacağı, sadece tüm Devletlerin üzerinde hassasiyetle durduğu düzensiz göç ve kaçakçılığın önlenmesi gibi hassas konularda BM ile muhatap olunacak bir mutabakatla bunun yapılacak olması gayet iyi olmuştur.

Rum akıllı ise olayı istismar etmez ve Pile’deki Rumlarla, Türklerin lehine gelişmeler ortaya çıkar…

Bekleyip, göreceğiz…

Pile yolunun yapımı ve Rumların emelleri
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.