Yeni seçenekleri ortaya çıkaran deniz-kum-güneş’ten farklı olarak turizmde farklı alternatifler sunan turizm türleri; hem ülkelerin ekonomik olarak kalkınmalarına hem de doğal kaynakların korunmasına katkı sunan, her mevsimde turizmin uygulanabilirliğini gösteren, sürdürülebilir turizm yaklaşımında çevreye önem veren turizm türleridir.
Turizmin gelişimini sağlayan ve bu gelişimin yalnızca yaz turizminden ibaret olmadığını gösteren alternatif turizm, turizmin çeşitlenmesine yardımcı olmaktadır. Adından da anlaşıldığı üzere turizm sektöründe faaliyet gösterilen alanlara bir çeşitlilik getiren bu turizm, faaliyet gösterilen bölgeye, ülkeye, çevreye, geleceğe önemli katkı sağlamakta ve yerel halkı desteklemektedir.
Alternatif turizm türlerinden biri olan ve doğal çevreye etkileri en az düzeyde bulunan, halk için ekonomik faydalar sağlayan ekolojik turizmin ki ecoturizm olarak bilinir, önemi her geçen gün artmaktadır. Ecoturizm, doğal ve kültürel çevreyi daha iyi anlamaya yardımcı olan bir seyahat deneyimidir. Aşırı kalabalıklardan ve rahatsızlık veren ortamlardan kaçmak isteyen, doğal alanlara karşı duyarlı kişiler tarafından tercih edilmektedir. Sürdürülebilir bir kalkınma için yöre halkını motive edici bir etkiye sahiptir. O bölgeye özgü yiyecekler ve geleneklerle ilgili tecrübeler, çevre ile iç içe gerçekleşmektedir.
Bir başka turizm türü de ecoturizme çok benzeyen argo turizmdir, yani tarım turizmidir. Tarımsal alanlarda işgücüne katılmak ile beraber, bunun karşılığında konaklama ile yiyecek içecek hizmetlerinden yararlanmayı içerir. Özellikle şehirlerde yaşamını sürdüren gençlerin tercih ettiği bir turizm türüdür.
Adamız; doğal güzellikleri, sahip olduğu kültür, tarıma ve aynı zamanda konaklamaya uygun alanları ile bu turizm çeşitlerinin çok güçlü bir şekilde yapılabileceği bir coğrafyadır.
Hükümetlerin hedefleri arasında olması gereken bu turizm türleri, özellikle kırsal kesimde tarım dışı istihdam alanlarının oluşturulmasına, bölgeler arasındaki dengesizliklerin azaltılmasına, kadının statüsünün iyileştirilmesine, kırsal alanlardaki nüfus göçünün durdurulmasına, milli değerlerin korunmasına ve tanıtımına katkıda bulunmaktadır.
Kongre turizmi, inanç turizmi, sağlık turizmi, çiftlik turizmi, macera turizmi, yat turizmi gibi diğer alternatif turizmler ülkemizde kısmen ve yerel düzeyde yapılsa da bunların desteklenerek uluslararası düzeyde yapılması da ülkemiz ekonomisi açısından önemlidir.
Turizm türlerini ekonomik olarak desteklemeden önce ilk etapta yapılması gerekenler vardır. Doğal kaynakların iyi korunması, özellikle tıbbi ve hoş kokulu bitki varlığı ile birçoğu yıllık bitki olan endemik türlerin ekolojik turizme yönelik olarak değerlendirilmesini sağlama yönünde planlamalara ve stratejilerin oluşturulmasına ihtiyaç var. Dağlık, tepelik yerlerde yürüyüş, spor koşuları, yamaç paraşütü için uygun yol güzergâhları ve patikalar oluşturulmalıdır. Günübirlik piknikçilerin bıraktığı katı atıklar yerel yönetimlerce periyodik olarak toplanmalıdır.
Sonuç olarak adamız coğrafi konumu, doğal, kültürel, tarihsel değerleri ve biyolojik çeşitliliği ile özellikle ekolojik turizm ve argo turizm için oldukça elverişlidir. Ziyaretçilerin ve halkın; tarihî ve kültürel yapı, biyolojik çeşitliliğin korunması konularında ilgili uzmanlar tarafından bilgilendirilmeleri yanında bu turizm türlerinin hayata geçirebilmek için etkili bir tanıtıma, sağlıklı bir planlama ve organizasyona ihtiyaç vardır.
Dr.Ziya Öztürkler
Diğer Yazıları
Köşe Yazarı
Yorumlar kapalı.