Dr.Ziya Öztürkler

Siyasette dijital propaganda






Yapay zekâ insanın bildiklerini algılayabilen, kavrayabilen, anlamlandırabilen, genelleştirebilen, çıkarımda bulunabilen, aynı anda birden fazla işi başarıyla gerçekleştirebilen bir anlamda insan zekâsını taklit edebilen bilişim teknolojisidir. Karmaşık sorunların çözümlenmesinde ve değişen koşulların dikkate alınarak karar verilmesinde insan zekâsının özellikleri olan muhakeme etme ve tahmin gücünün makineler tarafından kullanılmasıdır.
Yapay zekâ ve tüm dijital teknolojiler sayesinde, sanayide, ticarette ve sosyal hayatta hızlı bir değişim yaşanmakta. Dijital dönüşümün en temel işlevi pek çok işin elektronik ortamda daha hızlı bir şekilde yapılmasıdır. İletişim, iş ve işlemlerin dijital ortamda gerçekleştirilmesi, konum bulma, bilgiye hızla ulaşma, eğlence, depolama, bankacılık, finans, sosyal medya, sağlık, kurum ve ülke güvenliğini sağlama gibi neredeyse hayatımızın her alanında kullanılmakta.
Artık albüm almıyoruz, fotoğraflarımızı albüm yerine sosyal medya hesaplarımıza yüklüyoruz, filmleri, dizileri, maçları televizyon yerine özel film, dizi ya da maç izleme platformlarından seyrediyoruz, bankaya gitmeden pek çok işlemi oturduğumuz yerden yapıyor, test randevumuzu cep telefonundan alıyoruz. Tüm bunları daha kolay, daha konforlu en önemlisi de daha çabuk olduğu için böyle yapıyoruz.
Dijital pazarlama ile müşterinin ayağına gidersiniz bizzat, beklemezsiniz, bekletmezsiniz, sonra da ürünü alıp almadığını izlersiniz, müşteri memnuniyetini daha iyi tartarsınız ve ona göre iyileştirmeler yaparsınız. Tabi ki tüm bunlar İnternetin icat olmasıyla başladı.
Son dönemlerde adamızda da organik gıda, geleneksel yemekler, el yapımı ürünler gibi pek çok ürünün dijital olarak pazarlandığını görüyoruz. Ürünleri ya da markaları bir adım ileriye taşımak için yapay zekâ ile çalışmak, geleceğe şimdiden adım atma şansı sağlayacaktır. Yapay zekânın, dijital dönüşümün bu kadar uzun süredir gündemde olmasının en büyük sebebi ise bu kelimelerin altında geleceğin olmasıdır.
Dijital dönüşümle artık siyasette de dijital propaganda etkili bir şekilde kullanılmaya başlandı. Sosyal medya, çift yönlü iletişim ve etkileşime imkân sağlayan bir ortam olması nedeniyle son yıllarda siyasal propaganda için yeni fırsatlar sunmakta. Özellikle zamanının büyük bölümünü internette geçiren seçmen grubuna ulaşmaya imkân sağlayan sosyal medya yaklaşık son on yıldır siyasi partiler ve siyasetçiler tarafından propaganda amaçlı olarak kullanılmakta. Adayların, yaptıkları paylaşımlar sonucunda takipçileri üzerinden yüksek etkileşim sayılarına ulaşmış olmaları, çok daha geniş kitlelere mesajlarını iletebildiklerini göstermektedir.
Bunların yanında bir de yazılım şirketleri tarafından yıllardan beri kullanılan propaganda araçlarına dijital elemanlar ilave edilip, hesaplamalı propaganda yöntemleri geliştirildi. Sosyal medyada paylaşılan bilgiler, mesajlar, beğenilenler veya beğenilmeyenler, kişilere özel neredeyse bütün bilgiler depolanmakta ve kullanılabilir algoritmalar oluşturulmakta. Tüm dünyada bu devasa bilgi arşivi ve algoritmaların, propaganda kampanyalarında kullanılması, günümüz dünyasının en etkili yöntemlerinden birisi haline gelmeye başladı. İnsanların bu konu ile ilgili farkındalığını geliştirmesinde fayda var. Farkında olsak da olmasak da pek çok konuda aynı fikirde olmaya, bir şeylere inanmaya çağrılıyor olabiliriz.

 

Siyasette dijital propaganda
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.