Mine Çağlar

Ayda sadece 5 dakika! 







Meme kontrolünüzü ihmal etmeyiniz… 
Bayanların kendi meme kontrollerini yapmaları neden önemlidir?

   Meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarıcıdır. Kendi kendine meme kontrolünde amaç, normal meme dokusu arasında yer alan normal dışı yapıların saptanmasıdır. Bunun temelinde de bayanların her ay düzenli olarak yapacakları kendi meme dokularını kontrol etmeleri ve gelişebilecek değişiklikleri fark edebilmeleri  meme kanseri erken tanısında önem arz etmektedir. Bu nedenle bayanların kendilerinin yapacakları doğru bir meme kontrolü için önerilen adımların tümünün doğru zamanda ve önerilen şekillerde uygulanması büyük önem arz etmektedir. 

Ayna karşısında gözle değerlendirme yöntemi

   Ayna karşısında gözle değerlendirme, kendi kendine meme muayenesinin ilk adımını oluşturmaktadır. Ayna karşısında meme muayenesinde eller kalçalardayken, avuçlar önde sıkılmış pozisyondayken, kollar yanda serbest sallanır durumdayken, eller havadayken ve vücut öne eğilmiş durumdayken olmak üzere beş farklı pozisyonda yapılmaktadır. Ayna karşısında gözle değerlendirme, iyice aydınlatılmış bir odada, ayna karşısında yapılacak meme muayenesinde yukarıda belirtilen beş ayrı pozisyonda her iki memenin görsel olarak değerlendirilmesi yapılmaktadır. 
   Ayna karşısında gözle değerlendirme sırasında memelerde belirgin şişlik, meme cildinde renk değişiklikleri, kızarıklık, yüzeysel damarlarda önceden var olmayan belirginleşme hali, ciltte portakal kabuğu görüntüsü, meme ucunun içe doğru çekilmesi, tümüyle içe gömülmesi, meme başından akıntı gelip gelmediği gibi değişiklikler dikkat edilmesi gereken noktalardır. 
   Yeri gelmişken önemli bir noktayı bir kez daha vurgulamak istiyorum ki bu belirtiler her zaman için memelerdeki normal dışı bir durumu göstermemekle birlikte, doktora başvurulmasını gerektiren önemli bir hastalık belirtisi de olabilmektedir. Bu nedenle sorumluluklarımız konusunda bilinçli bir şekilde davranmaya özen göstermeli ve gerekenler konusunda geç kalmamalıyız !…..
   Meme dokusunun “elle muayenesi” nde, memenin koltuk altından göğüs kemiğine ve göğüs kemiğinden memenin alt sınırına kadar tüm alanların dikkatlice hissedilerek muayenesi yapılmaktadır. Kendi kendine meme muayenesi, “elle değerlendirme” yöntemlerinde, meme dokusunda normalde var olan veya meme dokusunda normalde olmaması gereken bir yapının ayırımı ve bunun tespiti oldukça önem taşımaktadır. Kendi kendine meme muayenesinde elle değerlendirme yöntemleri “yatar pozisyonda elle değerlendirme” ve “ayaktayken elle değerlendirme” olmak üzere iki şekilde de uygulanmaktadır. Elle meme muayenesinde parmak uçlarını meme üzerinden kaldırmadan memenin tamamını ya daireler çizerek, ya yukarıdan aşağı-aşağıdan yukarı tarayarak ya da merkezden dışa tarayarak değerlendirmek gerekmektedir. Elle meme muayenesinde muayeneyi yaparken parmakların sadece cilt üzerinde gezdirmek yeterli olmamaktadır. Her memede her taramayı toplam üç kez hafif, orta ve şiddetlice bastırarak tekrarlamak gerekmektedir. 
   Kendi kendine meme muayenesinde elle değerlendirme yöntemleri içerisinde “yatar pozisyonda elle değerlendirme” işlemi sırtüstü yatarak memenin taranması şeklinde yapılmaktadır. Taraması yapılmak istenen meme tarafındaki el başın altına gelecek şekilde yerleştirilerek ve omzun altına da bir yastık veya katlanmış bir havlu yerleştirildikten sonra diğer elle meme muayenesi yapılmaktadır. Yatar pozisyonda taraması yapılan memenin değerlendirilmesi tamamlandıktan sonra ayni işlemlerin diğer meme için de yapılması gerekmektedir.
   Öncelikle unutulmaması gereken bir nokta vardır ki, meme yapısında ele gelen her kitle kanser değildir. Fakat, meme dokusunda fark edilen herhangi bir değişiklik ve ele gelen kitle tespit edildiği zaman hiç gecikmeden ve gereksiz yere panik olmadan mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Uygun zamanda ve belirtilen doğru uygulama şekillerinde uygulanan meme muayenesinde, meme dokusunda muhtemel normal dışı kitleleri saptama şansının daha başarılı olduğu bilinen bir gerçektir. Kendi kendine meme muayenesindeki amacın, normal dışı bir olgu durumunda doktorumuza erken başvurmayı sağlamak olduğunu da unutmamalıyız…

Ayda sadece 5 dakika! 
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.