Hasan Hastürer

Temel sorunumuz nedir, bilir misiniz?





“…Muhalefetin söyledikleri, Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek için bilinmeyen mi?

Söylenenleri eksiksiz bildiğinden zerre kadar kuşkum yok.

Toplumsal yayın hastalığımız sağlık için de geçerlidir.

Tüm vatandaşı kucaklayan, tüm vatandaşa yeten, tüm vatandaşın ulaşım menzilinde bir sağlık alt yapısı için TOPLUMCU ANLAYIŞLA ŞEKİLLENEN BİR SAĞLIK POLİTİKASI YOKTUR.

Sağlık politikasının olmaması demek, rotası olmayan hatta pusulası bozuk gemide yolculuk etmektir.

Gerçek bu iken –cekli, -caklı konuşmaları nasıl ciddiye alayım?

Siz söyleyin…”

Tırnak içindeki bu bölüm, Cuma günkü yazımın son bölümüydü.

Meclis’teki bütçe görüşmeleri sırasında yapılan konuşmalar, dürtü işlevi yerine getirmişti yazıma…

***

Verimli etkileşimin olmadığı yerde ilerleme de, gelişme de olmaz.

Yazıp söylediklerimde, etkileşimin payı yüksektir.

Yazıp, söylediğim zaman da, noktaya koymuş saymıyorum, elbette.

Hızlı ve yoğun geri dönüşümler alırım.

Bilişim teknolojisi, internet, iletişim bakımından uzaklık mevhumunu ortadan kaldırdı. Gönder amaçlı bir dokunuşum hemen ardından Avustralya’dan Amerika’ya kadar anında geri dönüşüm alabiliyorsunuz.

***

Sağlıkla ilgili geri dönüşümlerden üçünü yazıma alacağım…

“…Genel Sağlık Sigortasına dair bir şey de yok. Türkiye’den gelen sigortalı hasta, burada özel hastanelerde büyük bir indirimle muayene oluyor. Bizim sigortalılar, cezalı, özelden sağlık hizmetini tam ücretli alıyorlar.

… Dr  Rifat Atun gibi, Dünya’ da  sağlık sistemi kurmuş uzmanımız var iken,  halen sağlığı tartışmamız vizyon eksikliğimizin ve cehaletin göstergesidir..

… Gideceği limanı bilmeyen kaptana hiçbir rüzgardan hayır gelmez.”

***

Dr. Rifat Atun, sağlık sistemi konusunda, dünya çapında bir isim.

Bizim insanımız.

Dünyanın neresinde olduğu, dünyanın neresinde yaşadığının hiç önemi yok. Yardım istense seve seve koşacağından hiç kuşkum yok. Ancak bizdeki yönetim anlayışının, doğru bilgi ve beraberinde tıkır tıkır çalışacak bir sistem arayışı yok.

Sistem demek, her türlü istismara kapalı yapı demektir.

Bu da bizimkilerin pek işine gelmiyor.

***

Yazımda, “Sağlık politikasının olmaması demek, rotası olmayan hatta pusulası bozuk gemide yolculuk etmektir” diye yazdım.

Denizci bir okurumdan, “Gideceği limanı bilmeyen kaptana hiçbir rüzgardan hayır gelmez.” Paylaşımı geldi.

Politikasızlık sadece sağlık için değil, neredeyse her konuda geçerlidir.

***

Temel sorunumuz nedir bilir misiniz?

Kuzey Kıbrıs’ta toplumcu düşünceyle, halkı ya da devleti düşünerek siyaset yapanların sayısı, bir elin parmak sayısı kadar yoktur.

Kendini düşünenlerin, nitelikli hizmet için sistem kurması, sistem geliştirmesi mümkün değildir. Çünkü düşünce öncelikleri “BİZ DEĞİL,  BEN ÖNCELİKLİDİR.”

Etkili konumda olanlar için BİREYSEL ÇIKARLAR, HEM ZÜMRESEL, HEM TOPLUMSAL DEĞERLERDEN ÖNDE OLDUĞU SÜRECE, ARZULANAN GÜZEL GÜNLER, HEP, KAF DAĞININ ARDINDAN DA ÖTEDE OLACAK.

Temel sorunumuz nedir, bilir misiniz?
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.