Her fırsatta yazarım.
Bu ülkede en temel meselelerimizden biri, bizi yöneten anlayışın, konuları ya da sorunları, küçük, büyük diye ayırması ve devamında, küçük işlere, önemsizdir diye çözüm ilgisi göstermemeleri, büyük sorunları da boylarını aştığı için çözememeleridir.
Böyle olunca sorunların çoğu çözümsüz kalır.
Yıllardır bu böyledir.
Tam da bu nedenle KÜÇÜK İŞLER BAKANLIĞI kurulmasını öneririm. Hem de esprisiz, gayet ciddi olarak.
Bu sıralar, yoğunlukla bir üniversiteden kaynaklansa da SAHTE DİPLOMA konusu, üniversitelerimizi sorgulatıyor.
Yükseköğrenim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu, YÖDAK’ı bu günlerde çok hatırlar olduk. Hiç düşünülmeyen, görev ve yetkileri konuşuluyor. Bu satırların yazarı olarak, ticari amaç önceliğiyle kurulan özel üniversitelere temkinli değil, karşı durarak yaklaştım. Bir gün başımıza bu dertlerin oralardan açılacağından hiç kuşku duymadım.
YÖDAK; yükseköğretimi planlayabildi mi? Ya da ciddi ciddi planlamayı konuşabildi mi?
HAYIR.
YÖDAK, denetim görevini yüzde ellinin üzerine çıkarak yapabildi mi?
Yüzde yirmi bile yapamadı.
Koordinasyon görevi de, ismindeki varlığından öte, pratikte olmadı.
Akreditasyon işlerini zorunluluk çerçevesinde yapmaya çalıştı, çalışıyor.
Dolayısıyla, üniversite dünyamızda ortaya çıkan ve çıkacak sorunlarda YÖDAK’ı, suçlayıcı bir içerikle eleştirmeyi şu an için düşünmüyorum.
YÖDAK’ın sahip olduğu insan kaynağı, görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye ASLA YETMEZ.
Bir üniversite çatısı altında, yargıya taşan bu kadar konu var diye tüm üniversitelerimizi aynı potaya koymak büyük yanlış olur. Kalite çıtası iyi konumda olan üniversitelerin sorunlarını azaltıp, ortadan kaldırmak için de ne gerekirse yapılmalıdır.
Gelin sizle, basit ama çözümsüzlüğü devam eden bir sorun paylaşayım.
Gönyeli çemberinden, Mağusa istikametine giderken, Hamitköy çemberine kadar, üst hız limiti 65 kilometredir. Hamitköy – Haspolat arası ise 100 Km. Hamitköy ile Haspolat arasında Kuzey Çevre yoluna dönüş noktasındaki çember, sürati yasal olarak 50 Km’ye düşürüyor. Ancak Hamitköy – Haspolat arasında 100 Km, hız limiti esastır. Peki 100 Km, sorun mu yaratıyor.
Evet.
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, öğrenci otobüslerinde, yoğun saatte ayakta seyahat eden öğrenciler oluyor. Meğer, 65 kilometrenin üzerinde hız limiti olan yol bölümlerinde ayakta yolcu taşımak trafik suçuymuş. Zaman zaman polis kontrollerde, araç sürücülerinin şahsında UKÜ’ye para cezası yazıyormuş.
Yapılacak oldukça basit. Gönyeli çemberinden başlayan 65 Km hız limiti, Haspolat çemberine kadar geçerli olacak.
Bu kadar basit.
Söz ulaşımdan açılmışken, üniversitelerin öğrenci taşıma amaçlı T izinlerine de dokunalım.
Bir üniversite düşünün 5 bin öğrencisi varken T izinli 15 otobüsü var. Öğrenci sayısı 15 bine çıktı, T izinli otobüs sayısı hala 15. Olmaz. Matematiği tutmaz. Özel taşımacılık yapanların bu konudaki tepkilerini, duyarlılıklarını biliyorum. Tepkilerin varlığı sorunun çözümünü zorlaştırmaz. Konu, basit sorunlar grubuna girecek özellikte. Yeter ki karar vericilerin, katılımcı bir anlayışla tarafları dinledikten sonra, doğru olan kararı verecek kapasiteleri olsun.
Herkes etrafına baksın.
Hayat kalitemizi olumsuz etkileyen sorunların çoğunun çözümü çok basittir. Yeter ki sorunları çözecek niyet ve kapasite olsun. Pek çok sorun, en çok altı ay, bir yıl içinde mazide kalır.
Yorumlar kapalı.