Diyabet (Şeker hastalığı) her yaşta karşılaşılabilen bir hastalıktır. Son yıllarda çocuklarda sağlıksız beslenme ve hareketsizlikle birlikte şeker hastalığının görülme oranı artmıştır. Diyabet metabolik bir hastalıktır ve ömür boyu tedavi gerektirmektedir.
Diyabet, Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere ikiye ayrılır. Tip 1 diyabet daha çok çocukluk ve gençlik çağında görülüp, insulin hormonunun eksikliğinden meydana gelir. Bu sebeple bu hastalar insülin hormonunu dışarıdan (enjeksiyon yoluyla) almak zorundandırlar.
Tip 2 diyabet ise yanlış beslenme, hareketsizlik ve obeziteden dolayı ortaya çıkıyor. Eskiden daha çok 50 yaş ve sonrasında görülürken, artık 12 yaştan itibaren de görülmeye başlanmıştır. Bu sebeple çocuklarımızın beslenme şekli ve yaşam tarzı sağlıklı büyümeleri açısından çok önemlidir.
Örnek olun
Çocuklar ailelerini örnek alarak büyürler. Eğer siz sağlıklı yemekler pişirip düzenli beslenirseniz çocuklarınızda sizin gibi beslenecektir. Çocukların önünde her zaman çok dikkatli olmanız gerekir. Örneğin anne ve baba yemeğin tadına bakmadan tuz eklerse çocukta sizi örnek alıp aynı şeyi yapacaktır. Sofrada sevmediğiniz yemekleri söylemeyiniz. Çünkü çocuk o yemeğe karşı önyargılı olur ve anne babası sevmediği için kendisi de sevmez. Sofranızda içecek alışkanlığına da dikkat edilmesi gerekir. Son yıllarda yapılan araştırmalar sonucunda kola ve meyve suyunun içerdikleri şeker sebebiyle obeziteye büyük katkı sağladığı bulunmuştur. Bu sebeple ailecek sofranızda içecek çeşidi olarak su ve ayranı bulundurun.
Hareket etmesini sağlayın
Çocukların sağlıklı ve dengeli beslenmesinin yanı sıra, hareketli olması da çok önemlidir. Günümüzde çocuklar zamanlarını daha çok bilgisayar veya televizyon önünde oturarak geçiriyorlar. Bu sebeple çocuklarınızı sevebilecekleri spor aktivitelerine yönlendirmelisiniz. Özellikle spor yaparken sıkılmamaları ve eğlenmeleri adına basketbol, voleybol vb takım sporlarına yönlendirebilirsiniz.
Sağlıklı atıştırmalıkları öğretin
Çocuklar büyüme çağında oldukları için çok sık acıkırlar. Burada önemli olan çocuklarınıza cips, kremalı şekerli bisküviler, pasta, kek, çikolata ve şekerli ürünler yerine sağlıklı atıştırmalıkları öğretmenizdir. Süt, meyve, ceviz, fındık, badem, yoğurt, ayran, buğday ekmeğinden hazırlanmış peynirli sandviç gibi sağlıklı atıştırmalar tercih edilmelidir. Sağlıklı ara atıştırmaları sayesinde hem çocuğunuzun daha az kalori almasını sağlayacaksınız hem de kan şekerinin dengeli yükselmesi sayesinde şeker hastalığına yakalanma riskini azaltacaksınız.
Fazla yemek yedirmeyin
Ailelerin en sık yapmış olduğu yanlışlardan biri kendilerine koydukları yemek miktarının aynısını çocuklarının da tabaklarına koymalarıdır. Aynı miktar koymayınca çocuğunuz aç kalmaz. Bu düşünceden uzaklaşın. Çocuğunuzun düzenli olarak kilo ve boy ölçüm değerlendirmesini rutin kontrolle doktorunuza ve beslenme uzmanına yaptırın. Çocuklarınızı sebze, meyve, et, balık, tavuk, ekmek, yoğurt içeren karbonhidrat ve proteinin dengeli tüketildiği bir beslenme programına alıştırın.
Yorumlar kapalı.