Bazıları yaz olsun, kış olsun su tüketimini pek önemsemez. Halbuki su, insan sağlığı açısından çok önemlidir. Beynimizin çalışmasından tutun, vücuttaki zararlıların atılmasına kadar suyun önemi vardır. Uzmanlar, 20 bin kişilik bir araştırma sonucunda günde 5 bardak ve üzeri su tüketenlerin, kalp krizi riskini yarı yarıya azalttıklarına dikkat çekiyorlar.
Dünyanın birçok ülkesinde musluklardan akan içilebilir sularla ilgili araştırma sonuçlarına göre ise bir bardak suda 5 miligrama yakın Kalsiyum, 2 miligrama yakın da Magnezyum bulunuyor.
Kaynağından çıkan yüksek kaliteli sularda ise bir bardak içildiği zaman 25 miligram civarında Magnezyum, 35 miligram civarında ise Kalsiyum sağlanmış oluyor.
Sıcak havalarda nefes alıp, vermek bile sıvı kaybına yol açıyor. Dolayısıyla yaz aylarında su tüketimini artırmalıyız. Kadınların günde
Ayrıca su içmek için hararet basmasını beklememeliyiz. İsterseniz su tüketirken içine birkaç damla limon sıkabilir veya taze nane yaprakları koyabilirsiniz. Ya da 3-4 dilim meyve parçası ekleyerek içimini daha kolay hale getirebilirsiniz.
Yaz sıcaklarında artan soğuk içecek tüketimine de dikkat edilmelidir. Öncelikle hiçbir içeceğin suyun yerini tutmadığını unutmamalıyız. Doğal olarak aşırı sıcaklarda, özellikle de hararet bastığında bazılarımız kola, hazır meyve suyu, soda gibi içeceklere yöneliriz.
Ancak bu tür içeceklerde yüklü miktarda şeker olduğunu bilerek, ayran, kefir gibi sağlıklı içecekleri tercih edilebilir.
Çocuklar ve yaşlılar daha dikkatli olmalı
Aşırı sıcaklarda yaşlılar ve çocukların risk grubunda olduğu biliniyor. Bu nedenle yeterli ve dengeli beslenme ve su içimi onlar için daha da önem taşıyor. Özellikle sodyum, potasyum ve magnezyum, vücuttaki sıvı elektrolit dengesini sağladığından meyve, sebze, peynir, yoğurt, ayran, kefir ve cacık gibi besinler günlük tüketim maddeleri arasında yer almalıdır.
Aşırı yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durun
Sıcak havalarda aşırı yağlı ve şekerli yiyecekler yerine su, vitamin ve mineral içeriği yüksek meyve, sebze ve tam tahıllara dayalı bir beslenme şekli olan Akdeniz diyeti uygundur. Izgara ya da fırında pişirilen balık, zeytinyağlı sebze yemekleri, salata ve ara öğünlerde yiyeceğiniz meyveler güzel bir seçimdir.
Ayrıca artan terleme oranı sonucunda vücudumuzda kaybettiğimiz elektrolit dengesini sağlayacak olan yoğurt, cacık veya ayran tüketimini mutlaka öğünlerimize eklemeliyiz. Kızartmalardan, aşırı yağlı gıdalardan, özellikle de sakatatlardan uzak durmalıyız. Hayvanların iç organlarını tüketerek beslenmek yerine, daha sağlıklı ve hafif olan yağı alınmış etleri tercih edip ızgara, haşlama ve buğulama yöntemleriyle sağlığımızı dengeleyebiliriz.
Davetlere aç gitmeyin
Yaz aylarında yemekli nişanlar, düğünler, sünnetler ve özel geceler daha fazla olur. Dolayısıyla 19.00-20.30 arası gibi ideal yemek saatlerinde aksama yaşanır. Böylesi durumlarda ben danışanlarıma öğleden sonra üç ara öğün öneriyorum. Çünkü; saat 21.00’deki özel yemeğe katılıncaya kadar beklerseniz çok acıkır, açlığınızı da kontrol etmekte zorlanırsınız.
Öyleyse ne yapabiliriz?. Ortalama saat 15.00-16.00 arası meyve, 17.00-18.00 arası ayran veya süt, yemeğe gitmeden saat 19.00 gibi de kuru meyve, 2 tam ceviz veya peynirli salata veya ayran ile grisini veya bir dilim ekmek ile bir dilim peynir yiyerek küçük bir öğün yapabilirsiniz.
Gittiğiniz davette başlangıç olarak salata yiyip sonrasında verilen ana yemeği tüketin. Yazın şerbetli ve hamur tatlılarından uzak durun. Bu tatlıların yerine dondurma, meyveli tatlı veya muhallebi tarzında olan sütlü tatlıları tercih edin.
Plaj çantanızda bulunması gereken yiyecekler
Plaj çantamızı hazırlarken sadece güneş yağı, şapka ve diğer özel eşyalar dışında sağlıklı atıştırmalıkları da unutmamak gerekir. Meyve, ceviz, fındık, badem, grisini, kuru meyveler gibi besinleri çantada bulundurmakta fayda vardır. Denizde harcadığınız efor sonrasında acıkıp kontrolsüzce yeme isteğinizi önlemek için sağlıklı atıştırmalıkları tercih edin.
Yorumlar kapalı.