Sağlığımızı korumalıyız
Ramazan ayında oruç tutmaya devam eden milyonlarca Müslüman insan vardır. Ülkemizde de sıcaklara karşın orucunu aksatmadan tutanlar olduğu gibi, çeşitli sağlık sorunları nedeniyle aralıklarla tutanlar da vardır.
Aşırı sıcak günlerde evden veya işyerinden dışarıya çıkıp, güneş altında yürümek ne kadar tehlikeli ise, beslenme koşullarında yaşanacak olumsuzluklar da o kadar tehlikelidir.
Ramazan süresince günlük beslenme şeklimiz değişiyor, öğün sayımız azalıyor. Ancak vücudumuzun vitamin ve minareller açısından ihtiyacı değişmiyor. Bu sebeple Ramazan ayı boyunca pide, börek, çörek, hamur işleri, makarna, pilav ve aşırı derecede kırmızı et ile tatlı tüketimini artırma yönüne gitmemeliyiz.
Gün boyu aç kaldıktan sonra sebze, meyve ve beyaz eti azaltıp, diğer yüksek proteinli yiyeceklere yönelmek sağlığımız açısından doğru bir tercih değildir.
Oruç tutmaları riskli olanlar dikkat!
Kronik hastalığı olan ve bu sebeple ilaç kullanan kişilerin oruç tutması, sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu kişilerin doktora danışmadan bilinçsizce oruç tutmamaları gerekir.
Peki, risk altında olanlar kimlerdir?
-Hamile kişiler ve emziren anneler.
-Gelişme çağındaki çocuklar.
-Mide ve barsak gibi sindirim sisteminde rahatsızlık olan kişiler. Aynı şekilde kalp ve böbrek hastaları, karaciğer yetmezliği ve kan şekerinde ani düşme (hipoglisemi) sorunu olanlar.
Sahura kalkmak neden önemli?
Her zaman önerdiğimiz gibi az ve sık yemek sağlıklı yaşamın gereğidir. Bu prensibi Ramazan ayında da devam ettirip, öğün sayısını artırmalıyız. Dolayısıyla mutlaka sahura kalkmanız gerekir.
Sahurda tüketilecek besinler ve su miktarı gün boyunca dinç ve tok kalmanız açısından önemlidir. Gün içinde çok susuzluk çekmemek için sahurda aşırı yağ ve tuz içeren besinlerden kaçınılmalıdır. Sahuru; aynen kahvaltı öğünü gibi düşünüp, ekmek, protein içeren peynir, süt, bol domates, salatalık, meyve tüketerek yapmalısınız.
Oruç tutarken kilo almamak için nelere dikkat edilmelidir?
-Uzun süre açlık metabolik hızı yavaşlatmaktadır. Bu sebeple mutlaka sahura kalkılmalıdır.
-Bol su tüketimi ihmal edilmemelidir.
-Tatlı tercihi çok önemlidir. Hamur ve kızarmış tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Ayrıca her akşam yerine haftada iki kez tatlı tüketmeye özen gösterin.
-Uzun süre aç kalan mideyi bir anda yüklemek yerine, azar azar yemeye ve çiğnemeye dikkat edin.
-İftardan 1,5-2 saat sonra hafif yürüyüş yapmaya çalışın.
-Özellikle hamur işleri, yağlı besinler, kızartmalardan, çok tuzlu ve baharatlı yemeklerden, sucuk, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünlerinden uzak durun.
İftarda sağlıklı seçimler
Orucunuzu açarken hurma, peynir, domates, salatalık, zeytin gibi besinleri tercih edebilirsiniz. Uzun süre açlık sebebiyle boş mideyi bir anda yemekle doldurmak çok sakıncalıdır. Bunu önlemek için yemeğinize önce 1 kepçe çorba ve 1 dilim ekmekle başlayıp 20-30 dakika ara vermeye çalışın.
Sonrasında az yağlı et yemekleri, sebze yemeği, baklagiller, yoğurt veya cacık ve salata iftar için idealdir. Yemeğin hemen ardından tatlı veya meyve tüketmeyin. Bunun için bir saat beklemek sağlığınız açısından önemlidir.
Sağlıklı ve huzurlu bir Ramazan ayı geçirmenizi diliyorum.
Yorumlar kapalı.