Ödül Muhtaroğlu

Öğrenci bursları yine gecikiyor





   KKTC’de, Aralık 2021’in öğrenci bursları, ancak geçtiğimiz mart ayında ödenebildi. İçinde bulunduğumuz 2022 yılının Nisan ayı ile birlikte, ödeme yapılmadığı takdirde, burslarda 4 aylık gerilik oluşacak.
   Hükümet bu konuda mahcubuz diyor ama maalesef, bu mahcubiyet bursların ödenmesini sağlayamıyor. Öğrencilerin ve ailelerinin mağduriyeti gün geçtikçe büyüyor.
   Ülkemizin geleceği dediğimiz gençlerimiz, üniversite eğitimlerini bir sürü sorunla yürütmeye çalışıyor. Pandemi ile birlikte, bunların üzerine bir de sağlık tehdidi eklendi.
   Özellikle, ailelerinden uzakta olan öğrencilerin, bir sürü sorunu varken, birde maddi imkansızlıklarla uğraşması, öğrencilerin ekonomik olarak hayatlarını sürdürmelerini sağlayan burslarında zamanında ödenmemesi, kabul edilebilecek bir durum değildir.
   Yurt dışında okuyan öğrencilere, 4 ay burs ödemezseniz, bu çocuklar oralarda ne yapacak? Ne yiyip, ne içecek? Temel ihtiyaçlarını nasıl karşılayacak? Ev veya yurt kiralarını, okul harçlarını nasıl ödeyecek?
   Milli Eğitim Bakanlığı tarafından,bursların aylık harcama belgeleri hazırlanıp, Maliye Bakanlığı’na gönderilmektedir..
   Öğrendiğimize göre, toplam olarak yaklaşık 2400 civarındaki öğrenci için, asgari ücret değişmeden önce, ayda yaklaşık 5 milyon TL burs ödemesi yapılmaktaydı. Asgari ücret artışından sonra bu tutar biraz daha artacaktır. Ödeme yapıldığı zaman, oluşacak yeni toplam tutarı hep birlikte göreceğiz.
   Öte yandan, pandeminin başladığı zamandan beri, karantina otellerine ve yurtlarına eskiye nazaran azalsa bile önemli miktarlarda ödeme yapılmakta, devletin yaptığı ek mesai ödemeleri de devam etmektedir.
   Ayrıca, devamlı kaynak yetersizliğinden dert yanılırken, son dönemde yapılan müdür, müsteşar ve sözleşmeli personel atamalarıyla, bütçe üzerine yeni ek külfet de getirilmektedir.
   Bütün bu ödemeler yapılırken, öğrenci bursları için, kaynak ayıramamak, bursları 3-4 ay ödeyememek, çok büyük bir üzüntü kaynağı ve hükümet başarısızlığı olmaktadır.
   Pandemi ve ekonomik krizden dolayı, öğrenci bursu alan öğrencilerin ailelerinden işini kaybetmiş olan veya işyerini kapatmak zorunda kalan, çok sayıda kişinin de var olduğunu unutmayalım. Böyle bir durumda olan öğrencilere, yılın 4. ayı içersinde olmamıza rağmen, bu yıl için burs ödemesi yapamamak, büyük bir sorundur.
   Bursların bu kadar gecikmesi, öğrencilerin devlete karşı güvenini zedelemekte, ülkelerine yönelik, gelecek planlarını olumsuz etkilemekte ve umutlarını yıkmaktadır.
   Hükümet, gerektiğinde başka kaynaklardan kesmeli veya borçlanmalı ve öğrencilerin burslarını zamanında yatırmalıdır. Burslar, ihtiyaç duyulduğu zaman ödendiğinde, bir anlam taşımaktadır.
   Öğrencilerin burslarını 3-4 ay geciktirmenin mazereti olamaz. Bu bağlamda, öğretim yılının sonuna yaklaştığımız bu dönemde, Hükümet ve Maliye Bakanlığı gereğini yapmalı, ihtiyaç duyulan kaynağı sağlayıp, bursları öğrencilere ödemeli ve bu ayıbı ortadan kaldırmalıdır.

 

Öğrenci bursları yine gecikiyor

Yorumlar kapalı.