Ödül Muhtaroğlu

Elektrik kesintileri ve sendikanın eylemi




   Geçtiğimiz günlerde, Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası( EL-SEN), Hükümet’in Kamu İhale Değişiklik Yasa Tasarısı’nda değişiklik yapmak istemesi ve bu değişikliğin yeni garantili elektrik alımı anlaşmasının önünü açacağını gerekçe göstererek eyleme gideceğini açıklamıştı.

   Nitekim, bahse konu yasa tasarısının Meclis Komitesi’nden geçmesinden sonra, EL-SEN grev kararı aldı. Bunun üzerini Bakanlar Kurulu grevi 60 gün süre ile erteledi. Grevin ertelenmesinden sonra, ülkenin birçok yerinde uzun süreli elektrik kesintileri başladı.

   Elektrik Kurumu Yönetimi ve Hükümet yetkilileri, yaşanan uzun süreli elektrik kesintilerinden dolayı sendikayı sorumlu tuttu ve sabotaj iddiasında bulundu ve konuyu polise havale etti.

   Sendika yetkilileri ise, kesintilerin, santrallerin bakımsızlığından ve yeni yatırım yapılmamasından kaynaklandığını, bu bağlamda KIB-TEK teknik ekiplerinin arazide elektrik arızalarını gidermek için çalıştıklarını, kötü niyetli olmadıklarını açıkladı.

   Neticede, uzun yıllardan sonra birçok bölgede yaklaşık 20 saatlik kesintiler oldu. Vatandaş ve işletme sahipleri isyan etti. Olan yine halka oldu. Hastalar, sınav döneminde olan öğrenciler, işletmeler uzun süreli elektrik kesintilerinden mağdur oldu.

   Elektriklerin kesintiden sonra, yüksek voltajla gelmesiyle birlikte, birçok evde elektronik cihazlarda zararlar oluştu. Hatta bir evde de yangın çıktı. Şimdi bu oluşan zararları kim ödeyecek?

   Ekonomik zorlukların yaşandığı bu dönemde, vatandaşların mağduriyetini, zararlarını gidermek gerekiyor. Bu konuda, Hükümet ve Elektrik Kurumu üzerine düşeni yapmalıdır.

   Aslında, işlerin bu düzeye gelmemesi gerekiyordu. Hükümet ve Elektrik Kurumu Yönetimi, EL-SEN’in tepkisini ve itirazlarını dikkate alıp, bir uzlaşı arayışı içine girmelidir… Diyalog ve istişare süreci çalıştırılmalı ve Sendika Yönetimi ile sorunlar müzakere edilmelidir. Yapılacak yasa çalışmaları, tüm taraflarca istişare edilmeli ve uzlaşı sağlama yoluna gidilmelidir.

   Başka çaremiz yok, aksi halde elektriksiz kalacağız söylemleri ile detaylı düşünmeden işler yapmak, bize gelecekte daha büyük sorunlar yaratabilecektir.

   Hükümet, başka yasa ve düzenlemelerde, ne zamanki böyle tavır içine giriyor, ülkede eylemler, protestolar başlıyor. Ya gelen tepkiler üzerine geri adım atılıyor ya da konu mahkeme tarafından uygun bulunmuyor. Son yıllarda, buna benzer birçok konu yaşadık.

   Bu yazıyı yazdığım saatlerde, Kamu İhale Değişiklik Yasası’nı görüşmek üzere Meclis Genel Kurulu olağanüstü toplanmış ve Meclis’te iktidar ve muhalefet milletvekilleri arasında tartışmalar devam etmekteydi.

   Meclis dışında da sendikalar, muhalefet partileri ve vatandaşlar eylem yapmaktaydı. Daha sonra Meclis’teki stenografların ek mesai yapmaması zerine, Meclis oturumu, bahse konu yasa ile ilgili sonuç alınmadan kapandı.

   Ekonomik Örgütler Platformu da, Elektrik Kurumu’nun iç dinamiklerden ve yerli sermayeden oluşan bir özel kamu ortaklığı yaratılarak, özerk ve milli bir kurum olarak devamlılığının sağlanması gerektiğini açıklayarak, hükümete toplantı çağrısında bulundu ve bir an önce Enerji Üst Kurulu’nun kurulması için hükümetin paydaşlarla bir araya gelmesi gerektiğini vurguladı.

   KIB-TEK’in verimli olabilmesi için, özellikle yeni nesil üretim santrali yatırımları, iletim hatları ile dağıtım hatlarının yenilenmesi, Teknecik santralinde ihtiyaç duyulan yatırımlar ve tüm trafo merkezleri için yapılması gereken yatırımlar daha fazla geciktirilmeden, bir plan dahilinde süratle yapılmaya başlanmalıdır. Eğer, bu yatırımlar ve bakımlar düzenli olarak yapılırsa, maliyetler düşecek, kurumun mali yapısını da güçlenecektir.

   Bahse konu yatırımlar gerçekleşmezse, periyodik bakımlar düzenli yapılmazsa, arızalar ve elektrik kesintileri devam edecek ve bundan halk ve üretim sektörleri ile işletmeler olumsuz etkilenecektir.

   KIB-TEK’te, ihtiyaç duyulan yeni teknoloji yatırımlar hayata geçirilmediği için, bu kesintilerle çok sık karşılaşmaya başladık. Memleket, uzun yıllar sonra karanlığa mahkum edilmiştir ve halen de elektrik kesintilerine devam edilmektedir.

   Son yıllarda, Hükümetler Kuruma gereken önemi vermemiş ve başarısız olmuşlardır. Akaryakıt ihalelerinde ve doğrudan yakıt alımlarında yaşanılan sorunlar ve ortaya atılan iddialar tüm halkın gözü önünde gerçekleşmiştir.

   Hatırlanacağı üzere, 2022 yılında KIB-TEK Yönetim Kurulu’nda 5 tane başkan ve çokça yönetim kurulu üyesi değişmiş ve Kurum oldukça olumsuz etkilenmişti. Bundan dolayı, zaman kaybı yaşanmış, bir türlü sorunlara odaklanma ve konsantrasyon sağlanamamış ve sorunlar bir türlü çözümlenmemişti. Yani Kurum, idari sorunlardan, icraat yapacak zaman bulamamaktadır.

   Güçlü yapıda, stratejik konumda bir elektrik kurumuna halkın, ekonominin ve devletin her zaman ihtiyacı vardır. Bu bağlamda, doğru adımların doğru zamanda atılması için, Kurum yönetimi, siyasetten arındırılarak, konularında uzman profesyonellerden oluşmalıdır.

   Kimsenin, KIB-TEK’i görevini iyi yapmayan, devamlı zarar edip, bu zararını zam yaparak halktan ve ekonomik sektörlerden çıkarmaya çalışan gereksiz bir kurum gibi göstermeye hakkı yoktur.

   KIB-TEK’te yaşanan sorunlar, ileriyi görememek, planlama yapmamak ve uzman profesyoneller tarafından yönetilmemekten kaynaklanmaktadır.. Bunun başka izah tarzı yoktur.

Elektrik kesintileri ve sendikanın eylemi
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.