Ödül Muhtaroğlu

Her yerden zam fışkırıyor





   Ülkemizdeki zamlarla, hem vatandaşların alım gücü düşerken, hem de enflasyon rakamları uçuşa geçti. 2022 Nisan sonu itibariyle, ilk 4 aylık hayat pahalılığı oranı yüzde 34.20’ye yükseldi. 2021 yılındaki ilk 4 aylık hayat pahalılığı oranı ise, yüzde 3.40 olmuştu.
   1 yıl içindeki korkunç pahalılığı görüyorsunuz. Yıllık enflasyon ise, süratle üçlü rakamlara doğru koşuyor Son günlerde, yükselişe geçen döviz kurları ve petrol fiyatları da enflasyon ve hayat pahalılığı üzerindeki baskıyı artıracaktır.
   Yıllık enflasyon bizde Nisan’dan Nisan’a yüzde 88.81 seviyesinde. Türkiye’de ise yıllık enflasyon, yüzde 69.9 düzeylerindedir. Türkiye’ye göre, resmi rakamlarla şu anda yaklaşık yüzde 19 daha pahalıyız.
   Bugüne kadar, benzinde yıllık enflasyon yüzde 210, Euro Diesel yüzde 267, tüp gaz da yüzde 164,  ekmekte yüzde 151, tavukta yüzde 131, akıllı cep telefonunda yüzde 129 düzeylerine ulaşmıştır.
   Geçtiğimiz gün, çiğ süt fiyatları da arttı. Devletin son dönemde çiğ süte litre bazında yaptığı fiyat değişikliği de, üreticileri memnun etmedi. Zira, iç piyasada talep ve satışlar düşmektedir.
   Bu bağlamda, KOOP sütün 1 litre tam yağlı sütü 2.80 TL zamlanarak 18.75 TL’ye çıktı. Ayrıca, hellimin kilosu 127 TL’ye, kaşar peynirinin kilosu da 92.4 TL’ye yükseldi.
   Ülke genelinde eyleme hazırlanan üreticiler iflasın eşiğine geldik derken, var olma mücadelesi verdiklerini belirtirken, süt ürünleri imalatçıları da,  iç piyasadaki satışların düştüğünü işaret ediyor. İhracatta ise, rekabet gücünün çok düşeceğine vurgu yapılıyor. 
   Geçtiğimiz günlerde arpaya da zam yapılmış ve hayvancılar birliği önümüzdeki hafta büyük eylemlere gideceklerini açıklamıştı. Sektör temsilcileri arpaya bir ay içinde yüzde 100’den fazla zam yapıldığına vurgu yaparak,  kilosu 6.40 TL olan arpa fiyatı ile hayvancılık sektörünün perişan olduğunu söylediler.
   Öte yandan, zam furyasına ülkemizdeki cep telefonu firmaları da katıldı. Cep telefonu ücretlerine yüzde 22 ile 54 arasında de önemli oranlarında zam yapılmıştır. Ayrıca, paket sigaraya gelen 2 TL’lik zammın ardından, 50 gramlık tütünlere 2 TL, 25 gramlık tütünlere ise1 TL zam geldi.
   Zamlar, bitmek bilmiyor. Akaryakıt zammının da eli kulağındadır. Yüksek bir zam olacağı beklenmektedir. Bu zamlar, hayat pahalılığını daha da yukarıya getirecektir. Bu şekilde Haziran sonunda, 6 aylık enflasyon yüzde 40’ı geçecektir.
   Bütün bu gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda, enflasyon rakamlarında iyimser bir beklenti içerisine girilmesi de mümkün olmayacaktır.
   Madalyonun öbür yüzüne baktığımız zaman, maliyenin gelirlerinin, özellikle Güney geçişleri, ithalat artışı gibi nedenler ile arttığını görüyoruz. Burada, döviz kurlarının artması ile, zamların ve enflasyonun yükselişi de etkili olmaktadır.
   Ancak, artan maliye gelirleri, özellikle, tüketim üzerinden alınan KDV, FİF ve fon vergileri olan dolaylı vergilerdir. Bu vergiler, tüm vatandaşların ödediği adaletsiz vergilerdir. Kazanç üzerinden alınan doğrudan vergiler ise, (kurumlar, gelir vergisi v.b) aynı oranda artmamaktadır.
   Bütün bu gelişmeler ışığında, çalışanların, emeklilerin ve asgari ücretlilerin gözü, haziran sonunda oluşacak olan hayat pahalılığı oranında yapılacak maaş artışındadır. Sakın ola, hükümet hayat pahalılığını durdurmaya kalkmasın.
   Hükümetin, hayat pahalılığını dondurma gibi, ekonomik akla uygun olmayan, herhangi bir icraat yapmaması gerekmektedir. Böyle bir adımın atılması halinde, ekonomi daha da daralacak ve yıkıma sürüklenecektir.
   Bu bağlamda, kaş yapayım derken göz çıkartacaklardır. Böylece, tüketiminin azalmasından dolayı maliye gelirleri de dibe vuracaktır. Böylece, hem vatandaşlar, hem işletmeler, hem de devlet mağdur olacak ve ne İsa’ ya nede Musa’ya yaranılacaktır.
   Yazımın sonunda, dün kutlanan, 19 Mayıs Gençlik ve Spor bayramını bende kutluyorum. Bu tarih, Türkiye kurtuluş savaşının başlangıcı olarak görülen tarihtir. Bu çerçevede, Çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, büyük devrimci, devlet adamı ve Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ü sevgi, saygı ve özlemle anıyorum. Ruhu şad olsun.
  

Her yerden zam fışkırıyor

Yorumlar kapalı.