Hüseyin Değirmenci

Evde en çok bakteri bulunan alanlar




Bu haftaki köşe yazımın başlığını bile olurken insan düşünmekten kendini alamıyor. Acaba temiz diye düşündüğümüz evimizin her köşesinde nasıl da bakteriler yani mikroplar olabiliyor. Daha yazıma başlamadan belki de onlarca yüzlerce kaynak aklıma geliyor.
Mikroorganizmalar ve bunların içerisinde bakteriler hayatımızın ve yaşamın olmazsa olmazları. Yaşam döngüsünün merkezindeki karbon döngüsünün temelini bakterilerin metabolizması oluşturuyor. Bitkilerin ve dolayısı ile hayvanların yaşam döngüsünün temeli bu karbonlara bağlı. Tabii bununla birlikte bazı zararlı bakteriler ise birçok hastalığa sebep oluyor. Önemli olan bu zararlı bakterileri hayatımızın içerisinde kontrol edebilmektir.
Peki evimizde acaba nerelerde bakteriler yoğun bir şekilde mevcut?
Yapılan araştırmalara göre evde birçok alan bu bakterileri barındırıyor. Tahmin etmediğimiz yerlerde çıkan bakteriler sağlığımızı tehdit ediyor. Evde her ne kadar temizlik yaparsak yapalım bakteriler bazen farklı yerlerde karşımıza çıkabiliyor.

Kapı kolları
Evimizin her köşesini yerleri, masaları, süs eşyalarını silerken kapı kollarını silmek ve dezenfekte etmek konusunda hep ihmal ediyoruz. Hâlbuki evimize girerkenden kirli eller ile ilk tuttuğumuz şey kapıların açma kolları.

Elektrik fişleri
Odalardaki elektrik fişleri ve ışık açma kapama tuşları elektrik akımının da olmasından dolayı belki hafif nemli bir bez ile silinir ama hiçbir zaman dezenfekte edilmez.

Bulaşık süngeri
Bütün gün elimizde olan ve her dakika temizlik malzemesiyle yoğurduğumuz bulaşık süngerinin milyonlarca bakteri taşıdığını düşünmemiş olabiliriz ama maalesef gerçek bu değil. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki bir bulaşık süngerinin santimetrekaresinde 50 bin bakteri yaşıyor. Bu süngerlerde kullanılan bulaşık deterjanı ve yüzey temizleyici kimyasalların içeriğini temizlik ajanları oluşturuyor ve dezenfekte edici ajanlar maliyetinden dolayı da pek kullanılmıyor. Bu nedenle bu süngerleri haftada bir değiştirmeli ya da her gün çamaşır suyunda bekletmelisiniz.

Saç fırçaları
Saç fırçaları saçlarımızı tarama sırasında saçtaki tüm mikroorganizmaları alıp saç fırçasının köküne taşımaktadır. Bu sebeptendir ki dışarıda bulunan tüm bakteriler saç fırçalarının kökünde mevcuttur. Bu fırçaları yıkamak dezenfekte etmek de mümkün değildir.

Diş fırçaları
Diş fırçalarına bakteri bulaşmasına en büyük sebep fırçaları koyduğumuz kapların içerisinin pek yıkanmaması ve kap içerisinin sürekli nemli olmasından dolayı kapın içerisine fırçaya olan bulaş veya kapın içerisinde sapın olması durumunda sapın bulaşması ve el ile suyun alınması ve ağıza götürülmesi durumunda fırça ve sapındaki bakterilerin ağıza girmesi ile bulaş oluşmaktadır. Bir de fırçaların olduğu dolapta kesinlikle saç fırçası veya başka medikal ürünler bulunmamalıdır.

Musluklar
Çok sık kullandığımız ve hatta temizlik yapmak için durmadan su akıttığımız bir bölgenin temiz olamayacağı aklımıza gelmez. Ancak durum hiç de öyle değil. Bilim insanları bir mutfak musluğunun santimetrekaresinde 6 bin bakteri yaşadığını söylüyor. Aynı şekilde banyo muslukları da bu şekilde binlerce bakteriye ev sahipliği yapıyor. Siz siz olun, bütün gün su akan yer kirli olur mu demeyin, bu bölgeleri sık sık temizleyin.

Halılar
Halıların, ne kadar temizlersek temizleyelim, her türlü bakteriyi içinde barındırdığını öğreneli çok oldu. Bu nedenle birçok halı markası antibakteriyel halı gibi ürünlerle bu durumun satışa yansımasının önüne geçmeye çalışıyor. Ancak yine de dışarıdaki her türlü mikrobu ayaklarımızla halımıza taşıdığımızı iyi bilmeli ve her gün mutlaka temizlemeliyiz. Bir halının yıkanması ile dipteki mikroorganizmaların dezenfekte edilmesi çok zor bir durumdur. Bu sebepten küçük ve kolay yıkanabilir halıları seçmek avantaj sağlayacaktır.

Tuvalet ve lavabo
Tuvalet ve lavabo yıllardır bildiğimiz ve belki de gerektiği gibi temizleyip dezenfekte edebildiğimiz tek yerdir. Lavabonuzun santimetrekaresinde 230 bin kadar bakteri bulunuyor. Ve siz istediğiniz kadar bulaşık süngerinizle ovduğunuzu düşünün, bu bakterileri yok edemiyorsunuz. İlle de lavabomu kullanacağım derseniz de sık sık çamaşır suyuyla temizlemeniz şart. Bu sebeptendir ki lavabonuzu gıda yıkama gibi farklı amaçlar ile kesinlikle kullanmayınız.

Bilgisayar, cep telefonu, komuta ev ve araba anahtarları
Gün boyunca elimizin altında olan cep telefonu, anahtar, komuta ve bilgisayarları da sıkça temizlemeniz gerekiyor. Çünkü ellerinizle dokunduğunuz her türlü yerden aldığınız bakterileri burada biriktiriyorsunuz. Hele bir de bilgisayar başında yemek yemek gibi bir huyunuz varsa bakteri sayısı milyonları bulabiliyor. Bilgisayarınızın sadece ekranını değil klavyesini de sık sık temizlemelisiniz.

Kullandığımız eldivenler
Elbiselerimizi her kullanımdan sonra yıkasak ta kullandığımız eldivenleri ihmal ediyoruz. Hele ki günlük yaşamda kullandığımız deri türevi eldivenler (motor eldivenleri, spor eldivenleri, iş eldivenleri vd.) tamamen mikroorganizmaların ana kaynağıdır. Nemlenen eldivenlerin içi bakteri, küf ve diğer mikroorganizmalar yuva oluyordur.
Bunun gibi düşündükçe aklıma gelen onlarca kaynak bulmak mümkündür aslında. Önemli olan sağlıklı ve dengeli beslenme ile iyi bir bağışıklık sistemine sahip olmaktır. Bağışıklık sistemi bizler zararlı mikroorganizmalara karşı bir zırh gibi koruyacaktır.

 

Evde en çok bakteri bulunan alanlar
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.