Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u bir yana bırakalım ve biraz da kendi ülkemizde olup bitenlere bakalım. Türkiye’nin savunma alanında kaydetmekte olduğu gelişmeler ve İstanbul’da açılan SAHA EXPO 2026 Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı dünyada çeşitli ülkelerin de ilgi odağı oldu.
Kıbrıslı Türkler olarak bu gelişmeleri ve Türkiye’nin her alanda katettiği mesafeleri gördükçe elbette gurur duyarız. Duymayan olursa da bizi ırgalamaz. Gerçek olan şu ki; Ankara’da temaslarda bulunan Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz’in de ifade ettiği gibi, “Ne kadar izolasyon uygulanırsa uygulansın, anavatan Türkiye Cumhuriyetimiz yanımızda olduğu sürece bu izolasyonlar bizi yıldırmaz.”
Kıbrıs Türk halkı 60 yıldır ambargolar altında. İran gibi ne nükleer silaha sahip, ne de uranyuma! Böyle olmasına rağmen insanlık dışı, çağdışı ambargolar altında bulunmakta, dünyadan izole edilmek istenmektedir. Çıkış kapımız Türkiye olmasaydı, izolasyonların kurbanı olur, ne arayan olurdu ne de soran!
Türkiye bize nefes borusu oldu. Bizde varoluş mücadelesinde olduğu gibi direndik ve dünyaya haykırdık. “Yıkılmadık ayaktayız” dedik. Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz ve beraberindeki heyetin temaslarında, Türkiye ile KKTC arasındaki özel sektör odaklı işbirliğinin artırılmasında TOBB ile KTTO işbirliğinin önemli bir rol üstlendiği vurgulandı. Aslında TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu KKTC’yi çok yakından tanımakta, zaman zaman KKTC’yi ziyaret ederek temaslarda bulunmaktadır.
Beri yandan Ankara’da iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi toplantısına katılan Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, KKTC’nin izolasyon ve ambargolara rağmen ayakta durduğunu söyledi, turizmde yıllık 4 milyon turiste ve yatak kapasitesini 50.000’e çıkarma hedefinde olduklarını belirtti.
Amcaoğlu, KKTC’nin kendi üreticisi, sanayicisi ve ticaret erbabıyla gösterdiği var olma mücadelesinin başarıyla devam ettiğini vurguladı.
İşte bu! Kıbrıs Türk halkı ıvır zıvır değil, bunları, bu gibi müjdeli haberleri duymak, görmek ister. Çünkü izolasyonlardan yüreği yanıktır.
***
Atatürk’ün fotoğrafını önce kitaplardan kaldırdılar,
şimdi de ismini sokak tabelasından
Güney Kıbrıs’ta Baf Belediyesi, geçmişte Türk mahallesi olan Mutallo’daki Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ismini taşıyan ‘Kemal Atatürk Sokağı’nın isminin değiştirilmesi kararı aldı. Öneriyi Belediye Meclis Üyesi Nina Gkaraklidou sundu. Kararın arkasında Pontus helenizmi derneğinin olduğu belirtiliyor. Alınan karar ‘tarihsel ve sembolik önemi yüksek bir adım’ olarak değerlendirildi.
Bu arada 19 Mayıs’ta Paralimni’de sözde Pontus olayları için yapılan anıtın açılışı gerçekleştirilecek. Açılışı Rum lider Nikos Hristodulidis yapacak.
Birkaç yıl önce de Lefkoşa’nın Rum kesimindeki İngiliz okulunda okutulan tarih kitaplarından Atatürk’ün fotoğrafı ve özgeçmişinin yazıldığı sayfa yırtılıp atılmıştı.
Halbuki zamanında İzmir’i işgal eden Yunan askerlerinin komutanı İzmir’de Vali Konağı’na adım atarken, ayağının altına serilen Türk bayrağını çiğneyip de geçmiş, ama Atatürk aynı saygısızlığı göstermemişti.
Kurtuluş Savaşı’nda Türk ordularının İzmir’i geri alması üzerine, erkanı ile İzmir’e giren Atatürk, aynı Vali Konağı’nın girişine serilen Yunan bayrağına basmamış, oradakilere “Kaldırın bu bayrağı, bayrak bir milletin onurudur” demişti.
Tarih kitaplarında Atatürk’ün fotoğrafı ve özgeçmişi bulunan sayfayı kopartanlar ve Baf’ın Belediye Meclis Üyesi Nina bu tarihi gerçekleri biliyorlar mı? başındakiler ve eğitim bakanlığı çocuklara ve halka doğruları söylemez, göstermez ki!





Yorumlar kapalı.