Tünay Tuğcan

İnek sütüne farklı bir alternatif: Soya Sütü







Soya sütü genellikle laktoz intoleransı nedeniyle inek sütü içemeyenler için alternatifler arasındadır. Böyle bir sorunu olmayanlar ise soya sütünü sağlığa faydaları nedeniyle tüketiyor.
   Protein yönünden zengin olan soya sütü ayrıca inek sütünden daha fazla lif içeriyor. Soya sütü, soya fasulyesinin bir gün suda bekletildikten sonra püre haline getirilip süzüldükten sonra çıkan suyun 10 dakika kaynatılmasıyla yapılıyor. Ayrıca soya sütünü hazır olarak büyük marketlerde bulmanız mümkündür.
   Dünya’da çok konuşulan ancak gerçekçi bilimsel bilgilere sahip olmayan “Genetiği Değiştirilmiş Besinler” kategorisinde ilk akla gelen besin soyadır. Hatta soyanın üretiminin yüzde 90’ının genetik yapısı değiştirilmiş olduğu söyleniyor. Bu iddialara karşı en güçlü yanıt Dünya Toksikoloji Enstitüsü’nden geliyor. Enstitü, uzun süren araştırmalara dayandırdığı raporunda genetiği değiştirilmiş soya ürünleri ile ilişkili sağlık sorununun tespit edilmediğini yazıyor. Böylece soya masumiyetinin kanıtlanmasının ardından sağlıklı beslenmede hakkı olan yere yeniden sahip oluyor.
               
Soyada bulunan mucizevi antioksidanlar

Soya ürünlerinin en bilineni soya fasulyesidir. Soya fasulyesi önemli bir fitoöstrojen kaynağıdır. Soyanın kanser, kalp hastalıkları, osteoporoz önleme ve tedavisinde, menopoz semptomlarının hafifletilmesinde rolü vardır. Soyanın bu kadar değerli olmasında en etkili olan kısım içerisinde anti kanser yani kanser savar fenolik bileşikler, fitoestroller, protea inhibitörleri, fitik asit, saponin ve izoflavon denilen ilaçlarda dahi bir arada bulamayacağınız çok önemli antioksidan bileşikler bulunmasıdır. Ayrıca soya, genistein denilen kansere yakalanmayı önleyen bir maddeden zengindir, bu da Asyalı kadınların kansere neden daha az yakalandığının yanıtıdır.
 

Soya sütünün faydaları
   •Yüksek oranda protein ve lif (posa) içermektedir. Yüksek oranda lif içermesiyle sindirim sistemi hastalıklarında kullanılabilir. Ayrıca yüksek oranda protein içermesinden dolayı sporcu beslenmesinde de süte karşı bir alternatif olarak tüketebiliriz.
   •İçermiş olduğu izoflavon nedeniyle meme kanseri başta olmak üzere bazı kanser türlerine karşı korunma sağlıyor. Berkeley Üniversitesi’nin 2001 yılında yayınladığı soyanın içindeki izoflavon’nun yararları adlı “Wellness Letter” sağlık mektubunda soyanın menopoz semptomlarını azalttığı, kalp hastalıkları riskini düşürdüğü belirtilmiştir. Aynı yazıda soyanın hap şeklinde tüketilmesinin içeriğinin tam olarak bilinmediği için riskli olduğu, bunun yerine doğal soya ürünlerinin tüketilmesi gerektiğinin altı çizilmiştir.
   •Soya sütü veya diğer soya ürünlerini tüketmenin sağlık açısından faydalı olmaktadır. Genellikle hayvansal besinlerden alınan proteinin kötü kolesterol ile birlikte gelmektedir. Ancak soyadan alınan protein kaynağıyla kan kolesterolünü yükseltmeden protein kaynağına ulaşabiliriz.
   •Soya sütünün en olumsuz yanı ise kalsiyum yönünden zayıf olmasıdır. Aynı miktarda inek sütünün içerdiği kalsiyumun sadece 4’te 1’ini içeriyor. Bu nedenle soya sütü üretimi yapan markalar genellikle ürünlerinin içine ekstra kalsiyum eklemektedir. Ancak sonradan eklenen kalsiyumun doğal olanı kadar yarar sağlamadığı yapılan araştırmalarla belirlenmiştir.
   Soya sütü kullanıyorsanız kalsiyum ihtiyacını tamamlamak için badem, lahana, karalahana gibi yeşil yapraklı sebzeleri ve diğer fasulye türlerini beslenme programınıza ekleyebilirsiniz. Tabii laktoz intoleransınız yoksa yoğurt, peynir gibi inek sütü ürünlerinden de yeterli oranda kalsiyum alabilirsiniz.
               
Karın yağlarını eritmek için soya sütü
   Amerikalı bilim adamları her gün düzenli olarak soya sütü içeren içecekler tüketmenin, göbek bölgesindeki yağlanmayı ortadan kaldırdığını ortaya çıkarmışlardır. Alabama Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre; soya sütü fazla şekerin yağa dönüşmesini engelleyerek günlük olarak alındığında karın bölgesindeki yağların erimesini sağlıyor. Araştırmayı yürüten uzmanlardan Dr. Daniel Christie, soya sütlü içeceklerin karın bölgesindeki yağları engellemesine bağlı olarak kadınların kalp ve diyabet gibi rahatsızlıklara yakalanma riskini de azalttığını belirtmiştir.

 

Kemik erimesine çözüm
   Günde 40 grama eş değer olacak şekilde soya proteini tüketecek kadar soya yemenin kemik mineral yoğunluğunun arttırdığı biliniyor. Soya buna ek olarak kanda kötü huylu kolesterolü azaltarak kalp hastalığı gelişmesini önlüyor. Soya fasulyesi, soya filizi, soya sosu, zenginleştirilmiş soya sütü, soya yağı ve tofu ülkemizde çok fazla bulunan soya ürünleri vardır. Soya fasulyesini kurubaklagillere alternatif olarak çorbası, zeytinyağlı yemeği veya haşlanmış olarak salatalara ekleyebilirsiniz. Haftada 2-3 kere soya ürünlerini beslenme programınıza gönül rahatlığıyla katabilirsiniz.
 

Soya ürünleri özellikle kadınlar için önemli
   Soya ürünleri özellikle kadınlar için önemlidir. Soya fasulyesinde yüksek oranda izoflavon vardır ve izoflavonlar yapısal olarak kadınlarda bulunan östrojen hormonuna benzeyen bitkisel östrojenlerdir. Aktivitelerini östrojen reseptörüne bağlanarak gerçekleştirirler. Tamamen doğal olan bu maddeler menopoz sonrası kadınlara uygulanan östrojen hormonunun yerine geçebilecek potansiyel taşır. Ayrıca kalp hastalıkları ve kemik erimesi riskini azaltır. Birçok kronik hastalığa karşı savaşmada önemli rol oynayan soya, özellikle hormona bağlı kanserlerde (kadınlarda rahim ve göğüs kanserleri) faydalı bulunmuştur. Kandaki kolesterolü düşürdüğü tespit edilmiştir. Ayrıca böbrek hastalarının beslenmesinde de önemli bir yeri olduğu bilinmektedir. Soya fasulyesinin göğüs kanserini önlemede etkili olduğu birçok araştırmaya konu olmuştur.
 

Soya sütünü nasıl içebiliriz?
   Beslenme şekli aslında alışkanlıktır. Bazı insanlar soya sütünün tadını çok beğeniyor, bazıları ise inek sütüne alıştıkları için biraz değişik bulabiliyor. Bu durumda sade içmeniz yerine farklı kullanımları öneririm. Örneğin; kahvaltıda tahıl ve gevrekler ile soya sütü tüketimi çok lezzetli olmaktadır. Bu şekilde soya sütüne başlanması daha doğrudur. Yemeklerde kullanabilir ve kahvenize katabilirsiniz. Soya sütü kaynatıldığında besin değerini kaybetmez. Ara öğünlerde şeker ihtiyacınızı tatlıdan yana kullanmak yerine 2-3 diş bitter çikolata veya mevsimine göre farklı meyveleri soya sütüyle birlikte mikserden karıştırıp ara öğünlerinizi renklendirebilirsiniz.
 

İnek sütüne farklı bir alternatif: Soya Sütü
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.