
Gıda Güvenliği, gıdaların üretimden tüketiciye güvenli bir şekilde ulaşması için gereken tüm önlem ve prosesleri içeren bir sistemler dizinidir. Bir başka deyişle gıdanın işlenmesi, depolanması, marketlere ulaştırılması, saklanması ve tüketiciye satışı esnasında tüm proseslerin gıda güvenliği yönetim sistemleri ile yönetilmesidir.
Gıda güvenliğinde ambalajın yeri mühimdir. Ambalaj, gıdayı dış etkilerden koruyan ve içine konan ürünü bir arada tutarak taşınmasını ve pazarlanmasını sağlayan bir kılıf olarak tarif edilmektedir. Üreticiler, ürün tipi, depolama ve taşıma özellikleri ve tüketici ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak uygun ambalaj seçimini yapmaktadır.
Son yıllarda ambalaj seçiminde üstün özellikleri nedeniyle Avrupa’da gittikçe kullanımı artan Akıllı Etiketleme teknikleri öne çıkmaktadır. Akıllı Etiketler ambalajlanmış gıdaların taşınması ve depolanması süresince kalitesini ve tazeliğini izlemeye yarayan, ambalajın içinde veya dışında kullanılan göstergelerdir.
Akıllı Etiketler dış ortam koşulları ve gıda ambalaj malzemesinin tepe boşluğu gazları sayesinde gıdanın kalitesi hakkında bilgi vermektedirler. Ambalajlı ürünün üretimden tüketime kadarki sürecinde sıcaklık, mikrobiyal bozulma, ambalaj bütünlüğü, tazelik durumları gibi özellikleri hakkında bilgi almak için çeşitli etiketler kullanılmaktadır.
Son günlerde bu akıllı etiket devrimi et paketlerinde bilim adamları bozuk gıdalar konusunda bizi uyaracak alet geliştirdi. Dijital burun gibi davranan yeni bir cihaz sayesinde, yiyeceklerin tarihi geçtiğinde artık uyarılacağız. İçerikler ayrışmaya başladığında ortaya çıkan kimyasalları tespit etmek et paketlerine bu kablosuz etiketler uygulanabilir. Daha sonra akıllı telefona bir sinyal gönderilerek, tüketiciler uyarılıyor.
Yeni teknoloji, her yıl dünya çapında meydana gelen milyonlarca gıda zehirlenmesi vakalarının azaltılmasına yardımcı olabilir. Bunların çoğu ölümcül de olabiliyor. NFC, Yakın Alan İletişimi; müşteri elektroniği, mobil cihazlar ve bilgisayarlar ile etkileşim için tasarlanmış bir kısa menzilli, kablosuz, kişisel iletişim alanı teknolojisidir. Yakın Alan İletişimi manyetik alan indüksiyonu kullanarak çalışır ve etiket ile okuyucu işlevine sahiptir.
Çin’deki Nanjing Üniversitesi ve Austin’deki Texas Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, cihazı Near Field Communications (NFC) etiketlerini kullanarak oluşturdu. Bunlar, DVD’lerden süpermarketlerdeki alkollü içki şişelerine kadar her şeyde bulunan güvenlik koruma etiketlerinde kullanılanlara benzer kablosuz etiketlerdir. Ekip, etin ayrıştırılmasıyla verilen ve kötü koku veren biyojenik aminler (BA’lar) denilen maddeleri tespit edebilen polimer bazlı bir gaz sensörü oluşturdu. Daha sonra NFC etiketleri et yanına yerleştirildi. Etler 24 saat süreyle 28°C’de saklandıktan sonra, araştırmacılar, sensörlerin önemli miktarlarda BA’ları başarıyla saptadıklarını buldular. NFC yardımıyla bu bilgiler yakındaki bir akıllı telefona aktarıldı. Böylelikle bu haberlerin yakın zamanda daha da çoğalacağı ve gelişen teknoloji ile bilinçli bir tüketici olarak sağlığımızı daha güvenli bir şekilde artık koruyabileceğiz.
Yorumlar kapalı.