İhsan Erol Özçil

Donmuş gıdaların tüketimi






Son yıllarda, tüketicinin dondurulmuş gıda konusunda bilinçlenmesi, derin dondurucu kullanımının yaygınlaşması, büyük marketlerin sayısının artması, ürün çeşitliliği, besin tüketiminde ısıtma, dondurma, mikrodalga gibi ev araçlarına uyum ve kullanım kolaylığı dondurulmuş besin tüketimini artıran etmenler oldu.

Gıda zehirlenmeleri gelişmiş, gelişmekte olan ve geri kalmış ülkelerde önemli bir problem olarak ortaya çıkmaktadır. Gelişmekte olan ve geri kalmış ülkelerde hijyenik koşulların yetersizliği, üretici ve tüketicilerin bilinçsiz olması; gelişmiş ülkelerde ise yaşam koşullarına bağlı olarak hazır, yarı-hazır gıda tüketimindeki artış ve yeni işleme teknikleri gıda kaynaklı zehirlenmelerin başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. Dondurulmuş gıdalar önce hammaddenin düşük sıcaklıkta muhafazasına yönelik olarak ortaya çıkmış, ancak daha sonraları pek çok hazır gıdanın bireysel tüketime hazır hale getirilmesi de mümkün olmuştur. Meyve-sebzeler, unlu mamüller, deniz ürünleri, hazır gıdalar, meyve suları, tavuk ürünleri ile et ve et ürünleri dondurularak işlenen gıdaları oluşturuyor.

Dondurarak saklama; besin çevresindeki suyu buz kristalleri haline getirerek, besinlerin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik yönden bozulmalarını önleyen bir saklama yöntemidir. Bu saklama yönteminde besinlerin bileşim, yapı, görünüş, tat ve lezzetlerindeki değişiklikler durdurularak veya yavaşlatarak uzun süre dayanması sağlanır. Bu işlem çok kısa sürelerde yapıldığında, besin değeri kayıpları daha az olmaktadır. Gıdaların korunması ve saklanmasında temel ilke, gıdanın tazeyken taşıdığı özelliklerin korunması ve bozulmalarının önlenmesidir. Dondurulmuş besinlerin daha bilinçli kullanılması, bunların nasıl çözündürüldüğü ile de yakından ilgilidir. Besinleri hızlı çözündürmeye çalışmak (kalorifer üstüne koymak, sıcak suya batırmak vb.) yanlıştır.

Çözündürme olabildiğince dondurma işleminden daha yavaş olmalıdır. Çözündürülenlerin bekletilmeden pişirilmesi de, dondurulmuş besinlerin daha bilinçli tüketilmesini sağlayan önemli bir faktördür.

Hayatlarımızı kolaylaştıran, pratikleştiren, zamandan tasarruf ettirirken besin değerini de koruyan dondurulmuş gıda çözdürülmesi zaman zaman dikkat isteyen durumlardan bir tanesidir. Her mevsim ve koşulda tazesini veya organik olanını bulamayıp dondurulmuş olarak alıp tükettiğimiz meyve, sebze, et, tavuk, unlu mamuller veya deniz ürünlerini alırken de dikkat etmemiz gereken bazı hususlar vardır. Dondurulmuş gıdalar dondurulmuş forma getirilirken sağlık, hijyen ve kalite açısından dikkat edilmesi gereken hususları olduğu gibi dondurulmuş gıdaların çözündürülmesinde dikkat edilecekler de vardır.

Bunlardan bazıları; Dondurulmuş gıda satın alındıktan sonra kısa bir süre içinde uygun koşullarda muhafaza edilmeli. Kullanım sırasında ise sadece kullanılacak miktarın poşetten çıkarılarak, geri kalan bölümü hemen derin dondurucuya konulmalı. Dondurulmuş gıdayı uzun süre market içinde dolaştırmayı önlemek amacıyla, dondurulmuş ürünler, kuru gıdalardan sonra; alışverişin en sonunda alınmalıdır.

Alacağımız dondurulmuş ürünün fazla buzlu veya karlı olmamasına dikkat etmeliyiz. Bununla birlikte her zaman son kullanma tarihi de kontrol edilmelidir. Satın aldığımız ürünü eğer hemen tüketmeyeceksek en kısa sürede, buzu çözülmeden dondurucuya koymalıyız. Bu tür gıdaları taşırken buz kabı veya donuk ürün torbaları tercih edilmelidir. Özellikle buzu çözülen gıda ürününü tekrar dondurmamalıyız.

Donmuş gıdaların tüketimi
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.

İhsan Erol Özçil

Donmuş gıdaların tüketimi






Son yıllarda, tüketicinin dondurulmuş gıda konusunda bilinçlenmesi, derin dondurucu kullanımının yaygınlaşması, büyük marketlerin sayısının artması, ürün çeşitliliği, besin tüketiminde ısıtma, dondurma, mikrodalga gibi ev araçlarına uyum ve kullanım kolaylığı dondurulmuş besin tüketimini artıran etmenler oldu.  Gıda zehirlenmeleri gelişmiş, gelişmekte olan ve geri kalmış ülkelerde önemli bir problem olarak ortaya çıkmaktadır. Gelişmekte olan ve geri kalmış ülkelerde hijyenik koşulların yetersizliği, üretici ve tüketicilerin bilinçsiz olması; gelişmiş ülkelerde ise yaşam koşullarına bağlı olarak hazır, yarı-hazır gıda tüketimindeki artış ve yeni işleme teknikleri gıda kaynaklı zehirlenmelerin başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. Dondurulmuş gıdalar önce hammaddenin düşük sıcaklıkta muhafazasına yönelik olarak ortaya çıkmış, ancak daha sonraları pek çok hazır gıdanın bireysel tüketime hazır hale getirilmesi de mümkün olmuştur. Meyve-sebzeler, unlu mamüller, deniz ürünleri, hazır gıdalar, meyve suları, tavuk ürünleri ile et ve et ürünleri dondurularak işlenen gıdaları oluşturuyor. Dondurarak saklama; besin çevresindeki suyu buz kristalleri haline getirerek, besinlerin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik yönden bozulmalarını önleyen bir saklama yöntemidir. Bu saklama yönteminde besinlerin bileşim, yapı, görünüş, tat ve lezzetlerindeki değişiklikler durdurularak veya yavaşlatarak uzun süre dayanması sağlanır. Bu işlem çok kısa sürelerde yapıldığında, besin değeri kayıpları daha az olmaktadır. Gıdaların korunması ve saklanmasında temel ilke, gıdanın tazeyken taşıdığı özelliklerin korunması ve bozulmalarının önlenmesidir. Dondurulmuş besinlerin daha bilinçli kullanılması, bunların nasıl çözündürüldüğü ile de yakından ilgilidir. Besinleri hızlı çözündürmeye çalışmak (kalorifer üstüne koymak, sıcak suya batırmak vb.) yanlıştır. Çözündürme olabildiğince dondurma işleminden daha yavaş olmalıdır. Çözündürülenlerin bekletilmeden pişirilmesi de, dondurulmuş besinlerin daha bilinçli tüketilmesini sağlayan önemli bir faktördür. Hayatlarımızı kolaylaştıran, pratikleştiren, zamandan tasarruf ettirirken besin değerini de koruyan dondurulmuş gıda çözdürülmesi zaman zaman dikkat isteyen durumlardan bir tanesidir. Her mevsim ve koşulda tazesini veya organik olanını bulamayıp dondurulmuş olarak alıp tükettiğimiz meyve, sebze, et, tavuk, unlu mamuller veya deniz ürünlerini alırken de dikkat etmemiz gereken bazı hususlar vardır. Dondurulmuş gıdalar dondurulmuş forma getirilirken sağlık, hijyen ve kalite açısından dikkat edilmesi gereken hususları olduğu gibi dondurulmuş gıdaların çözündürülmesinde dikkat edilecekler de vardır.

Bunlardan bazıları; Dondurulmuş gıda satın alındıktan sonra kısa bir süre içinde uygun koşullarda muhafaza edilmeli. Kullanım sırasında ise sadece kullanılacak miktarın poşetten çıkarılarak, geri kalan bölümü hemen derin dondurucuya konulmalı. Dondurulmuş gıdayı uzun süre market içinde dolaştırmayı önlemek amacıyla, dondurulmuş ürünler, kuru gıdalardan sonra; alışverişin en sonunda alınmalıdır. Alacağımız dondurulmuş ürünün fazla buzlu veya karlı olmamasına dikkat etmeliyiz. Bununla birlikte her zaman son kullanma tarihi de kontrol edilmelidir. Satın aldığımız ürünü eğer hemen tüketmeyeceksek en kısa sürede, buzu çözülmeden dondurucuya koymalıyız. Bu tür gıdaları taşırken buz kabı veya donuk ürün torbaları tercih edilmelidir. Bu sıcak yaz günlerinde koruyucu çantalarda veya arabada klimalı tarafta tutulmalıdır. Buzu çözülen gıda ürününü tekrar dondurmamalıyız.
 

Donmuş gıdaların tüketimi
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.