İhsan Erol Özçil

Gıdaların güvenliği nasıl sağlanır






Güvenli gıda, Her türlü bozulma ve bulaşmaya yol açan etkenden arındırılarak tüketime uygun hale getirilmiş gıdadır.

Tüketilen gıdanın sağlığa zarar vermemesiyle ürünün, sağlık tehlikesi yaratabilecek kimyasal, biyolojik ve fiziksel etkilerden korunması ile gıda kaynaklı hastalıklar hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde insan sağlığında özellikle çocuklar, yaşlılar ve hamilelerde ciddi bir tehlike oluşturmaktadır. Bu yüzden sağlıklı gıda tüketiminde temizliğe, çiğ-pişmiş gıda ayırımının doğru yapılmasına, uygun pişirmeye, uygun şartlarda saklamaya ve taze ve sağlıklı hammadde temini ederek bunların önüne geçebiliriz.

Mutfakta kişisel temizliğin çok önemli olduğu bir yerde özellikle kullanılan tüm yüzey ve aletlerin yıkanmasına da dikkat etmek zorundayız. Çiğ gıdalarla pişmiş gıdaların ayrılmasında gıdaların hazırlanma aşamasında taze et, kanatlı et ve deniz ürünlerinin, diğer gıdalardan ayrılması gerekmektedir. Özellikle çiğ gıdaların hazırlanmasında kullanılan bıçak ve kesim tahtalarının mutlaka ayrı olması ve hazırlanmış gıdalar ile çiğ gıdaların birbirinden ayrılacak şekilde kapalı kaplarda saklanması gerekir. Bunun nedeni ise çiğ ve pişmiş gıdalar aynı yerde tutulup özellikle konulan kabın ağızları kapanmaz ise çapraz bulaşmaya sebep olabilir. Özellikle kırmızı et, kanatlı eti, yumurta ve deniz ürünleri gibi gıdaların uygun pişirilmesi, gıdaların kaynatılmasında en az 75°C’ye ulaşılması, et ve kanatlı etlerinin sularının pembe değil, berrak olmasına dikkat edilmesi gerekir. Böylelikle uygun pişirme yöntemi tehlikeli mikroorganizmaları öldürür.

Gıdaların güvenli sıcaklıkta saklanması ile pişmiş gıdaların iki saatten fazla oda sıcaklığında bırakılmaması, pişmiş ve hassas gıdaların 5°C’nin altında soğutulması ve servis sırasında ise pişmiş gıdaların 60°C’nin üzerinde ısıtılması gerekmektedir.

Gıdaların çok uzun süre buzdolabında saklanmaması, donmuş ürünlerin oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt rafında çözülmeye bırakılması en uygunudur. Pişmiş gıdalar oda sıcaklığına geldiği zaman, mikroorganizmalar çoğalmaya başlar bu yüzden güvenli tüketim için pişmiş besinler ısılarını kaybetmeye başlamadan hemen yenmeli ve sağlam, zedelenmemiş, bozuk olmayan,  doğal, taze gıdalar tercih etmeye özen göstermeliyiz.

Hastalık yapabilecek şüpheli gıdaların, özellikle küflenmiş, rengi, görüntüsü ve kokusu değişmiş gıdalar kesinlikle satın alınmamalı ve tüketilmemelidir. Sebze ve meyveler akan su altında iyice yıkamalı ve çiğ olarak tüketilen gıdaların yeterince temizlenememesi halinde,  sağlık için her zaman tehlike oluşturulabileceğini unutulmamalıyız.

Ambalajlı gıda maddeleri tercih edilmeli, gıdaların ambalajları üzerinde üretici firma adı, adresi ve tanıtıcı işareti, maddenin adı, imal ve son kullanma tarihi, mamulün çeşidi asgari net miktarı, gıdanın kullanımı ile ilgili uyarıcı bilgilerin yazılı olmasına, ambalaj yüzeyinin düzgün olmasına dikkat etmeliyiz.
 

Günlükler 06-06-21 “IHSAN FOTO” klasöründe

Gıdaların güvenliği nasıl sağlanır
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.

İhsan Erol Özçil

Gıdaların güvenliği nasıl sağlanır






   Güvenli gıda, her türlü bozulma ve bulaşmaya yol açan etkenden arındırılarak tüketime uygun hale getirilmiş gıdadır. Tüketilen gıdanın sağlığa zarar vermemesiyle ürünün, sağlık tehlikesi yaratabilecek kimyasal, biyolojik ve fiziksel etkilerden korunması ile gıda kaynaklı hastalıklar hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde insan sağlığında özellikle çocuklar, yaşlılar ve hamilelerde ciddi bir tehlike oluşturmaktadır. Bu yüzden sağlıklı gıda tüketiminde temizliğe, çiğ-pişmiş gıda ayırımının doğru yapılmasına, uygun pişirmeye, uygun şartlarda saklamaya ve taze ve sağlıklı hammadde temini ederek bunların önüne geçebiliriz. Mutfakta kişisel temizliğin çok önemli olduğu bir yerde özellikle kullanılan tüm yüzey ve aletlerin yıkanmasına da dikkat etmek zorundayız. Çiğ gıdalarla pişmiş gıdaların ayrılmasında gıdaların hazırlanma aşamasında taze et, kanatlı et ve deniz ürünlerinin, diğer gıdalardan ayrılması gerekmektedir. Özellikle çiğ gıdaların hazırlanmasında kullanılan bıçak ve kesim tahtalarının mutlaka ayrı olması ve hazırlanmış gıdalar ile çiğ gıdaların birbirinden ayrılacak şekilde kapalı kaplarda saklanması gerekir. Bunun nedeni ise çiğ ve pişmiş gıdalar aynı yerde tutulup özellikle konulan kabın ağızları kapanmaz ise çapraz bulaşmaya sebep olabilir. Özellikle kırmızı et, kanatlı eti, yumurta ve deniz ürünleri gibi gıdaların uygun pişirilmesi, gıdaların kaynatılmasında en az 75°C’ye ulaşılması, et ve kanatlı etlerinin sularının pembe değil, berrak olmasına dikkat edilmesi gerekir. Böylelikle uygun pişirme yöntemi tehlikeli mikroorganizmaları öldürür. Gıdaların güvenli sıcaklıkta saklanması ile pişmiş gıdaların iki saatten fazla oda sıcaklığında bırakılmaması, pişmiş ve hassas gıdaların 5°C’nin altında soğutulması ve servis sırasında ise pişmiş gıdaların 60°C’nin üzerinde ısıtılması gerekmektedir. Gıdaların çok uzun süre buzdolabında saklanmaması, donmuş ürünlerin oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt rafında çözülmeye bırakılması en uygunudur. Pişmiş gıdalar oda sıcaklığına geldiği zaman, mikroorganizmalar çoğalmaya başlar bu yüzden güvenli tüketim için pişmiş besinler ısılarını kaybetmeye başlamadan hemen yenmeli ve sağlam, zedelenmemiş, bozuk olmayan, doğal, taze gıdalar tercih etmeye özen göstermeliyiz. Hastalık yapabilecek şüpheli gıdaların, özellikle küflenmiş, rengi, görüntüsü ve kokusu değişmiş gıdalar kesinlikle satın alınmamalı ve tüketilmemelidir. Sebze ve meyveler akan su altında iyice yıkamalı ve çiğ olarak tüketilen gıdaların yeterince temizlenememesi halinde, sağlık için her zaman tehlike oluşturulabileceği unutulmamalıyız. Ambalajlı gıda maddeleri tercih edilmeli, gıdaların ambalajları üzerinde üretici firma adı, adresi ve tanıtıcı işareti, maddenin adı, imal ve son kullanma tarihi, mamulün çeşidi asgari net miktarı, gıdanın kullanımı ile ilgili uyarıcı bilgilerin yazılı olmasına, ambalaj yüzeyinin düzgün olmasına dikkat etmeliyiz.
 

Gıdaların güvenliği nasıl sağlanır
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.

İhsan Erol Özçil

Gıdaların güvenliği nasıl sağlanır






Güvenli gıda, her türlü bozulma ve bulaşmaya yol açan etkenden arındırılarak tüketime uygun hale getirilmiş gıdadır. Tüketilen gıdanın sağlığa zarar vermemesiyle ürünün, sağlık tehlikesi yaratabilecek kimyasal, biyolojik ve fiziksel etkilerden korunması ile gıda kaynaklı hastalıklar hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde insan sağlığında özellikle çocuklar, yaşlılar ve hamilelerde ciddi bir tehlike oluşturmaktadır. Bu yüzden sağlıklı gıda tüketiminde temizliğe, çiğ-pişmiş gıda ayırımının doğru yapılmasına, uygun pişirmeye, uygun şartlarda saklamaya ve taze ve sağlıklı hammadde temini ederek bunların önüne geçebiliriz. Mutfakta kişisel temizliğin çok önemli olduğu bir yerde özellikle kullanılan tüm yüzey ve aletlerin yıkanmasına da dikkat etmek zorundayız. Çiğ gıdalarla pişmiş gıdaların ayrılmasında gıdaların hazırlanma aşamasında taze et, kanatlı et ve deniz ürünlerinin, diğer gıdalardan ayrılması gerekmektedir. Özellikle çiğ gıdaların hazırlanmasında kullanılan bıçak ve kesim tahtalarının mutlaka ayrı olması ve hazırlanmış gıdalar ile çiğ gıdaların birbirinden ayrılacak şekilde kapalı kaplarda saklanması gerekir. Bunun nedeni ise çiğ ve pişmiş gıdalar aynı yerde tutulup özellikle konulan kabın ağızları kapanmaz ise çapraz bulaşmaya sebep olabilir. Özellikle kırmızı et, kanatlı eti, yumurta ve deniz ürünleri gibi gıdaların uygun pişirilmesi, gıdaların kaynatılmasında en az 75°C’ye ulaşılması, et ve kanatlı etlerinin sularının pembe değil, berrak olmasına dikkat edilmesi gerekir. Böylelikle uygun pişirme yöntemi tehlikeli mikroorganizmaları öldürür. Gıdaların güvenli sıcaklıkta saklanması ile pişmiş gıdaların iki saatten fazla oda sıcaklığında bırakılmaması, pişmiş ve hassas gıdaların 5°C’nin altında soğutulması ve servis sırasında ise pişmiş gıdaların 60°C’nin üzerinde ısıtılması gerekmektedir. Gıdaların çok uzun süre buzdolabında saklanmaması, donmuş ürünlerin oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt rafında çözülmeye bırakılması en uygunudur. Pişmiş gıdalar oda sıcaklığına geldiği zaman, mikroorganizmalar çoğalmaya başlar bu yüzden güvenli tüketim için pişmiş besinler ısılarını kaybetmeye başlamadan hemen yenmeli ve sağlam, zedelenmemiş, bozuk olmayan,  doğal, taze gıdalar tercih etmeye özen göstermeliyiz. Hastalık yapabilecek şüpheli gıdaların, özellikle küflenmiş, rengi, görüntüsü ve kokusu değişmiş gıdalar kesinlikle satın alınmamalı ve tüketilmemelidir. Sebze ve meyveler akan su altında iyice yıkamalı ve çiğ olarak tüketilen gıdaların yeterince temizlenememesi halinde,  sağlık için her zaman tehlike oluşturulabileceği unutulmamalıyız. Ambalajlı gıda maddeleri tercih edilmeli, gıdaların ambalajları üzerinde üretici firma adı, adresi ve tanıtıcı işareti, maddenin adı, imal ve son kullanma tarihi, mamulün çeşidi asgari net miktarı, gıdanın kullanımı ile ilgili uyarıcı bilgilerin yazılı olmasına, ambalaj yüzeyinin düzgün olmasına dikkat etmeliyiz.
 

Gıdaların güvenliği nasıl sağlanır
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.