Bülent Fevzioğlu

Akademisyen – Yazar Sn. Güven ARIKLI’dan Arşivlik Bir Kitap: Kıbrıs’ta Türk Milli Kimliğinin Oluşumunda Basının Yeri (1955 – 1974)






Kıbrıs Türk basın tarihimiz üzerine yayınlanan kitaplar, yazınsal arşivlerimizde ayrı bir yere ve öneme sahiptir.

Toplumsal hafızanın en önemli belgeleri olan gazeteler; yaşanılan günlerin sosyal, siyasal ve kültürel olaylarını yazı ve fotoğraflarla sayfalarına taşırken, aynı zamanda bu sayfalar geçmişi alıp bu günlere getirmekte, bugünlerden de geleceğe kayıt altına alınmış önemli bir hafızayı beraberinde taşımaktadır.

Akademisyen, yazar ve gazeteci Sn. Güven ARIKLI’nın “Kıbrıs’ta Türk Milli Kimliğinin Oluşumunda Basının Yeri”(1955 – 1974) adlı bu kitabı da işte o toplumsal hafızaya hizmet eden önemli bir çalışma olarak dikkat çekmektedir.

Sn. ARIKLI; ilk gazetemiz Zaman’dan başlamak üzere ve özellikle 1955 – 1974 yılları arasında yayınlanan Akın, Nacak, Halkın Sesi, Zafer, Cumhuriyet, Mücahit ve Savaş adlı gazetelerimiz üzerinde yaptığı araştırmalarını 389 sayfalık kitabına taşırken, yazınsal arşivlerimize önemli bir katkı sağlamıştır ki bu büyük emeği için, teşekkür ederiz.

 

Sn. Güven ARIKLI

Kimdir?

 

“Yrd. Doç. Dr. Güven ARIKLI, 1976’da İstanbul’da doğdu.

Üniversite Türk Dili ve Edebiyatı mezuniyetinin ardından, Eğitim Yönetimi ve Denetimi üzerine Yüksek Lisans yaptı.

Girne Amerikan Üniversitesi İletişim Fakültesi İletişim ve Medya bölümünde doktorasını bitiren Güven ARIKLI, KKTC’nin çeşitli yerel televizyon kanallarında programlar hazırlayıp sundu.

KKTC gazetelerinde köşe yazarlığının yanında haber müdürlüğü görevlerini de yapan ARIKLI, 1999-2005 yılları arasında Ortadoğu Gazetesi KKTC Temsilcisi olarak da görev yaptı.

2009-2010 Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı Basın Danışmanlığı görevinin akabinde, 2010-2013 yılları arasında da KKTC Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğü görevinde bulunan ARIKLI’nın “Kırk Yıl Halkın Sesi Olarak Dr. Fazıl Küçük- Makaleler, IV. C.” (Osman YILDIZ ile birlikte), “Türk Şiirinde Kıbrıs’ın Milli Mücadelesi”(Burhan KAÇAR ile birlikte), “Deli Aslan” (Osman Yıldız ile birlikte) ve KKTC Cumhurbaşkanlığı himayesinde “Görsel Belge ve Objelerle 20 Temmuz 1974 –ALBÜM” (Prof.Dr. Oğuz Karakartal ile birlikte) adlı eserleri mevcuttur.

ARIKLI, yurt dışında birçok uluslararası sempozyumlarda KKTC’yi ve Girne Amerikan Üniversitesi’ni sunduğu bildirilerle temsil etti.

Girne Amerikan Üniversitesi Evrensel Eğitim Kurumları Basın Yayın Koordinatörlüğü görevi yanında, KKTC Kıbrıs Genç TV’de Haftaya Bakış adlı programın yapımcılığı ve sunuculuğu ile Dış Basın Koordinatörlüğü’nde de hizmet veren Sn. ARIKLI evli ve 2 çocuk babasıdır.”

 

Yazarın

Önsözü…

 

“Kıbrıs Türk Milli Kimliğinin oluşumunda, Kıbrıs Türk basının önemli etkisi ve katkısı olmuştur. Hazırladığım bu kitapta 1955-1974 tarihlerinde uzun süreli ya da kısa süreli yayın süreleri olan Nacak, Akın, Zaman, Halkın Sesi, Mücahit, Savaş, Zafer, Cumhuriyet gazetelerine yansıyan haber içeriklerinin incelenmesi ele alınmıştır.

Bu haberler Kıbrıs Türklerinin her alanda milli birlik ve haklarının her tür engeller karşısında yaşadıkları durum ve olaylar betimlenmiştir. Bu olayların hangi anlaşma, isyan ve eylemler karşısında direniş ve milli hakların ön plâna çıktığı tespit edilmiştir.

Kıbrıs Türklerinin yaşanılan bu topraklarda milli davaya inancını ve anavatan Türkiye’ye bağlılığını vurguladıkları görülmüş ve bu durum ele alınan gazeteler içerisinde sürekli olarak ortak noktada birleştikleri görülmüştür.

Milli dava ve mücadele sürecinde anavatan Türkiye Cumhuriyeti ile Kıbrıs Türklerinin hak ve direnişini tüm ülkelere kendi ulusal gazeteleri yoluyla duyurulmaya çalışılmıştır.

Türk kimliğinin oluşumunda sancağın, milli mücadele sürecini sonuna kadar tüm engellere rağmen bırakılmadığı; bu süreçte başta Dr. Fazıl Küçük ve Rauf R. Denktaş ve arkadaşları önderliğinde olmak üzere Kıbrıs Türklerine armağan edilmiştir.

Bu devlet, milletinin iradesiyle Türkkimliğini benimsemiş ve aynı zamanda milli kutsal davası olan milli mücadeleyi Türk nezdinde başarı ile gösterildiği ve ele alan gazetelerin verileri ile ortaya çıktığı görülebilmektedir. Kıbrıs Türk kimliği yoktan var edilen bir akım değildir. Bu nedenle bu kitapta yoktan var etme değil; tamamen yosun tutulmuş yüzlerin gün yüzüne çıkarılması amaçlanmıştır.

Kıbrıs’ta Türk Milli kimliğinin oluşmasında ve uyanmasında basının gerçekten önemli bir rol oynadığı ve aynı zamanda yönlendirmede bulunduğu bu çalışmayla bilimsel açıdan kanıtlamıştır.

Nacak, Akın, Zaman gazetelerinin Türk kimliğinin oluşumu açısından analiz edilen doktora tezime; Halkın Sesi, Cumhuriyet, Zafer, Mücahit, Savaş gazetelerinin eklenmesiyle kitaplaştırılmıştır. Bu çalışmada 1955-1974 dönemine ait sekiz gazete, bize Türk kimliğinin Kıbrıs’ta ulusal birlik ve Milli bilinç açısından basın aracılığıyla Kıbrıs Türk toplumunu harekete geçirdiği ve bu çalışmanın bilim dünyasına yenilik getirdiği söylenebilir.

Tarih, geçmişin anahtarı; vatan, milli benliğimizin kapısıdır.

Bu nedenle bu kapıdan içeri girmek, vatan toprağında yaşanılan o kutsal davanın ve milli mücadeleyi gün yüzünde aydınlatmak akademik anlamda bir vatandaşlık vazifemdir.

Yakın zamanda çalışmalarıyla, sabır ve sadakati ile çok iyi bir akademisyen olacağına inandığım SerdalIŞIKTAŞ kardeşimin hakkını ödeyemeyeceğimi ayrı bir paragrafta dile getirmek isterim.

Yıllardır ağabeylik ve dostluklarıyla bana destek olan ağabeylerim Prof. Dr. Oğuz KARAKARTAL’a, Yrd. Doç. Dr. Osman YILDIZ’a ve Kıbrıs Türk Basınında beni var eden çok değerli üstatlarım Özer KANLI’ya, Aydın AKKURT’a, Erol ÖNEY’e bu tür destekleriyle beni yetiştirdikleri için teşekkür ederim.

Ayrıca kardeşim Tayfun AYDINLI’ya, Eğitim Fakültesi öğretim üyesi dostum Yrd. Doç. Dr. Metin DENİZ’e ve yıllardır bana her anlamda destek olan, beni yalnız bırakmayan kardeşim dediğim GAÜ Öğretim Üyesi Osman TÜRK’e, yakın zamanda yine çalışmaları, sabır ve sadakati ile her türlü çalışmalarımızda özveri ile çalışan Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlığı bölümü öğrencisi Kağan KIRMIZIGÜL’e, Türkçe Öğretmenliği bölümü ikinci sınıf öğrencisi Süleyman AKSU’ya ve İbrahim ARSLAN’a bu paragrafta ayrıca teşekkür etmek isterim.

Ülkemizin en önemli kurumlarından Sivil Savunma Teşkilâtı ve bu teşkilâtın değerli başkan Sayın Fatih YARIMBAŞ’a, Kıbrıs Türk Tarihine özel ilgisi ve bu konuda yayınlanan eserleri teşvik etmek konusundaki hassasiyeti ve her türlü desteği için özellikle teşekkür ederim.

Ailemin birer parçası olan Girne Amerikan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Memduh ERDAL ve Girne Amerikan Üniversitesi Kurucu Rektörü, Yöneticiler Kurulu Başkanı Çılgın Türk diye adlandırdığım Serhat AKPINAR’a Kıbrıs Türk halkına verdiği her türlü hizmetten dolayı da teşekkür ederim.

Son olarak da 12 yıldır bana desteğini esirgemeyen, yanımdan hiç ayrılmayan, çocuklarına mükemmel bir anne, bana ise mükemmel bir eş olan hayat arkadaşım Melahat ARIKLI’ya, dünyalar tatlısı ve yakışıklı evlâtlarım Kürşat ARIKLI ve Kuzey ARIKLI’ya varlıklarından dolayı çok ama çok teşekkür ederim.”

Akademisyen – Yazar Sn. Güven ARIKLI’dan Arşivlik Bir Kitap: Kıbrıs’ta Türk Milli Kimliğinin Oluşumunda Basının Yeri (1955 – 1974)
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.