“Bellapaıs (Beylerbeyi) Inner Wheel Kulübü” tarafından Haziran 2021’de yayınlanan “Kıbrıs’ın Öncü Türk Kadınları” adlı kitap, biyografik içeriği ile yazınsal arşivlerimizde örneği olmayan kaynak bir kitap olarak özgün bir konuma sahip.
Kuşe kâğıda renkli baskı ve 171 sayfalık kitap içeriğinde, Kıbrıs Türk sosyal yaşam tarihine kazandırmış oldukları İLK’lerle dikkat çeken 78 kadın, yer almaktadır.
Destek Medya Grubu tarafından okurlarına ulaştırılan “Kıbrıs’ın Öncü Türk Kadınları” kitabının emek verenler künyesindeki isimler ve üstlenilen sorumluluklar şöyle:
İmtiyaz Sahibi: Yelda Cumalıoğlu
Genel Yayın Yönetmeni: Ertürk Akşun
Yayın Koordinatörü: Özlem Esmergül
Editör: Devrim Yalkut
Kapak Tasarım: Melike Doğan
Sayfa Düzeni: Işıl Ilgıt Şimşek
Sosyal Medya-Grafik: Tuğçe Budak – Mesud Topal
Sn. Sibel TATAR’ın
Önsözü…
“Bellapaıs (Beylerbeyi) Inner Wheel Derneği” Kurucu Başkanı Sn. Sibel TATAR, kitaba yazdığı önsözünde şu bilgileri paylaşır:
* * *
“Yaşadığımız günler, bizlere geçmişte öncülük yapanların mirasıdır.
Bu günler, yıllarca mücadele veren, emek harcayan, bu ülkeyi vatan olarak yüreklerinde hissedip sahiplenen, değer katan herkesin mirasıdır.
Dönüp geçmişimize ve geçmişin iz bırakan ÖNCÜ KADINLARINA bakmak, bugün vardığımız noktaya nasıl geldiğimizi anlamak için önemlidir. Çünkü “dün”, önemlidir!
“Kıbrıs’ın 78 Öncü Türk Kadını”nın kısa hayat hikâyelerini içeren kitabımız, toplumsal cinsiyet eşitliğinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Kadın haklarının, insan hakları demek olduğunu öğretirken,kadını etkisizleştirmenin veya ötekileştirmenin, kadının topluma her açıdan koyacağı katkıyı ve gücü yok etmek olduğunu anlıyoruz.
Ülkemizin geleceğine kadının koyacağı katkıları fark etmek açısından da kadının toplumdaki yerini ve katkılarını anlamak, önemlidir.
Kitabımız; birbirinden başarılı, özgüveni yüksek, bir şeyleri hep mücadele ile elde etmiş, çalışıp çabalayıp kazanmış, vizyon sahibi, 78 güçlü ve öncü kadının hayat hikâyesini içermektedir.
Elbette daha birçok Öncü Kıbrıs Türk Kadını olduğunun bilincindeyiz. Kitabımızın ikinci cildinde, diğer alanlardaki öncü Kıbrıs Türk kadınlarına da yer vermeye, devam edeceğiz.
Genelde tüm okuyuculara, özelde genç kızlarımıza örnek teşkil edecek, rol model olacak ve onları hayat yolunda motive edecek bir çalışmayı sizlerle paylaşıyoruz.
Emek, gayret, özgüven ve çalışkanlık sonucu ortaya çıkan değerli hayat hikâyelerinin, edebi yeteneklerini ortaya koyup zevkle okunacak bir kitap haline getirilmesine katkı koyan ünlü konuk yazarlarımız Canan Tan ve Nermin Bezmen’e, Kıbrıs Türk Edebiyatı’nın usta yazarları İsmail Bozkurt, Ferhat Atik ve Orkun Bozkurt’a, şahsım ve Bellapais Inner Wheel Derneği adına teşekkürü borç bilirim.
Başta gençlerimiz olmak üzere hepimize yol gösterip ilham verecek ve toplumsal hafızaya kalıcı bir eser olacak olan kitabımızın hazırlık çalışmalarına şahsımla birlikte katkı koyan başta yönetim kurulu üyelerimiz olmak üzere derneğimiz üyelerinden Ayşem Erişir, Berin Avunduk, Havva Tatar, Andaç Peynirci Bektaş ve İlgenAndır’a, bize inanıp güvenen tüm üyelerimize sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
Yüzyıllar boyunca, hayatın ve tarihin akışında kadınların olduğu aşikârdır. Ülkemizde de kadının rolü oldukça büyüktür. Kıbrıs Türk kadını, ailesi ve toplumu için cansiperane bir kahramanlıkla, gerektiğinde ülkesini korumak için düşman ile çarpışmış, ülkenin geleceği olan çocuğunu doğurup özveriyle yetiştirmiş ve hayatın her alanında topluma sosyal, ekonomik ve duygusal katkı koymuştur.
Kozaları olan kadınların, kozalarından çıkıp, ileriye doğru adım atmaları için, katkı koyacak bu kitap ile kendi kararlarımızı özgürce alalım, hayal kuralım ve bu hayallerimiz için cesurca adım atalım.
Sizlere, geçmişin değerlerini ulaştırmayı amaçladığımız kitabımız, kadın emeğinin bir toplumun ilerlemesindeki önemini gösteriyor. Bireyden başlayıp da, küresel ölçekteki dünyaya kadar, kadın ve erkeğin varlığı, bir arada sürdürülen tarih yolculuğunun, vazgeçilmez bir parçasıdır.
Kıbrıs Türklerinin her alanda ilerlemesine öncülük eden kadınlarımıza minnet, aramızdan ayrılanlara rahmet dilerim.”





Yorumlar kapalı.