Mete Tümerkan

Cenevre’ye geçmişten geleceğe köprü kurmaya gidiliyor






Cenevre’deki gayri resmi 5+1 Kıbrıs zirvesi bugün, akşam yemeği ile başlayacak.

18 Mart Salı günü de önce ikili sonra da çok taraflı gayri resmi toplantı ile devam edecek.

Cenevre’de tarafların Kıbrıs konusundaki pozisyonlarında bir değişiklik beklenmiyor.

Türk tarafı federal çözüm arayışlarına kapısını kesinlikle kapatmış durumda.

Bu nedenle Rum Lider Hristodulidis’in dediği gibi müzakerelerin Crans Montana’da kaldığı yerden başlaması söz konusu değildir.

Kıbrıs konusunda taraflar arasında sorunun çözümüne dönük ortak bir zeminin olmadığı koşullarda Cenevre’de gerçekleşecek gayri resmi zirvede işbirliği konularının öne çıkması bekleniyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in dünyada çok büyük sorunların yaşandığı bir dönemde Kıbrıs meselesine zaman ayırması çok önemli.

Ortak bir zeminin olmadığı koşullarda Genel Sekreterin tarafları yeniden bir araya getirme girişimi yapmış olması aslında bu toplantının bir başlangıç olacağı ve arkasının geleceği mesajını veriyor.

Yani Cenevre’deki gayri resmi görüşmenin arkası gelecek.

Gelinen aşamada Rum Lider Hristodulidis’in işinin çok kolay olmayacağını düşünüyorum.

Belki de bu nedenle olacak Hristodulidis Cenevre’deki zirve öncesinde yaptıkları ve verdiği mesajlarla umutsuzluk ve negatif enerji pompalamaya çalışıyor.

Rum Liderin olumsuz yaklaşımlarına rağmen Türk tarafı Cenevre’ye yapıcı bir anlayış ile gidiyor.

Kıbrıs adasının geleceğine ilişkin hem bölgenin hem adanın ihtiyaçlarını karşılayacak yönde yeni adımlar atılmasına kapı açma hedefi ile Cenevre yoluna çıkan Türk tarafı, olmayana değil, iki tarafın da yapabileceklerine odaklanma anlayışı ile hareket etme konusunda kararlı.

Bu da aslında sahadaki gerçeklerin masaya yansıtılacağı sürecin en önemli adımı olarak değerlendiriliyor.

Türk tarafı Cenevre’de masaya geçmişten geleceğe köprü kurma hedefi ile oturacak.

Pozitif bir yaklaşım ve yapıcı bir anlayış içerisinde adadaki iki tarafın da hem ihtiyacını karşılayacak hem de faydasına dokunacak konularda ilerleme sağlanması için birlikte çalışma fikrini öne çıkaracak. Türk tarafı adanın ve bölgenin gereksinimlerini esas alan bir anlayış içerisinde hareket edecek.

Adada ihtiyaç duyulan, su ve enerji gibi, her iki tarafın yararına olacak konularda adım atılması, karşılıklı fayda sağlanacak konularda işbirlikleri yapılması gelinen aşamada tarafların üzerinde çalışmaya başlaması gereken konular gibi duruyor.

Kıbrıs’ın geleceğinin konuşulacağı Cenevre’deki gayri resmi Kıbrıs zirvesinden umarım diyalog kapısının hep açık tutulması sonucu çıkar.

Bu arada Kıbrıs Türklerine yönelik olarak 62 yıldır uygulanan ambargolara artık son verilmesi de işbirliği zeminini güçlendirecek bir adım olur.

BM tarafından Kıbrıs’taki taraflar arasında sorunun çözümüne dair ortak bir zemin olmadığı yönünde yapılan tespit önemli bir adım oldu.

Şimdi beklenti Cenevre’den ortak zeminin olmadığı koşullarda Kıbrıs konusunda yeni bir sayfa açılması ve sürecin yeni bir dinamizm kazanmasıdır.

Kıbrıs konusunda yeni bir sayfanın açılması ve sürecin dinamizm kazanması beklentisinin  tarafların Kıbrıs konusuna ilişkin bildik pozisyonlarından milim kımıldamayacakları gerçeğinin not edildiği koşullarda dillendirilmesi çok önemli.

Bekleyip göreceğiz.

(Cenevre zirvesindeki gelişmeleri KIBRIS Medya Grubunun soysal medya hesaplarından, KIBRIS TV ve KIBRIS FM’den sizlere anında canlı olarak aktaracağız.)

Cenevre’ye geçmişten geleceğe köprü kurmaya gidiliyor
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.