Semay Yücemöz

İlişkilerde iletişim ve iş birliği





İletişim, bilgi ve duygulara dayalı mesajların sözel yolla, yazılı olarak, görsel desenler, resimler veya beden dili aracılığıyla yapılandırılan mesajlarla ortak anlam oluşturma sürecidir. İletişimin etkililiği ise kaynak tarafından anlamlandırılan mesajların, alıcı tarafından aynı anlam yüklenerek algılanmasıyla oluşur. Ortak bir amaç doğrultusunda iki veya daha fazla kişinin birlikte çalışması ise iş birliği kavramı ile açıklanabilir.
İş birliğinin etkililiği, grupların ve takımların verimli ve uyumlu bir şekilde çalışmasının sonucudur.
Kişilerarası ilişkilerdeki iletişim yapılarını irdelediğimiz zaman, en çok kabul gören yapılardan biri açık iletişimdir. Bu iletişim şekli karşılıklı anlayış ve sorunların çözümünü desteklerken, pasif veya agresif iletişim tarzları iletişim sürecindeki açıklığı ortadan kaldıracağından çatışmalara yol açabilir.
İletişimsel etkililik için açık, net ve saygılı duruş her zaman için kabul gören etkili bir yaklaşımdır.
Empatik yaklaşım ve aktif dinleme, iletişim sürecinin etkililiği ile ilgili bir diğer önemli yapıdır. Empati, karşıdaki kişinin duygularını anlama ve bu duygulara saygı gösterme kapasitesidir. Aktif dinleme ise, konuşulanları dikkatle dinlemek ve geri bildirimde bulunmayı gerektirir.
Aktif dinleme, ilişkileri güçlendirici ve işbirliğini destekleyici bir etkiye sahiptir.
İletişim ve işbirliğine dayalı çalışmalar esnasında, çatışmalar da kaçınılmazdır. Bu gibi durumlarda çatışmaları etkili bir şekilde yönetmek için çözüm odaklı bir yaklaşım benimsemek gerekir.
Taraflar arasında açık bir diyalog kurmak, ortak çözümler aramak ve yapıcı geri bildirimlerde bulunmak çatışmaları azaltıcı ve işbirliğini destekleyici bir yaklaşımdır.
Kişilerarası ilişkilerde geri bildirim, hem bireysel gelişim hem de takım başarısı için kritik öneme sahiptir. Yapıcı geri bildirim, kişisel ve profesyonel gelişimi desteklerken, yıkıcı geri bildirimler ise gelişim fırsatlarını ortadan kaldırır.
İlişkilerde geri bildirim kültürünü teşvik etmek, iletişimi güçlendirir ve ekip içindeki verimliliği artırır.
Kültürel farklılıklara ilişkin farkındalık, iletişim ve işbirliğinde önemli rol oynayan bir diğer değişkendir. Farklı kültürlerin iletişim tarzları ve işbirliği yaklaşımları, takım dinamiklerini etkileyebilir. Kültürel farkındalık, farklı bakış açıları ile oluşturulan mesajları doğru anlayarak iletişim kurabilmek, verimli bir şekilde çalışmak için gereklidir.
University of California’da 2021 yılında Berkeley’de yürütülen bir çalışmada da iletişimsel etkililiğin kişisel ilişkilerde stres ve çatışma düzeylerini azalttığı sonucuna ulaşılmıştır.
Lao Tzu’nun ifadesi ile “Bir insan, bir diğer insana kendini ifade edemezse, en iyi dostları bile yabancı olur.” Bu gerçek, iletişimin gücündeki özü sembolize eder.
İletişimsizlik, iş birliğine dayalı çalışmaların önündeki en büyük engeldir.
Öz olarak, iletişim ve iş birliği, ilişkiler ve mesleki yaşamda, başarı ve tatminin temel destekleyicileridir. İletişim ve iş birliğine dayalı becerileri geliştirmek, bireysel ve toplumsal ilişkilerde sağlıklı sonuçlar elde etmek için olmazsa olmazdır.

İlişkilerde iletişim ve iş birliği
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.