Akay Cemal

Dünyada basının önüne takoz koymalar artarken





Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle yayımlanan mesajlarda, son yıllarda gazetecilerin haber alma özgürlüğünün kısıtlandığı, basın mensuplarının baskı ve tehdit altında görev yaptıkları belirtildi.

Bu yıl medya çalışanlarının diğer yıllara göre daha fazla tehdit, şiddet ve baskı görev yaptığını vurgulayan Kıbrıs Türk Basın Konseyi Başkanı Şule Aker, “daha fazla özgürlük, daha güvenli çalışma ortamı ve medya çalışanlarına daha fazla saygı” çağrısında bulundu. Aker, dünyanın birçok bölgesinde ve ülkesinde, özellikle Gazze, Batı Şeria gibi KKTC’ye çok yakın bölgelerde medya mensuplarının çok ciddi riskli koşullar altında görevlerini her gün basına yansıdığına dikkat çekti.

Batı Şeria ve Gazze’de 100’ün üstünde gazetecinin öldürülmesi, haber alma ve yayma özgürlüğünün ne denli tehlikeye girdiğini göstermektedir.

Bu arada K. T. Gazeteciler Birliği, basın özgürlüğünün, demokrasinin teminatı olduğunu, mesleğin itibarsızlaştırılmasının demokratik toplum için ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Yapılan açıklamada, internet ve sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte sahte bilgilerin ve yanlış haberlerin kolayca yayılmasının, gazetecilik meslek, etik ve ilkelerinden uzaklaşılmasının, gazeteciliğin güvenilirliğini tehlikeye attığı kaydedildi.

Özellikle Gazze’de işlenen soykırımın dünya kamuoyundan saklanması, ulaşmaması için basın mensupları baskılarla yıldırılmakta, tehditlere maruz kalmakta, direndikleri takdirde, bedelini hayatları ile ödemek durumunda kalmaktadır. Arakanlı Müslümanlar da soykırıma maruz kalırken, aynı taktikler orada da uygulanmıştı.

Velhasıl dünyada basının önüne takoz koymalar her geçen gün artmakta, gazeteci doğru haberi ulaştırabilmek için kılı kırk yarmakta, her türlü çabayı göstermekte, fedakârlıkta bulunmaktadır.

Tüm bunlara bakıldığında, ülkemizin demokrasi ve basın özgürlüğü konusunda birçok ülkeden ileri noktada olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. ABD’de ve birçok Avrupa ülkesinde Filistin yanlısı yayınlara sansür uygulanırken, ülkemizde daha şeffaf bir durum söz konusudur. Ancak bazı haber sitelerinde yer alan teyide muhtaç haberlerin servis edilmesi zihinlerde çeşitli soru işaretleri yaratmakta, kuşkulara neden olmakta, böylelikle gazetecinin kamuoyunda itibarsızlaştırılmasına yol açmaktadır.

Sorumsuzca yapılan yayınlar ve bilgi kirliliği, devleti olduğu kadar, kişileri de tedirgin ettiği, ancak bu tür yayın politikası sürdürenlerin de zaman içinde niyetleri ortaya çıkmakta, önyargılı yayın politikasının iflasına neden olmaktadır. Günümüzde bunun örneklerini görebilmek mümkündür. Bunlarla mücadele etmek, medyadaki çürük elmaları temizlemek, basın mensuplarını itibarsızlaştıranlara karşı gerekli önlemleri almak gerekir. Bu konuda devlete olduğu kadar, basın örgütlerine de görevler düşmektedir.

Şerefli bir geçmişe sahip olan Kıbrıs Türk basınında farklı seslerin yükselmesi, elbette çok sesliliğin ve demokrasinin gereğidir ve demokratik düzene renk katmaktadır. Bu da insanların övüneceği bir durumdur. Ancak yukarıda da ifade etmeye çalıştığımız gibi, öncelikle kirliliğin basının hayatından gitmesi gerekir. Her önüne gelenin sosyal medyada önüne geleni karalaması, bilgi sahibi olmadığı konularda bile ahkâm kesmeye kalkışması, büyük zararlara sebebiyet verir ki, bunun yaralarını tedavi etmek gene de devlete ve dürüstçe görevlerini yapan gazetecilere düşer.

Gazetecilik mesleğinde etik değerler son derece önemlidir. Bu değerleri art niyetlilere karşı korumak gerekir ki, herkesi de aynı kefeye koymak haddimize düşmez. Teknolojinin her geçen gün daha da geliştiğini dikkate alarak, hatta Fransa gibi bir ülkede belirli yaştakilerin cep telefonu ve internete erişmesini yasaklayıcı yasalar gündeme taşınırken, bizdeki basın özgürlüğüne şükretmek gerek. Ancak dozunu da kaçırmayalım.

***

Çağsın için başsağlığı mesajları

 

Asbank yayımladığı mesajında, bankanın Genel Müdür Yardımcısı Refet Çağsın’ın ölümünü üzüntüyle öğrendiğini ifadeyle, merhuma Allah’tan rahmet, yaslı ailesine, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı dileğinde bulundu. Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi Müdür ve Personeli de, dairenin Müdür Muavini Ayşe Çağsın’ın kıymetli babası Refet Çağsın’a Tanrı’dan rahmet, yaslı ailesine sabır ve başsağlığı diledi.

Dünyada basının önüne takoz koymalar artarken

Yorumlar kapalı.