Melis Burcu Akman

Kalori: Günlük yaşamımızdaki gizli enerji





Kalori, günlük hayatımızda sıkça duyduğumuz ancak çoğu zaman tam olarak anlamını ve önemini kavrayamadığımız bir kavramdır. Aslında kalori, yiyecek ve içeceklerde bulunan ve vücudumuzun enerji olarak kullandığı bir enerji birimidir. Vücut, alınan bu kalorileri işleyerek yaşamsal fonksiyonlarını sürdürür.

 

Kalori Alımının Sağlık Üzerindeki Etkileri

 

Kalori alımı hayati önem taşır; ancak fazlası, obezite, kalp-damar hastalıkları ve diyabet gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Yapılan araştırmalar, düzenli kalori takibinin, bu tür hastalıkların önlenmesinde etkili olduğunu göstermektedir. Bu yüzden, günlük alınan kalori miktarını bilinçli şekilde yönetmek büyük önem taşımaktadır.

 

100 Kalori Nasıl Görünür?

 

Çoğumuz hangi besinlerin yüksek kalorili olduğunu bilsek de, aynı kalori miktarına ne kadar porsiyonun denk geldiğini çoğunlukla bilmeyiz. İşte bu nedenle, yaygın olarak tüketilen bazı besinlerin ortalama100 kaloriye eş değer porsiyonlarını siz Kıbrıs Gazetesi okurları için derledim.

 

100 kalori içeren besinlere örnekler

1 dilim ekmek

1 kahve fincanı kadar leblebi

3 yemek kaşığı sade makarna

1 su bardağı yoğurt

1/2 büyük veya1 küçük boy muz

1/2 avokado

1/2 çikolata kaplamalı gofret

1/5 paket cips

15 adet çilek

1 orta boy portakal

2/3 su bardağı mısır

1 büyük boy elma

1/3 dilim çikolatalı kek

1 kalın dilim kaşar peynir

6 su bardağı marul

2 adet tavuk/et köfte

1 büyük boy yumurta

1/3 dilim karışık pizza

6 adet orta boy salatalık

1 top çikolata parçacıklı dondurma

 

Günlük kalori ihtiyacı; yaş, cinsiyet, boy, kilo, fiziksel aktivite düzeyi ve metabolizma hızı gibi faktörlere bağlıdır. Ancak ortalama bir miktar vermemiz gerekirse erkekler ortalama 2500 kalori, kadınlar ise 2000 kaloriye ihtiyaç duymaktadır. Günlük kalori ihtiyacını sağlıklı besinler ile karşılamak, hem hastalıklardan korunmanıza hem de ideal kilonuz da kalmaya yardımcı olacaktır.

Kalori: Günlük yaşamımızdaki gizli enerji

Yorumlar kapalı.