Taşımacılar kazan kaldırdı!



featured




Yüksek enflasyon, artan maliyetler, toplu taşımacılık sektörünü de zora soktu. En son tarife düzenlemesinin 19 Eylül 2023’te yapıldığına dikkat çeken taşımacılar, taşımacılığın yürüyebilmesi için yüzde 78 artış istedi!

Bedavaya çalışmayacağız!.. Kar-İş Başkanı Fuat Topaloğlu, 15 aydır tarife düzenlemesi beklediklerine dikkat çekerek, tarifelerin bir an önce düzenlenmemesi durumunda dayanacak güçlerinin kalmadığını aktardı. Başkan, “Kimse bizden bedavaya çalışmamızı beklemesin.” dedi.

“Bu ülkede sadece memur yok”… Kar-İş Genel Sekreteri Zekai Gece, hayat pahalılığının bir yılda 3 kez maaşlara yansıtıldığına dikkat çekerek, “Bu ülkede sadece memur yok, özel sektörlü yok. Herkes alacak tabii ki artışını. Fakat taşımacının da alması gereken hak edişi verilmelidir.” ifadelerini kullandı.

Cepten yiyoruz!.. Girneliler Seyahat Direktörü Halil Akkılıç, Arzum Otobüsleri Sahibi Mustafa Behaettin ve Yedi Büyükkaya Direktörü Halil Güney de hükümetin ivedi şekilde harekete geçip, taşımacılığın önünü açması gerektiğini kaydetti. Taşımacılar artık ‘cepten yemeye’ başladıklarına söyleyip buna tepki gösterdi.

Emine Gül ÖZER

Yüksek enflasyon, artan maliyetler, toplu taşımacılık sektörünü de zora soktu. En son tarife düzenlemesinin 19 Eylül 2023’te yapıldığına dikkat çeken taşımacılar kazan kaldırdı.

Kamu Araçları İşletmeciler Birliği Derneği (Kar-İş) Başkanı Fuat Topaloğlu, 15 aydır tarife düzenlemesi beklediklerine dikkat çekerek, yaptıklarını hesaplamalar karşısında kendilerini yüzde yüzlük bir artışın kurtaracağını buna rağmen devletten yüzde 78’lik bir artış talep ettiklerini belirtti.

Tarifelerin bir an önce düzenlenmemesi durumunda dayanacak güçlerinin kalmadığını aktaran Başkan, “Taşımacı çıkmaza girdi, kimse bizden bedavaya çalışmamızı beklemesin.” dedi.

Kar-İş Genel Sekreteri Zekai Gece, bu ülkede sadece “Kamu memuru yok, taşımacıya hak ettiği artış verilsin.” derken,  Girneliler Seyahat direktörü Halil Akkılıç da istenilen zammı alamadıkları için ‘cepten yemeye’ başladıklarına dikkat çekti.

Arzum Otobüsleri sahibi Mustafa Behaettin, hükümetin bu konuda acil ve ivedi şekilde harekete geçip, taşımacının ve taşımacılığının önünü açması gerektiğine dikkat çekerken, Yedi Büyükkaya Direktörü Halil Güney de hükümetin verdiği sözleri yerine getirmesini talep etti

Kar-İş Başkanı Fuat Topaloğlu: Kimse bizden daha fazla özveri beklemesin!

Bu ülkede herkesin taşımacı olduğunu, bunun başında kaçak taşımacılığın geldiğini, her kurum ve kuruluşun özel taşıması olduğunu fakat ülkemizde toplu taşımanın kıymetinin bilinmediğini aktaran Topaloğlu, “Toplu taşımacılara gelince Maliye para yok diyor. 14-15 ay oldu, tarifelerde düzenlemeye gidilmedi. Biz 6 ay önceden talepte bulunduk. Her ay maliyetler yükseliyor, girdiler hep döviz bazlı. Bu giderleri biz neyle karşılayacağız? Asgari ücrete karşı değiliz ama 3 defa zam geldi. Çalışanların sosyal hakları var, maaşları var. Taşımacı ne yapacak? Taşımacıya kimse kredili mal satmıyor. Akaryakıt alamıyoruz, piyasayı denetleyen yok. Bizim giderlerimize döviz bazında yüzde 100 artış geldi. Peki, biz ciddi bir servis yapabiliyor muyuz bu arabalara? Unutulmasın ki biz can taşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bu yıl 35 bine yakın öğrenci olduğunu ve bu öğrencilerin 800’ e yakın araçla taşındığını ifade eden Başkan, “Bize gelen talep neyse karşılamaya çalışıyoruz. Dipkarpaz’dan  – Yeşilırmak’a kadar hizmet veriyoruz. Artık çıkmaza girdi taşımacı. Kimse bizden daha fazla özveri beklemesin. Bundan sonra yapılacak olanlar hükümetin nezdinde olacak. Biz sorumlu olmayacağız. Bu araçlarla hareket edecek durumumuz kalmadı. Toplu taşıma aracına binen de binmeyen de bizim ülkemizde toplu taşımacılık yok diyor. Nasıl olsun ki? Bu ülkede maliye bakanı diyorsa ki borçlanmaya gittim ben ve dünya kadar özel araba gelip oluk oluk para giderse ve siz hala daha değişik bir vergilendirmeye gitmediyseniz. Nasıl olsun toplu taşımacılık. Üniversiteler toplu taşımacılığın yüzde 70’ini yapmaktadır bu ülkede. Taşımacılıktan vergi vermiyor. Biz kayıt altındayız vergi veriyoruz. Ama devlet olarak bizim hakkımız korunmuyor.” dedi.

“Sihirbaz olmaya gerek yok, hesap ortada”

Hükümetin bir an önce yeni tarifeyi belirlemesini ve istenilen zam oranının yapılması gerektiğini aktaran Fuat Topaloğlu, “Hiç sihirbaz olmaya gerek yok, hesap bellidir ortada. Toplu taşımacılar saat 17.00’den sonra iş yapmıyor diyorlar. Bu bizden kaynaklanmıyor. Bu sistemden kaynaklanıyor onun için bir an önce hükümet edenler bu tarife düzenlemesini yapmalı. Çünkü 6 aydan beri bekliyoruz, bu toplu taşımacılık duracak artık bu ülkede. Biz yaptığımız işin bilincindeyiz, kaza oranımız yüzde 1 bile yoktur. Sabah akşam polis toplu taşımayı kontrol ediyor. Taşımacının çok üzerine geliyorlar, boğulmak üzereyiz. Çağrılmayı bekliyoruz, bu saatten sonra bir hamle gelmezse bu iş yürümeyecek. Kimse zararına bu işi yapmamızı beklemesin. 35 bin tane öğrenci okutuyor taşımalı eğitimde, sonra para yok diyor. Biz kimseyi bedava taşıyacak durumda değiliz. Taşıtmasınlar. Velilere açıklasınlar. Bu saatten sonra çocukların yol ücretlerini ödemeyeceğiz desinler. Biz bu şekli ile bu işi daha ileriye götüremeyeceğiz.” şeklinde konuştu.

Toplu hesaplara bakıldığında yüzde yüz küsur bir artışın kendilerini rahatlatacağını aktaran Topaloğlu, “Bizim devletten talep ettiğimiz zam oranı yüzde 78’dir. 15 aydan beri ciddi bir zam geldi tüm giderlere. Bizi kurtaracak tek artış budur. Ciddi bir şoför sıkıntımız var. Şehir içi 48,90 TL şu anda. Gazimağusa 150 TL. Tarifeye göredir ama bu. Taşımacı yüzde 60 alsa da ücrete direk yansır değil. kilometre bazında bölünür bu rakamlar, yüzde 10’da indirim yapılır. Bizim istediğimiz burada bir asgari ücreti taşımacı evine götürebilsin. Taban fiyatlar da açıklanmadı. Öğrenci taşımacılığı, kısa mesafeler… Bugün bir şoförün maliyeti, yatırımlarıyla birlikte dünya kadar para tutuyor. Düz bir işçinin günlük ücreti 3 bin TL’dir. Hükümetin bu konuda daha ivedi, ciddi ve hızlı önlem alması şart.” dedi.

Kar-İş Genel Sekreteri Zekai Gece: Taşımacıya hak edilen artış verilmiyor

   Toplu taşıma işiyle uğraştığını ve ekmeğimizi bu sektörden kazanmaya çalışıyorken bir de ciddi sıkıntılar yaşadıklarını aktaran Gece, “En büyük sıkıntılarımızdan biri de tarifi düzenlemesi. 6-7 aydır hiçbir katkı ve artış konulmadı. Defalardır talepte bulundu, gerek yazılı gerek sözlü… İlgili makamlara da gittik ama kasıma girmemize rağmen bir düzenleme yapılmadı. Asgari ücrete 3 defa artış geldi. Dolayısıyla bunu yaptıklarında özel sektörü de düşünmeleri gerekirdi, sektör olarak bizim arkalarından koşturmamamız gerek. Bu ülkede sadece memur yok, özel sektörlü yok. Herkes alacak tabii ki artışını. Fakat bunun yanında diğer sektörlere de taşımacıya da alması gereken hak edişi verecek. Bunu sürümcemede bırakmak sektörü mağdur ediyor.” ifadelerini kullandı.

En son tarife düzenlemesi 19 Eylül 2023’te yapıldığını aktaran Gece, sözlerini şu kelimelerle tamamladı:

“O günden bu güne 3 defa asgari ücret arttı, hayat pahalılığı yüzde 100 arttı. Bizim almamız gereken artışın da normalde 100 olması gerekirken bizim talebimiz yüzde 78 oldu. ama maalesef ona rağmen Sayın Başbakan ve Maliye Bakanı’ndan bir dönüş olmadı. Bizi tekrardan yollara çıkartmak gibi bir hedefleri var sanıyorum. Bu sektörün gösterdiği iyi niyeti suistimal etmek maalesef kabul edilebilir değil. Komisyonun tekrar toplanıp tarife düzenlemesini yapması gerekir.”

Girneliler Seyahat Direktörü Halil Akkılıç: Döviz bazında girdiler sürekli artıyor

    Toplu taşımacılığın yok olmakla karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Akkılıç, “İstediğimiz zammı alamıyoruz. Döviz bazında fiyatlar devamlı artıyor. Asgari ücret senede 3 defa artıyor ama devlet bize en son 2023’te zam verdi, hâlâ daha zam alamadık.  Bu ocakta yine zam var, asgari yüzde yüz arttı. Biz şoförlere en düşük asgari ücret veriyoruz, bunun yanında sosyal sigortalar ve ihtiyat sandığı da arttı.” ifadelerini kullandı.

Artık cepten yemeye başladıklarını ve kontak kapatma noktasında olduklarını belirten Akkılıç şöyle dedi:   “Bakanlıktan bir zam bekliyoruz. Lefkoşa – Girne devletin verdiği fiyat 80 lira; ama bu kurtarmıyor. Bizim istediğimiz hayat pahalılığı nasıl maaşlara yansıtılıyorsa, taşımacılık sektörüne de gelsin. Asgari ücrete zam geldiğinde, parçalara, yağa her şeye zam geliyor. Seneden seneye zam bizi kurtarmıyor.”

Arzum otobüsleri sahibi Mustafa Behaettin: Taşımacılar olarak çıkmaza girdik

   Baba mesleğini yürüten, 65 yaşındaki Behaettin, bu işi yaklaşık 41 senedir yaptığına dikkat çekerek sektörün sorunlarını şu ifadelerle aktardı:

“Kendi şirketim adında çevirmeye çalışıyorum. Yalnız bu sene zamlardan dolayı giderlerimiz çoğaldı, zam almadık, ödeme günü geldi ve çok sıkıntılı günlerdeyiz. Yaklaşık 100 çalışanım var, bütün şoförler bütün taşımacılar ay başı ödemeleri nasıl ödeyeceğiz? Sigortaları, ihtiyat sandığını nereden ödeyeceğiz galesindeyiz. Bizim en erken zamanda tarifelerimizin belirlenmesi ve sözleşmelerin adının konması lazım. Biz de adımımızı ona göre atalım. Taşımacılar olarak çıkmaza girdik. Hükümet bu konuda acil adım atmalı ve taşımacının önünü açmalı.”

Yedi Büyükkaya Direktörü Halil Güney: Hükümet sözlerini yerine getirmiyor

   3 defa asgari ücrete zam gelmesinden dolayı taşımacıların zor günlerden geçtiğini kaydeden Güney, şunları anlattı:

“Kaç yıldır biriktirdiğim para ile işimi döndürmeye çalışıyorum; ancak baktığınızda bir otobüs şoförünü yetiştirmek çok zor, ne vereceğimizi bilmiyoruz. Sözler yerine getirilmiyor hükümet tarafından. Kendi bölgemden baz alırsam, şu an arabaya mazot koyacak paraları yok artık taşımacıların. Herkesin aklında ne zaman ödeneceğiz? Nasıl artış alacağız? Bizim artık bir muhattabımız kalmadı. 15 ay boyunca bir artış almadık. Siyasiler bir an önce taşımacılara sahip çıksın.”

1
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Taşımacılar kazan kaldırdı!
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.