
Hayvanları “can” statüsüne alan yasa değişikliği ile patili dostlarımızı öldürenleri, eziyet eden ya da sokağa atanları ağır para ve hapis cezaları bekliyor.
Ağır cezalar… Meclis’te kabul edilen Hayvan Refahı Yasası bağlamında Ceza (Değişiklik) Yasası çerçevesinde artık hayvan öldürme suçuna 8, tecavüze 6, hayvana bulaşıcı hastalık yayma suçuna 7 yıl hapis cezası verilebilecek. Yeni düzenlemede, hayvan sahiplenip sonra onu tekrar sokağa atanlar için de 2 ile 4 yıl hapislik öngörülüyor.
“Tek temennim yasaların adım adım uygulanması”… Altın Patiler Derneği Asbaşkanı Ülkü Curcioğlu, yeni yasal düzenleme ile birlikte insana yapılan kötülükle, hayvanlara uygulanan kötülüğün eşdeğer olduğuna işaret etti. Curcioğlu, “Bundan sonraki süreçteki tek temennim yasaların adım adım en doğru şekilde uygulanmasıdır.” dedi.
Emine Gül ÖZER
Patili dostlarımız için dört gözle beklenen yasa değişikliği nihayet yapıldı ve “mal” statüsünden “can” statüsüne alınan patili dostlara eziyet eden, şiddet gösteren ya da sokağa atanlara ağır cezalar geldi.
Hayvan Refahı Yasası bağlamında Ceza (değişiklik) Yasası, 2 Nisan 2025 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Hayvan öldürme suçuna 8 yıl hapis, tecavüze 6 yıl, hayvana bulaşıcı hastalık yayma suçuna da 7 yıl hapis cezası verilebilecek. Ayrıca sırf çocukları istiyor diye hayvan sahiplenip, sonra onu tekrar sokağa terk eden bireyler de artık suçlu sayılacak. Hayvanları terk etmenin cezası ise 2 ile 4 yıl hapis cezası.
Yeni düzenleme, bazı suçlar için para cezası öngörürken, suçun tekrarı halinde hapislik içeriyor.
Patiler Derneği Asbaşkanı Ülkü Curcioğlu, yeni cezalarla ilgili görüşlerini KIBRIS muhabirine aktardı.
Ülkü Curcioğlu, yasanın meclisten geçmesi için birlik halinde büyük bir mücadele verdiklerine dikkat çekti, şu ana kadar gelinen noktanın mutluluk verici olduğunu kaydetti.
Değişen cezalarla birlikte insanlarda caydırıcılığın da artacağına inanç belirten Curcioğlu, bu zamana kadar çok fazla travmatik olayla karşı karşıya kaldıklarını artık değişen cezalarla birlikte bunların da değişmesini istediğini vurguladı.
İnsana yapılan kötülükle, hayvanlara uygulanan kötülüğün eşdeğer olduğuna işaret eden Curcioğlu, “bundan sonraki süreçteki tek temennim yasaların adım adım en doğru şekilde uygulanması ve hâlâ bu çocuklara bu şekilde zarar verecek birileri var ise eğer gereken bütün cezayı almaları.” dedi.
“Şu ana kadar gelebildiğimiz nokta mutluluk verici”
Altın Patiler Derneği Asbaşkanı Ülkü Curcioğlu, yasanın meclisten geçerek yürürlüğe girmesini “Açıkçası bu karar hem beni hem derneğimizi ve tabİi ki diğer gönüllü hayvan hakları savunucusu dernekleri bu yolda bizlerle canla başla mücadele eden Barolar Birliği’nin avukatlarını çok mutlu etmiştir. Çünkü zaten senelerdir en büyük hedefimiz bu çocukların bir mal olmadığını, can taşıdığını, bizler gibi etten kemikten olduğunu, bizlerin yaşantılarından hiçbir farkı olmadığını yaşadıkları acıları anlatmaya çalışmaktır.” ifadelerini kullandı.
Senelerdir seslerini ne kadar gür çıkarsalar da bunu duyuramamış olmanın üzüntüsünü yaşarken bir yandan da bundan sonraki süreçte artık seslerinin net şekilde duyulmuş olduğu hissinin verdiği mutluluğu ve bu çocukların artık can değerlerinin gerçekten bir değeri olduğunu anlatabilmenin huzuru içerisinde olduklarını ifade eden Curcioğlu, şöyle devam etti:
“Bundan sonraki süreçte hedeflerimiz daima daha ileri gitmek adına olacak can dostlarımız için. Çünkü onları korumamız gereken onların farkındalığını fark ettirmemiz gereken daha çok fazla nokta var, yani yolumuz evet hâlâ çok uzun ama şu ana kadar gelebildiğimiz nokta da bizim için mutluluk vericidir, başarabilmiş olmanın huzuru içerisindeyiz.”
“Artık insanlar iki kere düşünecek”
Değiştirilen yasayla birlikte hayvanlara karşı şiddet, eziyet, taciz, gibi eylemlere de ağır yaptırımlar geliyor. Hayvan öldürme suçuna 8 yıl, tecavüze 6 yıl, hayvana bulaşıcı hastalık yayma suçuna 7 yıl gibi hapis istemlerine karşı cezaların caydırıcılık boyutu hakkında açıklamalarda bulunan Altın Patiler Derneği Asbaşkanı, “Cezalar tabii ki şu an önemli bir noktaya geldi. Artık insanların da iki kere düşüneceğini ve vazgeçecek olduklarını ümit etmek isterim. Çünkü yaşadığımız çok fazla travmatik olay var. İşin sosyal medyaya yansıyan kısmı dışında o çocukların yaşadığı travmalar, tedavi süreçleri ve yaşadıkları acıları unutturma süreci ile ilgili de ciddi bir efor sarf eden dernek olarak her birimizin ayrı ayrı psikolojisinin çok fazla derinlerde yıpranmışlığı olduğunu da aktarmak isterim.” dedi.
14 senedir canla başla mücadele ettikleri bu yolda çok fazla patili dostun yaşadığı şiddete, tacize, zehirlenmeye, canına kast edilmeye, araba ile çarpıp yolun ortasında bırakılmasına tanık olduklarını ifade eden Curcioğlu, “çok fazla canı, acılar içinde hayata döndürebildik, çok fazla canın da ellerimizin arasından kayıp gidişine tanık olduk. Bundan sonraki süreçteki tek temennim, yasaların adım adım en doğru şekilde uygulanması ve hâlâ bu çocuklara bu şekilde zarar verecek birileri var ise eğer, gereken bütün cezayı almaları. Ve bu konudaki duruşumuz, tavrımız her zaman bu olacaktır. Bir insana yapılabilecek kötülükle bir hayvana yapılabilecek kötülük eşdeğer sayılmalı, çünkü onlar da bizler gibi can taşıyor. Her durumda bu olayların her zaman takipçisi olacağız. Fakat bundan sonra kötü olayları daha az duyacağımıza inancım çok olup, hiç duymayacağımız günleri yaşamamız temennimdir.” şeklinde konuştu.
“Umarım bundan sonra çocuklarımızı en iyi şekilde koruyabiliriz”
Değişen yasayla birlikte hayvan haklarının artık daha rahat korunulup savunulabileceği noktasında görüşlerini aktaran Dernek Asbaşkanı Curcioğlu, şunları söyledi:
“Biz çok çabaladık, çok inandık bir şeylerin değişeceğine. Bu yola da o yüzden çıktık en başından beri. O yüzden bir şeylerin değişeceğini her şeyin daha kolay ilerleyebileceğini olan inancımız tamdır. Umarım bundan sonra çocuklarımıza en iyi şekilde koruyabilir ve bütün can haklarını en güzel şekilde savunabiliriz.”
Hayvanlara karşı suç işleyenlere verilebilecek cezalar
Yeni yasal düzenlemenin öngördüğü suçlara verilebilecek cezalar özetle şöyle:
Her kim, yasa dışı bir eylem sonucu bir hayvanın ölümüne sebebiyet verirse ağır bir suç işlemiş sayılacak ve mahkumiyeti halinde 6 (altı) yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek. Hayvana işkence çektiren bir kişi ağır bir suç işlemiş kabul edilecek ve mahkumiyeti halinde 7 (yedi) yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.
Her kim, nesli tükenmekte olan veya koruma altında olan bir hayvanı kasten öldürürse ağır bir suç işlemiş sayılacak ve mahkumiyeti halinde 8 (sekiz) yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak.
İhtiyatsızlık içinde veya ihmal ile gerçekleşen bir eylem sonucu, bakmakla yükümlü olduğu bir hayvanın ölümüne neden olan birisi hafif bir suç işlemiş sayılacak ve mahkumiyeti halinde para cezasına çarptırılabilecek.
Sistematik bir ihmal ile hayvanın temel bakım, barınma, beslenme, sağlık ve güvenlik gibi ihtiyaçlarının karşılanmaması suretiyle kişi bir suç işlemiş olursa ve mahkumiyeti tespit edilirse 2 (iki) yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.
Elleri, ayakları veya aldığı, bulduğu, taşıdığı herhangi bir madde veya cisimle bir hayvanın yaralanmasına veya zarar görmesine sebep olursa bir suç işlemiş olacak ve mahkumiyeti halinde para cezasına çarptırılabilecek.
Suçu hayvana işkence çektirerek işleyen veya hayvanın ağır yara almasına sebep olan kişi, ağır bir suç işlemiş olacak ve mahkumiyeti halinde 3 (üç) yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek. Her kim, tedbirsizlik, dikkatsizlik veya ihmali ile gerçekleşen bir eylemi sonucunda, bakmakla yükümlü olduğu bir hayvanın yaralanmasına veya zarar görmesine neden olursa hafif bir suç işlemiş olacak ve
mahkumiyeti halinde para cezasına çarptırılabilecek. Suçun tekerrürü halinde ise 1 (bir) yıla kadar hapis cezası istenebilecek. Ancak hayvanı veteriner hekim veya tedavi ünitesine götüren veya götürülmesini sağlayan ve hayvanın tedavisini, iyileşinceye veya tedavi neticeleninceye kadar üstlenen kişi suçlu sayılmayacak.
Bir kişi hayvana karşı cinsel bir davranışta bulunduğu takdirde, “Hayvana tecavüz” adı verilen ağır bir
suç işlemiş sayılacak ve mahkumiyeti halinde 6 (altı) yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek. 380. Her kim, bu Yasanın 379’uncu maddesinde düzenlenen “hayvana tecavüz” suçunu işlemeye teşebbüs ederse bir suç işlemiş olacak ve mahkumiyeti halinde para cezasına çarptırılabilecek. Suçun tekerrürü halinde ise 3 (üç) yıla kadar hapis cezası uygulanacak.
Her kim, yasalarca üretimi, alımı, satışı yasak olan veya yasalara göre üretimi, alımı, satışı yasal olsa dahi yürürlükteki mevzuat uyarınca canlı hayvan ithalat veya ihracat izinlerini yetkili makamdan almadan veya gerekli yasal prosedürleri tamamlamadan bir hayvanı ülkeye sokarsa veya ülkeden çıkarırsa veya bir hayvanın ülkede alınıp satılmasını veya barındırılmasını veya dolaşımını kolaylaştırırsa “hayvan kaçakçılığı” adı verilen ağır bir suç işlemiş sayılacak ve mahkumiyeti halinde 4 (dört) yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.
Başkasının bakım veya kontrolünde olan bir hayvanı, o kişinin rızası olmadan, malından veya yanından veya
tasarrufundan, kendi bakım ve kontrolüne alma amacı aranmaksızın alırsa ağır bir suç işlemiş olacak ve mahkumiyeti halinde 3 (üç) yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.
Bir yaban hayvanı veya egzotik hayvanı yasa dışı alıkoyarsa, “hayvanı tutsak edilmesi” adı verilen bir suç
işlemiş sayılacak ve mahkumiyeti halinde para cezasına tabi tutulacak.. Suçun tekerrürü halinde ise 3 (üç) yıla kadar hapis cezası istenebilecek.
Bulaşıcı bir hastalığı herhangi bir hayvana yasa dışı olarak yayan veya yaymaya teşebbüs eden veya bilerek herhangi bir hayvan vasıtası ile bulaşıcı bir hastalığın yayılmasına sebep olan bir kişi, ağır bir suç işlemiş olur ve mahkumiyeti halinde 7 (yedi) yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.
Yasalarca kayıt altına aldırmakla veya bakmakla yükümlü olduğu bir hayvanı terk eden bir kişi hafif bir suç işlemiş sayılacak ve mahkumiyeti halinde yalnızca para cezasına çarptırılabilecek. Suçun tekerrürü halinde ise 2 (iki) yıla kadar hapis cezası istenebilecek.
Kayıt yükümlülüğüne sahip olsun veya olmasın, bir hayvanı, ıssız veya barınma, gıda, su ihtiyacını karşılayamayacağı bir yere terk ederse, ağır bir suç işlemiş sayılacak ve mahkumiyeti halinde 4 (dört) yıla
kadar hapis cezasına çarptırılabilecek. Her kim, yazılı veya sözlü bir şekilde veya elektronik veya dijital ortamda veya sosyal medyada, herhangi bir hayvanı öldürme veya zarar verme tehdidinde bulunursa, hafif bir suç işlemiş görülecek ve mahkumiyeti halinde para cezasına çarptırılabilecek. Suçun tekerrürü halinde ise 6 (altı) aya kadar hapis cezası uygulanabilecek.
Yorumlar kapalı.