Vatandaşlar KIBRIS’a konuştu: Trafikte güvende değiliz



featured


1-7 Mayıs Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası… Farkındalığın en üst noktada olduğu haftada bile ölümlü kazalar yaşanırken, KIBRIS’a konuşan vatandaşlar yollarda kendini güvende hissetmediğini söylüyor.

Kendilerini yollarda güvende hissetmediklerini söyleyen vatandaşlar, karayolları alt yapısının kötü olmasından şikayet ediyor. “Ödediğimiz seyrüsefer ücretleri nerelere gidiyor?” diye soran vatandaşlar, “Bu araç sayısını, bu yollar taşımıyor. Çukurlar büyük tehlike arz ediyor.” diyerek yetkililerden adım atmalarını bekliyor.

Emine Gül ÖZER

Ülke genelinde gerek ana yollar gerekse şehir içindeki yolların durumu deyim yerindeyse içler acısı. Yollardaki çukurlar trafikteki vatandaşı canından bezdirirken, hem arabalar zarar görüyor, hem de araç sürücüleri için büyük tehlike oluşturuyor.

Alması gereken yükün üstünde yükle yola çıkan ağır vasıta araçları hem çukurların büyümesine yol açıyor hem de trafik güvenliğini tehlikeye sokuyor.

Aydınlatmanın yeterince olmadığı yollarda karanlıkta seyretmek zorunda kalan şoförler bu durumdan şikayetçiyken, buna bir de yol boyunca işaretlerdeki yetersizlikler, yolların refüjlerle güvenli bir şekilde ayrılmaması ve tali yollardan anayollara çıkışların verilmesi adeta kazaya davetiye çıkarıyor. Ülkeye gelen yabancıların da yollarda araç kullanmasının tehlike yarattığını söyleyen vatandaşlar, bu konularda tedbir alınması gerektiğine dikkat çekiyor.

1-7 Mayıs Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası adı altında çeşitli bilgilendirme çalışmaları yapılıyor olsa da trafik konusuyla ilgili KIBRIS’a konuşan vatandaşlar yol alt yapılarının geliştirilmesini talep ediyor. Vatandaşlar yollarda kendilerini güvende hissetmediklerini dile getiriyor. Vatandaş ödedikleri seyrüsefer paralarının nereye gittiğini de sorgulamadan edemiyor!

Vatandaş ne dedi?

Seyit Can Öncü:

“Kendimi araç sürerken güvende hissetmiyorum. Özellikle kiralık araçlar, ülkemizde çok ciddi tehlike oluşturuyor. Buna önlem alınması lazım. 3’üncü ülke vatandaşları yollara adapte olmadıkları için sürekli sağ şeritte araba kullanıyorlar. Karayolu güvenliği yok. Ben Mağusalıyım yollar çok kötü, ikinci oldu arabaların lastiklerini değiştiriyorum. Hem cebe hem cana zarar.”

Burak İn:

“Yollarda güvende değiliz. Son zamanlarda kaza sayısında artış var. Bunun en büyük sebebi alt yapısı olmayan çukurlarla dolu yollarımız ve olmayan aydınlatmalarımız ve dikkatsiz sürüşler. Bunun en büyük suçlusu devlet büyükleri. İsteseler yaparlar ama yapmıyorlar, seyrüsefer parası dünya kadar ödüyoruz ama maalesef yollarımız trafiğe el verişli değil. Son zamlarda seyrüsefer paraları bin küsürlerden, 3 bin küsürlere çıktı. Bu farkı alıyorsunuz, biz de ödüyoruz ama neden karşılığını hizmet olarak alamıyoruz? Bu saatten sonra mevcut hükümetin hiç bir şey yapacağına inanmıyorum. Her geçen gün daha kötüye gidiyor.”

Durmuş Büyükhüseyin:

“Yollarda dikkatsiz sürücüler çok. Ne kadar yavaş gidersen git, gelip çarpıyorlar, alkol alıp yola çıkıyorlar. Yollarda asla güvende değiliz, hem sürücüler hem yolların düzeni bozuk. Tarla yolları anayollardan daha iyi. Ödemeye gelince tüm ücretleri ödüyoruz, o paralar nereye gidiyor hizmet verilmiyorsa onu söylesinler.”

Ahmet Aşık:

“Ben arabayı normal süren birinin güvende olduğunu düşünüyorum. Eskiden tek şeritti, şu an en azından iki şeride çıkartıldı. Belirli yellerde sürat kontrollerinin artırılması lazım. Araç çok, nüfus fazla, yollar taşımıyor artık. Eskiden otobüsle ulaşım sağlanılırdı, şu an her kapıda 3-4 tane araba var. Yollar da çukur çok, altyapı yetersiz.”

Ayşe Şenol:

“Araba sürerken güvende değiliz hiç birimiz, çünkü yollarımız çok berbat. Yollarda kamyon, tır büyük vasıta araç çok ve çok tehlikeli araba kullanıyorlar. Karayollarının özellikle çukurlara el atması ve daha dikkat etmesi lazım. Fark etmiyoruz, ansızın düşüyoruz, araçlara çok ciddi zarar veriyor ama hiçbir zaman karayollarımız bunu ciddiye almıyor. Arada bir çukurlara yama yapıyorlar, zaman içinde, iki yağmur gördüğünde tekrar eski haline geliyor. Geçici değil, kalıcı çözümler lazım.”

Ali Varan:

“Yollarda tehlikedeyiz. Gittiğimiz yollar yol değil, adeta köstebek yuvası. Yolda değil, Mars’ta araç sürüyor gibiyiz aynı. Her yer çukur dolu güvende değil, tehlikedeyiz. Araçlar zarar görüyor, her servise gittiğimizde alt takımları değiştiriyoruz. Bayağı bir zarara sokuyor bu durum. Vergiye, seyrüsefere gelince parayı alıyorlar, ama yol yapmaya gelince yapmıyorlar. Bu yolları, Türkiye’deki Karayolları’na verilse, her yer tertemiz olur. Yıldırım Köyü’nde ikamet ediyorum, bir yol yaptılar bizim köy yolu, Lefkoşa’nın anayollarından daha iyi.”

Mesut Şenol:

“Güvende değiliz. Yollarımız çok bozuk. Ülkemizde yabancı insan çok, yol bilmiyorlar. Bu durum trafikte bayağı sorun yaratıyor. Özellikle büyük büyük çukurlar köstebek yuvasını andırırken, sürücüleri de tehlikeye atıyor. Her 6 ayda bir lastik değiştiriyoruz. Bunu devlet yapacak, devlet bunları hasıraltı etmeyecek. İnsanların canı, güvenliği koltuktan önce gelecek.”

1
mutlu
Mutlu
2
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Vatandaşlar KIBRIS’a konuştu: Trafikte güvende değiliz

Yorumlar kapalı.