Kolej Giriş Sınavları’nın 1’inci basamağı dün ülke genelinde 8 okulda iki oturumda gerçekleşti





Çocuklar sınıfta, aileler dışarıda ter döktü…  Koleje girmek isteyen öğrenciler, iki oturumda toplam 3 saat boyunca sınıflarda ter dökerken, aile fertleri ise dışarıda stresli bir bekleyiş içerisindeydi.

 

Sınav kimi için zor, kimi için kolaydı… Sınav sonrası KIBRIS’a konuşan öğrencilerin bazıları için sınav zor, bazıları için ise kolaydı. Ancak tüm öğrenciler de sınavın bitmesiyle üzerlerindeki baskının bir nebze kalktığından dolayı mutluydu.

 

Cemre CEMALİ

Kolej Giriş Sınavları’nın (KGS) 1’inci basamağı dün yapıldı.

Talim ve Terbiye Dairesi Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, 8 okulda iki oturumda gerçekleşen sınav için 2 bin 220 öğrenci kayıt yaptırırken; bu sekiz merkezde toplam 249 öğretmen ve uzman görev yaptı.

Türk Maarif Koleji, Bülent Ecevit Anadolu Lisesi, Girne 19 Mayıs TMK, Gazimağusa TMK, Güzelyurt TMK, İskele Evkaf Türk Maarif Koleji, Hala Sultan İlahiyat Koleji, Lefke Gazi Lisesi’nde yer alan sınavın birinci oturumu 09.00-10.30, ikinci oturumu ise 11.00 -12.30 arasında yapıldı.

Kolej Giriş Sınavı “Türkçe”, “Fen ve Teknoloji”, “Sosyal Bilgiler”, “İngilizce” ve “Matematik” olmak üzere toplam beş alt test ve çoktan seçmeli sorulardan oluştu.

KIBRIS, sınavın gerçekleştiği okullardan olan Türk Maarif Koleji’nin önünde ailelerin heyecanlı bekleyişine ortak olurken; sınavdan çıkan çocuklara da mikrofon uzatarak, sınavın nasıl geçtiğini ve ileriye yönelik hedeflerini sordu.

Öğrenciler ne dedi? 

 

Burak Tütüncü:

“Ben 5. sınıfa gidiyorum. Birinci oturum kolaydı ama ikinci oturum biraz zor geçti. Birinci oturum hazırlandığım yerlerden geldi. Şimdi ikinci sınava hazırlanarak kazanmaya çalışacağım. Hem annem hem de öğretmenlerim sayesinde soru çözerek, ders çalışarak hazırlandım bu sınava. Hedefim TMK’yi kazanmak ya da TED’de burs kazanmak. İleride ne olacağıma karar vermedim. İçim biraz buruk çünkü sınav zor geçti.”

 

 

Lorin Babahan:

“Sınav beklediğim gibiydi, zor geçmedi. Matematik ve Türkçe diğerlerine göre daha zor geldi bana. Ben sayısalcıyım. Soru bankaları kitaplarım vardı onları çözerek hazırlandım bu sınava. Haftanın belli günleri çalışmalarımı planlıyordum. İleride polis ya da doktor olmak istiyorum.”

 

 

 

 

Nilgün Baldıran:

“Sınav güzeldi, Türkçe kolay geldi ama sosyalde biraz zorlandım biraz anlamadığımız soru vardı. Haftanın her günü ders çalışıyordum şimdi ikinci sınava o şekilde çalışarak hazırlanacağım.”

 

 

 

 

Oğuzhan Akbulut:

   “Sınavdan çıktım rahatlamış hissediyorum. Sorular kolaydı, fen soruları ve sayısal sorularda biraz zorlandım. Çalıştığım yerlerden geldi sorular. Sınava çalışırken belli günler belirledim ve çalıştım. İkinci sınava daha çok çalışacağım. Ben hentbol oynuyorum ileride de hentbolcu olmak istiyorum. İlerideki hayatım için ve annemi mutlu etmek için kolej sınavını kazanmak istiyorum.”

 

 

Yusuf Mert Şehirli:

“Sınav kolaydı ama çok dikkat gerektiren bir sınavdı. Genel çerçevede bakılırsa sınav gerçekten iyiydi. Ben sayısalda daha çok zorlandım. Her gün dersaneye giderek bir yandan da evde ders çalışarak hazırlandım sınava. Bu nedenle ilk oturum bana çok zor gelmedi ama ikinci oturumda biraz zorlandım. Bu sınavda çok fazla hata yaparsam öbüründe kurtarmak için sınavın ikinci basamağına daha fazla hazırlanacağım. Koleje girmek ailemin maddi imkânları ve kendi eğitimim açısından benim için çok önemli. Büyüdüğümde bir pilot ya da kaleci olmak istiyorum.”

 

Tauna Ertaç:

“Sınav güzel geçti biraz heyecanlıydım. Matematik soruları biraz zordu. Ben dersaneye giderek evde soru çözerek hazırlandım bu sınava. İkinci sınava da aynı şekilde ama daha çok çalışacağım. İleride resimle ilgili bir işe sahip olmak ve iyi bir eğitim almak istiyorum.”

 

 

 

 

İrtaş Karam:

   “Sınav güzeldi ve kolay geldi kendimi iyi hissediyorum. Sınavdaki sorular dersane sınavlarına göre kolay geldi. Genelde zorlandığım birkaç soru oldu onlar da Türkçe sorularıydı. İkinci oturum daha kolay geldi birinci oturuma göre. Dersaneye gittiğim için onların sınavlarına girerek, evde çalışarak hazırlandım bu sınava. Birinci oturumda nasıl sorular sorulduğunu deneyimlemiş oldum o yüzden ikinci sınav için bu sınavdaki soru tiplerine göre soru çözmeyi tercih edeceğim. Ben ileride mimar olmak istiyorum. Kolejde iyi bir ortaokulunda okumak güzel olacak.”

 

 

Mustafa Nevzat:

“Sınav iyi geçti. Matematikte biraz zorlandım gerçekten tuzağa düşürecek sorular vardı. Ben bu sınava soru çözerek hazırlandım, her gün çalışmadım bazı günler mola verdiğim oluyordu. İkinci sınava da aynı şekilde çalışmayı düşünüyorum. Kolejlerde normal ortaokullardan daha iyi bir eğitim var. O yüzden koleje girmek istiyorum.”

0
mutlu
Mutlu
3
alk_
Alkış
1
_zg_n
Üzgün
1
_a_rm_
Şaşırmış
Kolej Giriş Sınavları’nın 1’inci basamağı dün ülke genelinde 8 okulda iki oturumda gerçekleşti

Yorumlar kapalı.