
31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nde KIBRIS’a konuşan Kardiyoloji Uzmanı Gülgün Vaiz, tütün ve tütün ürünlerinin kalp ve damar hastalıklarında önemli bir rol oynadığına dikkat çekti:
Genç yaşta kalp krizi riski… Tütün ve tütün ürünlerinin kanser ve kalp krizi riskinde önemli bir rol oynadığına dikkat çeken Dr. Vaiz, genç yaşta görülen kalp krizi vakalarında sigara ve tütün ürünleri kullanımının risk faktöründe birinci sırada olduğunu vurguladı.
Emine Gül ÖZER
Tütün ve tütün ürünleri kullanımı yıldan yıla artış gösterirken, sigaranın sağlığa zararlı olduğu tüm otoriteler tarafından kabul ediliyor.
Farkındalığı arttırmak ve ‘tütünsüz bir hayata varım’ diyebilmek için, her yıl 31 Mayıs’ta Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve ortakları tarafından ‘Dünya Tütünsüz Günü’ düzenleniyor.
KIBRIS’a konuşan Kardiyoloji Uzmanı Gülgün Vaiz tütün ve tütün ürünlerinin kanser ve kalp krizi riskinde önemli bir rol oynadığına dikkat çekti.
Genç yaşta görülen kalp krizi vakalarında sigara ve tütün ürünleri kullanımının risk faktöründe 1’inci sırada olduğunu vurguladı.
Tütün ürünlerinin bırakılmasının hayati önem arz ettiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı, sigara içen insanlarla içmeyen insanlar arasında kalp sorunları açısından büyük farklar yaşandığını kaydetti.
Sigaranın bir bağımlılık olduğunu ve bırakılabilmesi için profesyonel destek alınması gerektiğini belirten Vaiz, tütün ve tütün ürünlerine alışkanlık, bağımlılık yapan şeylerin başında ‘toplumsal dönem, toplumsal sıkıntılar, kişisel sorunlar’ geldiğine dikkat çekerek, bu bağlamda devletin, sivil toplumun, sağlıkçıların birlikte çalışması gerektiğini ifade etti.
“Zararlı olduğu bilimsel çalışmalarla tespit edildi”
Kardiyoloji Uzmanı Gülgün Vaiz, tütün ve tütün ürünlerinin, herkesin bildiği gibi ‘insan sağlığına zararlı’ ve üzerinde de yazdığı gibi ‘öldürücü’ etkiye sahip olduğuna dikkat çekerek, “ilk çıktığı zamanlarda zararları bilinmediğinden, insanların hayatına girmesi için o dönemde ünlü kişilerin ellerinde sigaraların olması ve yapılan reklamlarla vatandaşa özendirildi.” ifadelerini kullandı.
“Fakat daha sonra insanların kanser, kalp hastalıkları, romatizmal hastalıklar, kronik hastalıklar, akciğer hastalıkları gibi hastalıklarda zararlı olduğu bilimsel çalışmalarla tespit edildi.” açıklamalarıyla sözlerine devam eden Vaiz, “Hatta öyle çalışmalar yapıldı ki kanser yaptığı ve kalp krizine yol açtığı belirlendiği için üretici firmalar paketler üzerine öldürücü ibaresini yazmak zorunda kaldı.” dedi.
“Hastalıklar açısından büyük soruna yol açıyor”
Vaiz, tütün ve tütün ürünleri kullanımının, kalp ve damar hastalıklarında neredeyse 1’inci sırada risk faktörleri arasında yerini aldığına dikkat çekerek, “yaklaşık 30-40 yıldır kalp krizlerinin yaşanması, yaşam tarzımızın değişmesi, beslenme alışkanlıklarımızın değişmesiyle kalp ve damar hastalıklarının bütün dünyada, ülkemizde ve bölgemizde yol açması sebebiyle de, tütün ve tütün ürünleri gerek dünya sağlık örgütlerinin, gerek sağlık örgütlerinin, kanser örgütlerinin önünde önemli bir sorun olarak ortaya çıktı.” şeklinde konuştu.
Sigarayı bıraktırmak için ülkelerin uzun vadede programlar yapmaya başladıklarını aktaran Kardiyoloji Uzmanı, kapalı yerlerde içilmemesi, çocukların korunması, yaşlıların ve kronik hastaların korunması açısından da toplumun aydınlatılması için olağanüstü çalışmalar devam ettiğini kaydederken, tütün ürünlerinin bırakılmasının hayati önem arz ettiğini söyledi.
Hem kalp ve damar hastaları için hem de diğer branşlarda insan ömrü, kaliteli yaşam, kalp krizleri ve kanser gibi şeyleri tetiklediğine vurgu yapan Vaiz, “tütün kullanımı maddi ve manevi kayıplara yol açıyor. Hastalıklardan da korunmanın birinci koşulu tütün ve tütün ürünlerini bırakmaktır. Bu sadece bireysel çalışmayla olmaz. Toplumsal, hem sivil toplum örgütleri, hem kamu, hem özel sektörün dahil olması gerek.” dedi.
“İçen insanlarla, içmeyen insanlar arasında büyük fark var”
Sigara içen kişiler arasında, 40 yaş üzerindeki bireylerin en büyük risk faktörü altında olduğunu belirten Vaiz, “Kalp krizlerine neden oluyor. Sigara içen insanlarla, içmeyen insanlar arasında kalp açısından büyük fark yaratıyor. Özellikle genetik bir yatkınlığı varsa, kolestrol gibi yüksek değerleri varsa, hepsi birleşince sigara tüketen biri için erken yaşta kalp krizine neden oluyor.” ifadelerini kullandı.
Tıbbın tespit ettiği birçok risk faktörü olduğunu kaydeden Vaiz, en sık bilinebilen risk faktörleri sıralamasını şöyle aktardı:
“Kolestrol, şeker, tansiyon, damar hastalıklarının erkeklerde daha erken görülmesi, kadınlarda menapozdan sonra kendini göstermesi, hareketsizlik, kilo gibi tespit edilen ve kalp krizinin nedeni olduğu bilinenlerdir. Dolayısıyla sigara içen biri, kalp krizi için büyük bir risk taşıyordur. Bunu hem bize gelen insanlara anlatmaya çalışıyoruz, hem çocukları korumaya çalışıyoruz, hem de bırakamayanları da düzenli kontrollerini yaptırmaya teşvik ettirmeye çalışıyoruz ki kalp krizi açısından büyük risk faktörü altında olduklarını bilsinler.”
“Gençlerde kalp hastalıkları ve ölümler çoğaldı”
Sigaranın bir bağımlılık olduğunu ve bırakılabilmesi için profesyonel destek alınması gerektiğini belirten Vaiz, tütün ve tütün ürünlerine alışkanlık, bağımlılık yapan şeylerin başında ‘toplumsal dönem, toplumsal sıkıntılar, kişisel sorunlar’ geldiğine dikkat çekti. Bu bağlamda devletin, sivil toplumun, sağlıkçıların birlikte çalışması gerektiğini ifade eden Vaiz, “Caydırıcı önlemler alınmalı, hem gönüllülük esasında hem de yasal anlamda uğraşılması lazım. Ülkemizde kalp ölümlerinin gazetelerde bu kadar manşet olduğu, gençlerin bu kadar erken yaşta damar hastalıklarıyla karşılaştığı bir coğrafyada yaşıyoruz. Coğrafyamız sağlıklı besinlere el verişli bakıldığında. Ama toplumsal ve kişisel sorunlar sigaraya itebiliyor insanları. Hep birlikte sigara bırakma ve bu konuda başlamama konusunda insanlara yol göstermemiz gerekir. Sigarayı bıraktıktan iki sene sonra normal kişilerle aynı risklere geliyoruz. Bunu bilerek, sigaradan uzak durun. Tütün ve tütün ürünlerini bırakın. Sevdikleriniz ve sağlıklı bir yaşam sürebilmeniz için.” dedi.
Yorumlar kapalı.