Raflardaki astronomik patates fiyatlarından canı yanan vatandaşlar, ithal patatese yöneldi. TÜK’te 3 gündür satışa sunulan patatesler, sabahın erken saatlerinde tükeniyor
Yetiştiren alıyor… TÜK’te patatesler 10 ve 25 kiloluk torbalarla satılıyor. Kuruma, önceki gün 120 kilo, dün ise 90 kilo patates geldi. Vatandaşlar, uygun fiyata patates alabilmek için sabah sabah TÜK’e koşuyor. Öğle saatlerinde eli boş kalan vatandaşlar ise patates bulamamaktan şikayet ediyor.
“Meyve- sebze de ithal edilsin”… Türkiye ile KKTC arasında sadece patateste değil, meyve-sebze fiyatlarında da ciddi bir fark olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, “Meyve-sebzeyi de daha ucuza yiyeceksek onları da ithal edelim. Burada her şey ateş pahası.” dedi.
Emine Gül ÖZER
Ülkedeki patates fiyatlarının astronomik rakamlara çıkmasından dolayı canı yanan vatandaşın feryadını duyarak Türkiye’den patates ithal eden yetkililerin, ateş pahası diğer meyve ve sebzede de aynı yöntemi uygulaması isteniyor. Türkiye’den getirilen patatesler ise deyim yerindeyse “yok satıyor”.
Türkiye’den ithal edilen patates büyük ilgi görüyor. Toprak Ürünleri Kurumu’nda (TÜK) 3 gündür satışa sunulan ithal patatesler, 26 TL’den 10 ve 25 kiloluk torbalar halinde satılıyor.
Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği patatesler, sabahın erken saatlerinde tükeniyor. TÜK’te 2 gün içinde 210 torba patates kapış kapış gitti. Öğle saatlerinde TÜK’ü yoklayanlar ise patates bulamamaktan şikayet etti.
KIBRIS’a konuşan TÜK Patates Satış Sorumlusu Metin Çolakoğlu, gelecek patates miktarının her geçen gün artacağını, şu ana kadar sadece yüzde 10’luk kısmının geldiğini ifade ederek, toplam miktarın 200 ton olduğunu kaydetti.
Araç sıkıntısı ve paketleme süresi olduğu için patatesin az miktarda geldiğini aktaran Çolakoğlu, vatandaşın ilgisinin yoğun olduğuna dikkat çekerek, oluşabilecek kargaşaların önüne geçmek için sıra sistemi getirileceğini belirtti.
Patates bulamadan geri dönmek zorunda kalan vatandaşlar ise bu duruma tepkili. Yurttaşlar, ülkeye daha fazla ithal patatesin gelmesi gerektiğini söyledi.
Sadece patateste değil, diğer meyve-sebzenin de ithal edilerek fiyatların düşmesini isteyen vatandaşlar, “meyve sebzeyi daha ucuza yiyeceksek onları da ithal edelim. Burada her şey ateş pahası.” dedi.
Çolakoğlu: 200 ton patatesin yüzde 10’u tamamlandı
TÜK Patates Satış Sorumlusu Metin Çolakoğlu, önceki gün 120 torba, dün de 90 torba patatesin geldiğine dikkat çekerek, bu miktarın gün geçtikçe çoğalacağını ifade etti.
Adaya gelecek toplam patates miktarının 200 ton olduğunu anımsatan Çolakoğlu, şöyle devam etti:
“İlk aşamada yüzde 10’u tamamlandı diye biliyorum. Bunlar şu anda Gazimağusa’da paketleniyor, 10 kiloluk ve 25 kiloluk olarak. Ada genelinde diğer bölgelerimize de dağılıyor. Hem araç sıkıntısı, hem paketleme süresi olduğu için az miktarda geliyor. İlk aşamada yoğunluk oluyor ama birkaç gün sonra bu yoğunluk kalmayacak diye düşünüyorum.”
“Fiyattan dolayı vatandaşın ilgisi çok yüksek.” diyen Çolakoğlu, şunları kaydetti:
“İnsanlar da haklı olarak dışarıda 80-100 TL olan bir şeyi, burada 26 TL’ye almaya çalışıyor. Yoğunluk oluyor ve kargaşa yaşanıyor. Sıraya giren yok. Herkes sadece almak istiyor. Bugün yeni bir düzenleme geliyor. Sıra numarasıyla giriş yapılacak ve herkes içeri tek tek alınacak.”
Vatandaş ne dedi?
Leyla Akkılıç:
“Uyguna patates alalım dedik ama kalmamış, artık yeniden geldiğinde geleceğiz. İthal edilen patateslerin daha çok gelmesi lazım, çünkü alacak olanlar bu defa ürün azlığından mağduriyet yaşıyor. Şu an sadece Toprak Ürünleri Kurumu’nda satışa sunuluyor. Gelen patateslerin marketlere de dağıtılması lazım ki, insanlar daha kolay erişebilsin. İzdiham yaşanmasın. Ülkemizde diğer meyve sebzelerin fiyatları da çok yüksek. Onlar da Türkiye ya da başka ülkelerden ithal edilirse, onları da daha uyguna yiyebilmek isteriz.”
Mehmet Gülsevener:
“Patates almaya geldim ama kalmamış. 15-20 gündür ithal patatesin gelmesini bekliyorduk ama gelir gelmez bitirmişler… Tekrar almaya gelir miyim onu da bilmiyorum.”
Mahmut Demir:
“Devletin bir el atması lazım bu işe. Patates almaya geldik ama yok. Madem 1 günde bitiyor bu patates demek ki ülkeye getirilen yetersizdir. Daha çok getirilmelidir. Yerli patatesin kilosu çok pahalı diye ithal çözümüne gidildi. Ülkemizde diğer meyve sebzelerde de aynı pahalılık mevcut. Onlarda da ithalat yapsınlar ki onları da daha uyguna yemeyi halk çok ister. Daha uyguna yiyeceksek onları da ithal edelim.. İnşallah bir sonra geldiğimizde patates buluruz.”
Ayten Özipek:
“Patates almaya geldim ama umduğumu bulamadım. Geldim ama arabayla geçemedim bile yanından. Kimsesi olmayan komşumla kendime iki torba almak istedim ama izdiham yaşanıyordu. Herkes birbirini itiyor, sıra intizam yok, sıra numarası verilmeli. Ülkemizde patates fiyatları çok yüksek ama ben ne meyve sebzenin, ne de patatesin ithal edilmesini isterim. Her şeyi ithal ede ede yokluk çekiyoruz. Kendi üreticimize sahip çıkmalıyız.”
Yorumlar kapalı.