Erden: Çiğ süt fiyatı güneyle aynı seviyeye geldi



featured



Hayvan üreticilerinin “çiğ süt fiyatına zam” talebi, imalatçılarla hayvancıları karşı karşıya getirdi. İki tarafın ortak talebi ise SÜTEK’İ devralmak 

 

 “Karar üretme hakkımız yok”… Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği (SÜİB) Başkanı Mahmut Erden, “sütü üreten hayvancı, satan da biz olmamıza rağmen, hayvan üreticileri ile bizim karar üretme, söz alma hakkımız yok.” dedi. Erden, Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu (SÜTEK) yönetim kurulunda siyasi atamalar yerine hayvancı ve imalatçıların çoğunlukta olması gerektiğini söyledi.

 

Cemre CEMALİ

Hayvan üreticileriyle süt imalatçıları, çiğ süte zam konusunda karşı karşıya gelirken, Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu’nun (SÜTEK) kendilerine devredilmesinde hemfikir.

KIBRIS’a konuşan Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği (SÜİB) Başkanı Mahmut Erden süt zammı konusunda hayvan üreticileri ile anlaşamadıklarını, ancak SÜTEK’i devralma konusunda aynı fikirde olduklarını ifade ederek, süt fiyatına dokunmadan, hayvancıların artan maliyetleri ile ilgili desteklemeler ve teşvikler verilmesi gerektiğini açıkladı.

Erden: Her konteyner için 7-8 bin dolar ödüyoruz

SÜİB Başkanı Mahmut Erden, hayvan üreticilerinin çiğ süt fiyatının dövize endekslenmesi taleplerine karşılık “Bu malın ne kadarının dövizle satıldığını irdelemek gerekiyor.” dedi.
Günlük üretilen sütün yüzde 50’sinin iç piyasada, yüzde 22’sinin de Türkiye’ye TL olarak satıldığını belirten Erden, “yüzde 72’si TL olarak satılıyor. Yani 100 kilo peynirin 72 kilogramını TL olarak satıyoruz. Biz sütü döviz olarak alırsak ürünü iç piyasada ya da Türkiye’de ne şekilde nasıl satacağız?” diyerek, bu talebe tepki gösterdi.
Erden, geri kalan miktarda ise yurtdışına ihraç edilen ürünler için her konteyner karşılığında bir bedel ödediklerine dikkat çekerek, Ortadoğu’ya gönderilen her konteyner için 7-8 bin dolar maliyetleri olduğunu açıkladı.
Dövizle sattıkları kısmın içinden büyük miktarda döviz kayıpları olduğunu da kaydeden Erden, hayvancının çiğ süt fiyatının dövize endekslenmesi talebini ‘anlamı olmayan, boş bir talep’ olarak nitelendirdi.
Erden, süt fiyatına dokunmadan hayvancıların artan maliyetleri ile ilgili desteklemeler ve teşvikler verilmesi gerektiğini söyleyerek “Süt fiyatına dokunduklarında bütün ülke pahalılaşıyor, alım gücü düşüyor. Süt zammı sektörü mahveder. Bunun yerine hayvancının arpası, kaba yemi, mazotu, elektriği ucuzlatılsın, girdileri sübvanseye edilsin. Bu konuların üzerine hep birlikte gidelim.” vurgusu yaptı.

“Çiğ süt fiyatı güneyle aynı seviyeye geldi”

Kuzeydeki et fiyatlarının yüksek olması nedeniyle güneyden et almak için insanların kuyruğa girdiğini kaydeden Erden, “Süt ürünlerini de güneyden almaya başladılar çünkü Rum marketlerinde 7,30 Euro’ya yani 210 TL’ye bir kilogram hellim satılıyor.” dedi.
Erden, “Avrupa Birliği ülkelerinde çiğ süt fiyatı 35 ile 45 cent arasında değişiyor, ortalaması 40 centtir. KKTC’deki çiğ sütün Euro bazında karşılığı 57 Euro centtir. Bunun da üstüne çıkılsın ve 60-65 Euro cent olsun isteniyor. Bizim bu fiyatlarla rekabet edebilmemiz mümkün değildir. Güneyde de çiğ süt 60 Euro centtir.” diyerek, ülkemizdeki çiğ süt fiyatının güneyle aynı seviyeye geldiğine dikkat çekti.
Hayvan üreticilerinin SÜTEK’in artık hayvancı ve imalatçıya teslim edilmesi yönündeki çağrısı ile ilgili de konuşan Erden, bu konuda hayvancılarla anı fikirde olduklarını açıkladı.

“SÜTEK’i devralmak istiyoruz”

   Erden, SÜTEK’te şu an 5’i siyasi atama ile gelen, 1’i imalatçı temsilcisi, 1’i de hayvancı temsilcisi olmak üzere toplam 7 kişilik bir yönetim kurulu olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
“Siyaseti oradan çıkarmak ve SÜTEK’i devralmak istiyoruz. Sütü üreten hayvancı ve satan biz olmamıza rağmen hayvan üreticileri ile bizim karar üretme, söz alma hakkımız yok. Sektörün içinde olmayan kişiler bu şekilde sektörü yönetmeye çalışıyor. 7 kişinin 3’ü imalatçı, 3’ü de hayvancı olsun, 1 de devlet hakem olsun, bu iş bitsin.”

0
mutlu
Mutlu
1
alk_
Alkış
1
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Erden: Çiğ süt fiyatı güneyle aynı seviyeye geldi
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.