Ekonomist Derviş Kemal Deniz, TCMB faizi sabit tutuma kararının beklenen yönde olduğunu ancak enflasyon baskısından dolayı önümüzdeki aylarda yeniden yukarı yönlü faiz artırımının öngörüldüğünü belirtti.
Ezgi ÇELİK
Türkiye Cumhuriyeti’nin para politikası ülkemizi de doğrudan etkiliyor. Enflasyonla mücadelede kararlı bir yol izleyen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yeni Başkanı Fatih Karahan, faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası 8 toplantı sonrasında faiz artırım sürecini sonlandırarak faizi yüzde 45’te sabit tuttu.
TCMB’nin faiz kararını, alanında uzman isim Ekonomist Derviş Kemal Deniz, KIBRIS’a değerlendirdi.
Faiz kararının beklenilen yönde gerçekleştiğine işaret eden Deniz, eğer enflasyon yukarı yönlü hareket etmeye devam ederse Nisan-Mayıs aylarında yeniden faiz artırımının olasılığının var olduğunu söyledi.
Karahan’ın sıkılaştırma politikasının devam edeceğine yönelik açıklamalarını anımsatan Deniz, “Enflasyonu tetikleyen uluslararası baskılar olmak üzere birçok faktör var. O bakımdan dünyada çeşitli sıkıntılar yaşanırken Türkiye’nin de bundan jeopolitik olarak pay alması beklenir. Bu aşamada faizin sabit kalması beklenen bir durumdu. Ancak bunun böyle devam etmeyeceğine dair gözlem var.” dedi.
“Faiz yüzde 50’ye dayanabilir”
Deniz, Haziran ayına faizin yüzde 50’lere dayanabileceğini belirterek, enflasyonun orta ve alt gelir tabakalarının satın alma gücünü büyük ölçüde etkilediğini vurguladı.
Piyasada belli bir alım gücü olduğunu ve insanların kredi kartı kullanma yönelimde bulunduğuna dikkati çeken Deniz, ara dönemde Türkiye’de bir maaş artışı beklenmese bile enflasyon baskısının böyle bir ihtiyacı doğurabileceğini söyledi.
Enflasyona yalnızca işçi tarafı değil, işveren tarafı açısından da bakılması gerektiğini kaydeden Deniz, “Mal ithal eden kişilerin enflasyon ortamından ikame değeri dediğimiz bir malı sattıktan sonra yerine koymada fiyat artışlarına karşı önlem almalıdır.” ifadelerini kullandı.
Yorumlar kapalı.