Doğanın dengesini bozduk



featured


Ormanları yok eden çam kese böcekleri artık evlere girmeye başladı… Çam kese böceği istilası artık insan sağlığını tehdit eden boyuta geldi.

Yeşil Barış Hareketi Genel Sekreteri Doğan Sahir, çam kese böceklerinin doğal bir döngünün parçası olduğunu ifade ederek, “Doğanın dengesini bozarsak bize geri döner diyoruz ya şu an yaşadığımız budur. Doğanın dengesini bozduğumuz için çam kese böcekleri ağaçlarımızdan başlamak üzere insanlara ve diğer canlılara zarar verir noktaya ulaştı.” dedi.

Cemre CEMALİ

Ülkemizde uzun yıllardır varlığını sürdüren çam kese böceklerinin, son günlerde insanların yaşam alanlarına kadar indiği gözlemleniyor.

Bir kelebek türü olan ve çam ağaçları üzerindeki beyaz pamuksu tırtıl keseleriyle kendini belli eden çam kese böcekleri, orman zararlısı böcekler olarak karşımıza çıkıyor.

Farklı aşama ve farklı evrelerde döngüye sahip olan çam kese böcekleri, çam ağaçlarının yapraklarını yiyerek besleniyor.

Öyle ki çam kese böcekleri ağaçları tamamen çıplak hale getirebiliyor. Yaprakları kalmayan bir ağaç fotosentez yapamadığından, asimilasyon kaybına uğruyor ve zayıf düşüyor.

Ağaçlara zararı olduğu gibi insan sağlığı için de büyük bir tehdit oluşturan çam kese böceği ile mücadele edilmesi gerekiyor.

Lefke Belediye Başkanı’ndan sitem

Son dönemde ormanlık alanlardan evlerdeki çam ağaçları aracılığıyla yaşam alanlarına kadar giren çam kese böcekleriyle ilgili Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya kendi sosyal medya hesabından şikayette bulundu. İlaçlama fotoğrafı paylaşan Aziz Kaya, “Siz görevinizi yapmayın biz liftlerin tepesinde, traktörlerin damında akrobat gibi hallederiz.” diyerek Yeşilyurt İlkokulu’ndan bir görüntü paylaştı. Kaya bir başka paylaşımında da Lefke bölgesinde tamamen kuruyan çam ağaçlarının resimlerini paylaştı, Orman Dairesi Müdürü’ne şu post ile gönderide bulundu. Başkan Kaya, “Sn. Müdürüm bu ağaçların kurumadığı ve günü geldiğinde yine canlanacakları, ilaçlama olmasa da olur teoriniz devam ediyor mu? Bendeki de acayip bir merak işte.” yorumunda bulundu.

Yeşil Barış Hareketi Genel Sekreteri Doğan Sahir, KIBRIS muhabirine çam kese böcekleri ile mücadelenin nasıl olması gerektiğini anlattı.

“Doğanın dengesini bozduk”

Başkan Sahir, çam kese böceklerinin doğal bir döngünün parçası olduğunu ifade ederek, “Doğanın dengesini bozarsak bize geri döner diyoruz ya şu an yaşadığımız budur. Doğanın dengesini bozduğumuz için çam kese böcekleri ağaçlarımızdan başlamak üzere insanlara ve diğer canlılara zarar verir noktaya ulaştı.” dedi.

Sahir, çam kese böceklerinin farklı aşama ve farklı evrelerde döngüye sahip olduğunu belirterek “Kozaya giriyor, kurtçuk halindedir yaprakları yiyor sonra kelebek oluyor uçup gidip başka yerlere kadar ulaşıyor.” vurgusu yaptı.

Her evrede müdahale şeklinin farklılık gösterdiğine dikkat çeken Sahir, çam kese böceklerinin çok çeşitli düşmanları olduğunu belirtti.

Sahir, en baş düşmanı olan ve çam kese böceklerini yiyen ‘Colosoma’ adında bir böcek olduğunu ayrıca birçok kuş türünün de çam kese böceklerini yem olarak yediğine vurgu yaparak,  “Colosoma’ları çok sayıda azalttık neredeyse tükettik. Kelebeklerin de özgürce uçmalarına izin verdiğimiz için giderek çam kese böcekleri yaygınlaştı.” şeklinde konuştu.

“Dengelemeye yakınken mücadele bırakıldı”

Çam kese böcekleri ile ilgili bir dönem, 5-6 yıl bir mücadele yürütüldüğünü ve dengelemeye yakın olunduğunu anımsatan Sahir, daha sonra ‘çam kese böceklerini bitirdik’ denilerek mücadelenin bırakıldığını ve bu konuya yeniden duyarlılık gösterilmediğini savundu.

Sahir, çam kese böcekleri ile müdahalede çok tehlikeli ve yanlış bir müdahale biçimi olarak zaman zaman kimyasal müdahaleler yapıldığını hatırlatarak kimyasal müdahalenin sadece bu canlıya yönelik olmadığını, doğadaki bütün canlıları yok etmeye yönelik olduğunu vurguladı.

Bu durumun başka dengesizlikler yaratacak yıkımlara neden olduğunu söyleyen Sahir, “doğadaki her canlı bir döngünün parçası olduğu için diğer kuşları ya da böcekleri tamamen sıfırlamak doğru değil. Biri yok olduğunda başka hastalıklar üremeye başlıyor. Bu nedenle sürekli bir politika üretip bunların takip halinde bir sınırı aşmaması gerekir.” dedi.

“Orman Dairesi yeniden teşkilatlanmalı”

Sahir, mücadelede mekanik mücadelenin de çok önemli olduğunun altını çizerek “ülkemiz çok büyük değildir, bunu da yapmak mümkün. Yerel yönetimlere destekler verilerek bilinçli çalışmalarla bu yapılabilir.” dedi. Bu nokta Orman Dairesi’nin kadrolaşmasının önemine dikkat çeken Sahir, “Orman Dairesi’nde sadece yangına yönelik geçici personel bulunduruluyor, bu mevsimlerde ihtiyacımız olan bir personele sahip değil. Kalıcı bir personel alınıp eğitilerek hem bu personellerin yaz aylarında yangınlara müdahale edebilecek becerilerde hem de kış aylarında bu mücadeleyi mekanik veya diğer çabalarla destekleyecek şekilde kadrolaşmayı sağlamak zorundayız.” diyerek bu bağlamda yaşanan sorunların çözümünün bir parçası olabilmesi için Orman Dairesi’nin yeniden teşkilatlanması gerektiğini vurguladı.

Sahir, birçok noktada ülkemizde yanlışlıklar yapıldığına işaret ederek yerleşim yerlerinin kontrolsüzce her tarafa dağılmış olmasının da sorun yarattığına işaret etti.

0
mutlu
Mutlu
3
alk_
Alkış
1
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Doğanın dengesini bozduk
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.