Barolar Birliği Başkanı Esendağlı: İsias davası emsal teşkil edecek



featured


Müslüm BAYUK

KIBRIS TV’de yer alan ve Hasan Hastürer’in hazırlayıp sunduğu ‘Taşlar Dökülürken’ programına konuk olan Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, İsias davasının kritik aşamasında, Türkiye’deki yargı sisteminin mevcut handikaplarına rağmen adalet arayışında kararlılıkla ilerlediklerini vurguladı.
Esendağlı, davanın teknik bir yapıya sahip olduğunu belirterek, bilirkişi raporunun davanın kaderini etkileyeceğinin altını çizdi.
Türkiye Barolar Birliği’nin koşulsuz destek verdiğini ifade eden Esendağlı, bu süreçte birlik ve dayanışma içinde olduklarını belirtti.
Adaletin sağlanması için büyük bir ciddiyetle hazırlandıklarını ve ‘Şampiyon Melekler’ davasının Türkiye’deki yargı sisteminde bir dönüm noktası olabileceğine inandıklarını dile getiren Esendağlı, davaya olan inançlarını ve adalet mücadelesindeki kararlılıklarını vurgulayarak, toplumun desteğiyle bu süreci başarıyla sonlandırmayı hedeflediklerini ifade etti.

“Davaya çok kritik bir aşamada ara verildi”

6 Şubat tarihli depremlerde hayatını kaybeden ‘Şampiyon Melekler’ adına devam eden dava sürecine dair açıklamalarda bulunan Barolar Birliği Başkanı Esendağlı, Türkiye Cumhuriyeti’ndeki yargı sistemindeki handikapları bildiklerini ve iyi bir şekilde analiz ederek dava sürecini takip ettiklerini ifade ederek, konuşmalarına şu şekilde devam etti:
“Davaya çok kritik bir aşamada ara verilmiş bir durumda. Ocak ayında 4 gün arka arkaya blok yaptığımız giriş duruşmalarından sonra mahkeme davayı 26 Nisan’a erteledi ve dosyanın raporu hazırlanmak üzere bilirkişiye havale etti.”
Davanın 26 Nisan tarihinde de bitirilemeyeceğini ifade eden Esendağlı, “Dava süreci daha devam edecektir. Ocak ayında 3 gün olarak programlanmıştı istenilen aşamaya gelmediği için bir gün daha ilave edilmişti.” dedi.

“Bilirkişiden gelecek olan rapor hayati önem taşıyor”

Ocak ayında gerçekleşen duruşmaların davaya etkisinden bahseden Esendağlı, davanın teknik bir dava olduğunu belirterek, “Bu dava oldukça teknik bir davadır ve bilirkişiden gelecek olan rapor hayati önem taşıyor.” ifadelerine yer verdi.
Hasan Esendağlı, ‘İsias’ın Türkiye’deki mevzuata ve bilimsel kurallara da aykırı olarak herhangi bir deprem anında hiçbir mukavemeti olmadan teyit eden bilimsel raporlara sahip olduklarını dile getirdi.
Dava için istenilen ‘olası kast’ın Türkiye’de gerçekleştirilen emsal davalara nazaran farklılık gözettiğini belirten Esendağlı, “Türkiye’deki yargı sisteminde kanunlara göre savcılığın yapmış olduğu hukuki niteleme mahkemeyi bağlamaz. Eğer mahkeme huzurunda ispat edilen bulgular başka bir suçu başka bir yasa maddesinden gerektirirse o şekilde sonuçlandırılabilir.” diyerek davanın ‘olası kast’la sonuçlandırılması adına büyük uğraş içerisinde olduklarını vurguladı.

“TBB bize koşulsuz bir destek veriyor”

“Türkiye Barolar Birliği ile uzun yıllara dayanan iyi ilişkilerimiz var” diyen Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, “İsias davasının bizim toplumumuzda yarattığı duygu birliği ve kenetlenmenin bir benzerini iki barolar birliği arasında da yaratmış durumdadır.” ifadelerine yer vererek Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan’ın koşulsuz bir destek verdiğini söyledi.

“Davaya büyük bir ciddiyetle hazırlanıyoruz”

İsias davasının Türkiye’de bir kırılma teşkil edecek emsal bir sonuca ulaşacağını vurgulayan Esendağlı, “Ne geçmişte ne de 6 Şubat davalarının hiçbiri İsias davası kadar ciddi şekilde hazırlanılan, büyük bir ekibin, çok da ciddi bir baskı grubunun üzerinde çalıştığı her yönüyle ele alınan ve neticeyi zorlayan başka bir dava yürütme şekli olduğunu ben görmedim.” dedi.

 

0
mutlu
Mutlu
2
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Barolar Birliği Başkanı Esendağlı: İsias davası emsal teşkil edecek

Yorumlar kapalı.