Balıkçılık mesleği yok olmaya yüz tuttu: Teşvik şart



featured




Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan dört tarafı denizlerle çevrili ülkede teşvik politikaları nedeniyle balıkçılık mesleğinin yok olmaya yüz tuttuğunu kaydetti.

“Maliyetler yüksek”… Girdi maliyetlerinin yükselmesi, ekipman eksiklikleri derken balıkçıların sorunları çığ gibi büyüyor. Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan maliyetlerin artmasından ötürü balık fiyatlarının da katlandığını söyledi, balıkçıların ‘teşvik’ beklediğini kaydetti.

“Halkı kandırıyorlar”… Çipura ve levreğin çiftlikte yetişen balık olduğunu söyleyen deneyimli balıkçı, “KKTC kara sularında bu balık türleri yoktur. ‘Deniz çipurası, deniz levreği’ diye bunların satılması göz göre göre halkı yolmaktır. Öyle bir şey yoktur. Bunlar çiftlik ürünüdür.” dedi.

Emine Gül ÖZER

Durmak bilmeyen zamlar, fahiş artışlar balık fiyatlarını da yüksek oranda etkiledi. Öyle ki deniz ürünlerinde de fiyatlar artık cep yakıyor. ‘Fangri’ ismi ile bilinen balık türünün kilosu tamı tamına 800 TL’den tezgahlarda alıcısını bekliyor. Peşini 780 TL ile somon balığı takip ediyor. Bu balıklar genel olarak KKTC sularından yetersiz koşullar nedeniyle çıkartılamazken, ülkemize ithal geliyor.

Fakat, 700 TL’lik kilo fiyatıyla Barbun, 350 TL’den satılan Palamut, 280 TL’den satışa sunulan Mezgit, 300 TL’den alıcı bekleyen Mercan, 250 TL’den satılan İstavrit ve 235 TL’den tezgahta yerini alan Voppa KKTC sularından rahatlıkla çıkartılabiliyor.

Buna rağmen vatandaş yüksek fiyatlar karşısında balık tüketemediklerini kaydederken, Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan maliyetlerden ötürü balık fiyatlarının da yükseldiğini söyledi. Buna rağmen fiyatların alım gücünü zorlar vaziyette olmadığını savunan Atakan, balıkçılığın ülkede hak ettiği değeri görmediğini kaydetti. Başkan, KKTC’nin bir ada ülkesi olmasına rağmen balıkçılar olarak teşvik alamamalarından şikayetçi oldu.

Artan maliyetler karşısında, balıkçıların da artık başka işlere yöneldiğini ifade eden Atakan, “balıkçılık yok olmaya yüz tuttu” dedi.

Birlik Başkanı Atakan, KKTC sularında uygun maliyete yenilebilecek pek çok balık türü olduğunu, hepsinin vitamin ve mineral açısından aynı olmasına rağmen halkın bu konuda seçici davranarak bu türleri tercih etmediğini ifade etti.

“Sektör hak ettiği değeri görmüyor”

Ülkemizde balıkçılık sektörünün hak ettiği değeri görmediğini kaydeden Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan

“bürokrasiler ilgisiz davranıyor, hiçbir şey yapmıyorlar. Biz balıkçılar derdimizi bir türlü anlatamıyoruz. Balıkçıların limanlarını iyileştirmekle olup bitmiyor.. En büyük derdimiz girdilerin yükselmesi.” ifadelerini kullanarak, sözlerine şöyle devam etti:

“Diğer üreticilere teşvik verdikleri gibi, balıkçılara da teşvik verilmeli. Aldığımız malzemelere en azından teşvik versinler çünkü bu yüksek maliyetler karşısında balıkçılık yok olmaya yüz tuttu. Şuan da profesyonel kayıtlı 400 teknemiz var ama artık balıkçılar başka mesleğe kaydı. Gidip başka işlerde çalışıyorlar ek olarak. Malzeme olmayınca, destek gelmeyince balıkçılıkta sürdürülebilir bir meslek olmaktan çıkıyor.. En büyük malzeme eksikliği teknelerde bulunan tüm ekipmanlarımız. Bir ağ ile her balık tutulmaz. Balık çeşitliliğine göre ağ da değişiyor. Teknelerin bakımı, boyası, içindeki cihazlar her şey eksik.”

“Göz göre göre halkı yoluyorlar”

50 senedir bu işin ehli olan Atakan, KKTC kara sularında çıkan balık cinslerine dikkat çekti, vatandaşın bazı noktalarda aldatıldığını kaydetti. Atakan, “Çipura, levrek çiftlikte yetişen balıktır. KKTC kara sularında bu balık yoktur avlansın da marketlere verilsin. 50 senedir bu işi yaparım 1 kasa çipura tutmadım daha. Marketlerde, balıkçılarda deniz çipurası, deniz levreği diye satılması göz göre göre halkı yolmaktır. Öyle bir şey yok. Bunlar çiftlik ürünüdür. Bir dükkanda 5 – 10 kasa çipura satılıyor. Kumyalı’da ve boğazda var bunları üreten.. Ya oradan çıkıyor, ya da Türkiye’den ithal ediliyordur. Ama bizim denizimizde bu balık çıkmaz.” dedi.

Ülkemizde çıkan türleri ise şöyle betimledi:

“Voppa, İstavrit, İskumru, Sardelli, Mezgit, Mercan, Palamut, Turna, Iskaro, Sokan, Barbun, Orfo, Lahos, Lokum balığı gibi tüm balıklar adamızda vardır. Tam teçhizat bir avlanma yapmak istiyorsak, bu balıkları tutmaya yönelik ekipmanlarla açılmak lazım.”

“Halk seçici davranıyor”

Balık fiyatlarının artmasını, maliyetlerden ötürü balıkçıların işlerini tam yapamamasından kaynaklandığını aktaran Atakan, “Ben mesela gecede bin TL mazot yakıyorum. Ağların yırtılması başka sorun.. Geçen açıldığımda ağım yırtıldı, oturdum ben diktim evde. Bir başkasına diktirmek ayrı para.. Bunun yanında balığa giderken tek gidiyorum. Başkasını da yanıma almam demek, balığın maliyetini katlamam demek. Teknenin boyası, rıhtıma çıkmak her şey para… Girdi çıktıların yükselmesi balık fiyatlarını etkiliyor ama bu günümüzde balık fiyatları yine de ucuz.” ifadelerini kullandı.

Aslında KKTC sularında uygun maliyete yenilebilecek pek çok balık türü olduğunu, hepsinin vitamin ve mineral açısından aynı olmasına rağmen halkın bu konuda seçici davranarak bu türleri tercih etmediğini ifade eden Başkan, konu ile ilgili şunları kaydetti:

“Şubat ayında ‘İzmarit’ dediğimiz yekün çıkan kavurmalık bir balık var. Onun arkasında mart ayında ‘Menülla’ dediğimiz bir balık var, hatta öyle bir oluyor ki, ben onlara yabani çipura diyorum. Ama görüntüsünden ötürü halk buna alışamadı. Rengi koyu olduğu için, halk beyaz renk balık görmek istiyor. Halk ta biraz seçici davranıyor. Piyasaya sunulsa ya beleş satılır. Balıkçı da sürümden kazanıyor ama onlara talep olmuyor.”

“Iskara, sokan mevsimindeyiz”

Her balığın belli mevsim ve dönemlerde daha çok olduğunu aktaran Atakan, Ekim ayında en çok yoğunluk gösteren balık türlerine karşı, “Bugünlerde çok yoğun değil balık, çünkü fırtınaların olduğu, akıntıların olduğu günler. Yine de Iskara, Sokan çıkıyor denizden. Voppa yavaş yavaş yeniden artıyor.” Dedi…

Bir balıkçının işini iyi yapabilmesi için teşvikin olması gerektiğini yineleyen Başkan, şu dönemde fiyatların düştüğünü de şu sözlerle aktardı:

“Restoran balıkları bulunmadığı dönemde, fiyatlar artıyor. Çünkü tüccarlar restoranlara satış yapabilmek için fiyatları biraz arttırıyor ama yaz tatili bittiği için artık balık fiyatları da düşüşe başladı hatta düştü.”

0
mutlu
Mutlu
1
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
1
_a_rm_
Şaşırmış
Balıkçılık mesleği yok olmaya yüz tuttu: Teşvik şart
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.