![](https://kibrisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/12/reklam-1-1.gif)
![](https://kibrisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/09/Kolektif-banner-1-e1735040335220.png)
Bağımlılıkla mücadelede en önemli kale pozisyonundaki Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu çatısı altındaki danışma hattı 7 gün 24 saat hizmet veriyor.
Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Teyfide Tecel Hatipoğlu, ALO 1191 hattı ile bağımlı bireyler ve ailelerini bilgilendirmek, destek vermek ve yönlendirerek bağımlılıkları önlemeyi amaçladıklarını kaydetti.
Cemre CEMALİ
Başbakan Ünal Üstel’in eşi Zerrin Üstel’in himayelerinde düzenlenen “KKTC Uyuşturucu ile Mücadele Stratejileri Paneli”nde Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu yetkilileri KIBRIS’a konuştu. Komisyon Başkanı Teyfide Tecel Hatipoğlu, Uluslararası Bilişsel Psikoterapiler Derneği Başkanı, KKTC Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Klinik ve Eğitim Supervisorü Dr. Zafer Bekiroğulları, Uzman Klinik Psikolog Nilgün Tekyaprak ve komisyonda iyileşme danışmanı olarak görev yapan Feyza Süral uyuşturucu ile mücadele konusunda yapılan çalışmaları anlattı.
Hatipoğlu: Metamfetamin bağımlılık yapıcı bir uyarıcı
Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Teyfide Tecel Hatipoğlu, metamfetamin bağımlılık yapıcı bir uyarıcı olduğunu ve kullanımının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyleyerek kısa vadeleri arasında artan uyanıklık hali ve artan fiziksel aktivite, iştahsızlık, hızlı kalp atışı ve yüksek tansiyon olduğunu açıkladı.
Hatipoğlu, metamfetaminin uzun vadede ise beyin yapısında ve fonksiyonlarında değişikliklere neden olduğunu belirterek kalp hastalıklarına, ağız sağlığı problemlerine ve ciddi psikolojik sorunlarına neden olabileceğini ifade etti.
Metamfetaminin kullanımının ayrıca kişisel arası ilişkilerde ciddi zararlara ve sosyal izolasyonlara ne sebep olacağına vurgu yapan Hatipoğlu, bu bağlamda ALO 1191 Hattı ile bağımlı bireyler ve ailelerini bilgilendirmek, destek vermek ve yönlendirerek bağımlılıkları önlemeyi amaçladıklarını açıkladı.
Bekiroğulları: Birey sağlıklı ise toplum da sağlıklıdır
Uluslararası Bilişsel Psikoterapiler Derneği Başkanı, KKTC Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Klinik ve Eğitim Supervisorü Dr. Zafer Bekiroğulları, esrar kullanımının bireyler üzerindeki etkilerinin yalnızca fiziksel olmadığını aynı zamanda psikolojik ve sosyal boyutlarda da kendini gösterdiğine dikkat çekerek kısa süreli rahatlama sağlasa da anksiyete ve depresyon riskini arttırabileceğini ifade etti.
Bekiroğulları, esrarın bağımlılık yapıcı özellikler taşıdığını ifade ederek aile ile arkadaş ilişkilerinde gerginliklere yol açabileceğine vurgu yaptı.
Sağlıklı ilişkiler ve dengeli bir yaşam için madde kullanımı ve etkileri hakkında bilinçli kararlar almanın esas olduğunun altını çizen Bekiroğulları, “birey sağlıklı ise toplum da sağlıklıdır. Bilinçlenelim ve korunalım” dedi.
Elektronik sigaralar ile ilgili de bilgi veren Dr. Bekiroğulları, elektronik sigaraların geleneksel sigaralara bir alternatif olarak sunulsa da sağlık üzerindeki etkilerinin hafife alınmaması gerektiğini ifade etti.
Bekiroğulları, araştırmalara göre elektronik sigaraların nikotin bağımlılığına yol açabileceğini ve özellikle gençler arasında nikotin kullanımını teşvik edebileceğini gösterdiğini belirterek nikotinin kalp atış hızını arttırabildiğini, kan basıncını yükseltebileceğini ve uzun vadede kalp hastalıkları riskini artırabileceğinin altını çizdi.
Elektronik sigaraların çıkardığı dumandaki tehlikeye de dikkat çeken Bekiroğulları, “dumanında bulunan kimyasallar akciğer hastalıklarına ve solunum yolları hastalıklarına neden olabilir.” dedi.
Tekyaprak: Bağımlılıktan korkmayalım
KKTC Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’nda görev yapan Uzman Klinik Psikolog Nilgün Tekyaprak, bağımlılığın her ne kadar tedavi edilmez gibi düşünülse de kronik bir beyin hastalığı olduğunu belirterek “toplumumuzda birçok diyabet, tiroid hastası vardır. Bunlar tedavi altına alınabilmekte. Bağımlılık da tedavisi olan bir rahatsızlıktır.” dedi.
Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu olarak bireylere ve ailelerine destek sağladıklarını ifade eden Tekyaprak, 1191 bağımlılık, danışmanlık ve destek hattından herkesin 7/24 kendilerine ulaşabileceklerini açıkladı.
Tekyaprak, “Ben ve ekip arkadaşlarım sizlere destek olmaktan mutluluk duyacağız” diyerek bağımlılıktan korkmayalım mesajı verdi.
Süral: 1 saat temiz kalmış bir içici de bizim için temizdir
KKTC Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’nda İyileşme Danışmanı olarak görev yapan Feyza Süral, Sosyal Uyum Merkezinden sorumlu olduğunu söyleyerek ayaktan tedaviye gelen danışanlarla Sosyal Uyum Merkezinde bire bir vakit geçirdiğini ifade etti.
Süral, Sosyal Uyum Merkezinde yaptıkları el işi etkinlikler olduğunu ve bireye eğitici olarak kurslar aldırdıklarını belirterek ayrıca Sosyal Uyum Merkezinde temiz kalma motivasyonunu sağladıklarına dikkat çekti.
Temiz kalmanın, bağımlılık tedavisi almış ve temiz kalmış olarak ifade ettiklerini söyleyen Süral, “24 saat temiz kalmış bir birey de 1 saat temiz kalmış bir içici de bizim için temizdir. Uzun süre temiz kalan danışanlarımız da aramıza yeni katılan danışanlarımız da vardır.” dedi.
Süral, bu yola birlikte çıktığı ve temiz devam eden dört danışanı olduğunu belirterek 8 yıllık, 1 yıllık ve 6 aylık temiz kalma süreleri olduğunu açıkladı.
Tedavi süresince en riskli dönemin ilk 3-6 ay arasında olduğunu söyleyen Süral, genellikle bu süreçte bağımlılıkta kayma olabileceğini bu nedenle de bu dönemde bireylerin daha çok üzerine düştüklerini ifade etti.
Süral, bu kişilerin haftanın her günü merkeze geldiklerini ve perşembe en uzun günleri olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:
“Haftada bir psiko sosyal destek alıyorlar, haftada iki kere de bireysel görüşmelerini iyileşme danışmanı olarak ben veriyorum. Sonra da Sosyal Uyum Merkezinde sabah 09.00 öğlen 12.00-13:00 arasına kadar aktivite sağlıyoruz. Sabahları günaydın toplantıları yapıyoruz sonrasında grup çalışmalarımız oluyor. Sonra da gün sonu toplantımız oluyor. Gün sonunda bireylerin gün içerisindeki konforu ve puanlarını alıyoruz. Motivasyonu nedir şu an nasıl hissediyor ve buradan çıktıktan sonra nasıl hissedecek bunun fikirlerini ve düşüncelerini alıyoruz.
Danışanın gününün yarısını burada geçiririz. Sonrasında dış hayatında madde ile karşı karşıya kalırsa ya da canı çekerse bununla nasıl başa çıkacağını çalışıyoruz. Herhangi bir durumda kayma yaşamaması adına görüşmeler yaptığımız için kişi kontrolümüzde oluyor. Bunlar tamamen ücretsizdir.”
Fotoğraflar/Serap KABAK
Yorumlar kapalı.