Yağ ve şekerden uzak durun!


featured


Ramazan başlıyor.. Diyetisyen Mehmet Miralay, Ramazan’da oruç tutacaklara önemli uyarılarda bulundu; mutlaka sahur yapılmasını önerdi

 

Sahurda besleyici ve tok tutan gıdalar tüketin… Diyetisyen Miralay, sahurda besleyici ve tok tutan gıdaların tercih edilmesi uyarısında bulundu. Miralay, yağlı yemeklerden, şeker oranı yüksek tatlılardan ve asitli içeceklerden uzak durulması gerektiğini söyledi

 

Seher AKBAĞ

İslam alemi, 11 ayın sultanı Ramazan için gün sayıyor. Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte oruç ibadetini yerine getirmek isteyenlerin beslenme konusunda dikkatli olması gerekiyor.

Oruç tutacak vatandaşlar, iftar ve sahurda nasıl beslenmesi gerektiğini önceden bilip ona göre davranması çok önemli.   Oruç yüzünden gün boyunca gıda ve su dahil hiçbir şey tüketmeyen kişilerin özellikle sahurda sağlıklı beslenmesi gerekiyor.

KIBRIS’a konuşan Diyetisyen Mehmet Miralay, Ramazan ayında oruç tutarken sık yapılan hatanın, sahur yapmamak olduğuna dikkat çekti. Miralay, Ramazan ayı boyunca dikkat edilmesi gerekenler ve tüketilmesi gereken gıdalar hakkında bilgiler paylaştı.

 

“Mutlaka sahur yapılmalı”

 

Bu yıl Ramazan ayının kış aylarına denk geldiğini hatırlatan Miralay, iftar saatlerinin geç olması sebebiyle sahurun birinci öncelik olduğunu vurguladı.

Sahura kalkmadan oruç tutmanın açlık süresini artırdığını dile getiren Miralay, bunun gün içerisinde yaşam kalitesini düşüreceğini ifade etti.

   Sahur sofralarında özellikle besleyici ve uzun süre tok tutan gıdaların tercih edilmesi gerektiğini belirten Miralay, vitamin ve mineral açısından zengin besinleri önerdi. Ayrıca, sahur sofralarında bir önceki günün yemeklerinin tüketilmemesi gerektiğini söyledi.

 

Hangi gıdalar tercih edilmeli?

Oruç tutanlar için sahurda beslenme tavsiyelerinde bulunan Miralay, haşlanmış yumurta tüketimini önerdi. Kızarmış yumurtanın hazımsızlık sorununa ve su ihtiyacına neden olabileceğini belirten Miralay, gün içinde tansiyon düşmelerini önlemek için az tuzlu zeytin, peynir ve hellim gibi ürünlerin tüketilmesi gerektiğini vurguladı.

Aşırı tuz tüketiminin de susuzluğu artırabileceğini ifade eden Miralay, mineral ve vitamin ihtiyacının domates, salata, roka, marul gibi sebzelerle karşılanabileceğini söyledi.

Miralay, Ramazan çöreği veya pidesi yerine lifli ve sağlıklı tam tahıllı ekmeklerin tercih edilmesi gerektiğinin de altını çizerek, günlük sıvı alımının da en az iki- üç bardak olması gerektiğini vurguladı.

 

“Yağlı yemeklerden ve şeker oranı yüksek tatlılardan uzak durun”

Sahur yaparken ve iftar açarken, özellikle kalorisi ve şeker oranı çok yüksek olan kızartmalar, tatlılar, soslu yemekler ve asitli içeceklere karşı olabildiğince mesafeli durulması gerektiği uyarısında bulunan diyetisyen Miralay, zeytin, hurma ve kuru meyve ile iftarın açılması gerektiğini belirtti.

Miralay şöyle devam etti:

“Ardından üzerine bir iki bardak su içilmeli. Hatta hafif bir çorba tüketip ana yemeğe geçilmeli. Bir anda yemek yemek, sindirim sorunlarına sebep olabilir. Bu nedenle mideyi alıştıracak iftar yapmak daha sağlıklı olacaktır.”

 

“Uzman hekime başvurun”

Miralay, şeker, kalp, tansiyon, anemi veya herhangi bir atak hastalığı olan bireylerin oruç tutmasını önermediklerini ifade eden Miralay, kişilerin sağlık durumlarını göz önünde bulundurarak oruç tutmaları konusunda dikkatli olmalarını istedi ve bu tür rahatsızlığı olanların mutlaka uzman hekime başvurmaları gerektiğinin altını çizdi.

0
mutlu
Mutlu
2
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yağ ve şekerden uzak durun!
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.