Toplu taşıma hizmetleri SOS veriyor



featured


Ülkemizdeki toplu taşıma hizmetleri SOS veriyor.. Yetersizliğin yanı sıra 30 yaşın üzerinde bin 629 eski aracın yollarda olması trafik güvenliği açısından endişe yaratıyor.

“Bizim ve ülkemiz için ayıp!”… Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, “30-40 yıllık araçlarla hala insanlar taşınıyor. Bu bizim için, ülkemiz için bir ayıptır. Bu araçların yenilenebilmesi için teklif alacağız ve araçlarını yenilemek isteyen kişilere teşvik vereceğiz.” açıklamasında bulundu.

“Kaynak KEİ’den”… Toplu taşımada şirketleşme çalışmalarına başlanacağını kaydeden Arıklı, kaynağın Türkiye Cumhuriyeti KEİ Ofisi tarafından karşılanacağını belirtti. Arıklı, “Toplu taşıma araçların yenilenip elektrikli araçlara dönüştürülmesi de dahil olmak üzere çok geniş bir proje. 3 yıllık periyotta peyder pey hayat bulacak.” dedi.

“Kredi imkanı şart”… Toplu Taşımacılar Birliği Başkanı Berksan Bekir Akandere, taşımacılıkta şirketleşme yerine kooperatifleşme modelinin uygulanması gerektiğine dikkat çekerek, “Araçların yenilenmesi için devlet destekli kredi imkânı yaratılabilir. Faiz farkı fonundan bir kaynak ile bu çözülebilir.” şeklinde konuştu.

“Sınır 18 yaşa çıkmalı”… Otobüste ithal yaş sınırının 12 yıl olduğunu anımsatan Akandere, “Günümüz şartlarında otobüs fiyatları çok yüksek. Devlet mademki bize alternatif bir kredibilite imkanı yaratamıyor bu eski yapıyı değiştirebilmek adına ithal edilecek araç yaşının minimum 18’e çıkması gerekiyor.” dedi.

Cemre CEMALİ

Ülkemizde toplu taşıma hizmeti veren araçlar oldukça eski. Öyle ki bu hizmet çoğunlukla 30-40 yıllık araçlarla sağlanmaya çalışılıyor. Sıcak yaz günlerinde araçların ya kliması yok, varsa da çalışmıyor!

Şehir içi kısa mesafe giden de şehirlerarası uzun mesafe giden de toplu taşıma hizmetinden memnun değil.  Ülkemizde toplu taşıma kültürü oluşmadığından ve belli bir saatten sonra hizmet verilmediğinden dolayı yetersiz ve kısıtlı sağlanan bu hizmet vatandaş için adeta çileye dönüyor.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın kayıtlarına göre;  ülkede toplu taşıma hizmeti veren 30 yaşın üstünde bin 629 araç var. 25-30 yaş aralığında 497 adet araç, 20-25 yaş arası 333 adet araç varken; 20 yaşa kadar olan araç sayısı ise bin 377.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, 3 yıllık bir periyot içerisinde peyder pey hayat bulacak bir çalışma için startı veriyor. Bu proje toplu taşıma araçların yenilenmesi, elektrikli araçlara dönüştürülmesi gibi çok geniş bir proje olacak.

KIBRIS’a konuşan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, protokol kapsamında toplu taşımanın revizyonu ile ilgili çalışmalara t başlanacağını ifade ederek böylelikle şirketleşme çalışmaları yapılacağını ve protokolün 3 yıllık bir periyot içerisinde peyder pey hayat bulacağını açıkladı.

Kıbrıs Türk Toplu Taşımacılar Birliği Başkanı Berksan Bekir Akandere de toplu taşıma araçları ile ilgili ülkedeki mevcut durumu değerlendirerek; otobüsler için 12 olan ithal yaş sınırının minimum 18’e çıkarılmasını talep etti.

Arıklı: 30-40 yıllık araçlarla hala insanlar taşınıyor

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, önümüzdeki kısa süre içerisinde toplanacak olan Trafik ve Ulaştırma Hizmetleri Komisyonu’nda toplu taşıma ile ilgili alınacak tedbirlerin gözden geçirileceğini ifade ederek “özellikle otobüslerdeki klima sistemlerini, teknik bakımlarını, servislerini ekiple kontrol edeceğiz.” dedi.

Arıklı, hizmet veren toplu taşıma araçlarının 30-40 yıllık çok eski araçlar olduğunu belirterek “30-40 yıllık araçlarla hala insanlar taşınıyor. Bu bizim için ülkemiz için bir ayıptır. Bu araçların yenilebilmesi için teklif alacağız ve araçlarını yenilemek isteyen kişilere teşvik vereceğiz.” diyerek kısa bir süre içerisinde bunu hayata geçireceklerini açıkladı.

“Çalışmalara başlanıyor”

Ülkemizdeki toplu taşımanın revizyonu ile ilgili Düzce Belediyesi ile imzalanan iyi niyet protokolünü anımsatan Arıklı şöyle devam etti:

“Çalışmalara bu ay içerisinde başlayacak. Toplu taşıma projesi ile ilgili startı Türkiye ile iş birliği yaparak hemen hayata geçiriyoruz. Proje hazırlanmıştı, maddi finansmanı da Türkiye Cumhuriyeti tarafından karşılanacak. Türkiye Cumhuriyeti ile imzalanan Ekonomik Protokol de o da var. Bununla ilgili çalışmalarımızı Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi (KEİ) ile hemen başlatıyoruz. Protokol resmi gazete yeni yayınladı. Dolayısıyla icraata hemen başlıyoruz.”

Arıklı, bu kapsamda şirketleşme çalışmalarına başlanacağına dikkat çekerek “Bütün toplu taşıma araçların yenilenmesi, elektrikli araçlara dönüştürülmesi de dahil olmak üzere çok geniş bir proje. 3 yıllık bir periyot içerisinde peyder pey hayat bulacak.” dedi.

Akandere: Kredi imkanı hiç yaratılmadı

Kıbrıs Türk Toplu Taşımacılar Birliği Başkanı Berksan Bekir Akandere, ‘ülkede toplu taşıma var mı? Olanlarla nasıl idame ediliyor?’ bunun tartışılması gerektiğini ifade ederek yapılacak yatırımın geri dönüşümünün olması gerektiğini belirtti.

Akandere, yapılacak yatırımda verimli korunabilir sistem olmadığını savunarak bunun nedenini ve yapılması gerekeni şöyle açıkladı:

“Bölgenizde taşımacılık yapıyorsanız veya olmayan bir taşımacılığın olmasını istiyorsanız; bütün küçük bölgeleri veya rakip şeklinde işleyen ve kamu hizmeti vermeye çalışan hizmet sektörünü bir araya getirip bir kooperatifleşme modeli ile sonuca varılması lazım. Ancak bu şekilde verimli bir taşıma sistemi oluşturulabilir.”

Akandere, şu ana kadar toplu taşımacılığa hiçbir kalkınma kredisi veya düşük faizli uzun vadeli herhangi bir kredibilite imkanının yaratılmadığına dikkat çekerek, “Toplu taşımacılık sektöründe hizmet verenler kendi malını mülkünü ipotek göstererek araç almaya çalışıyor. Araçların fiyatı da ciddi anlamda arttı. Bu Türkiye’de de, bizim sağ direksiyon araç getirebileceğimiz Japonya ve İngiltere pazarında da aynı şekildedir.” diye konuştu.

Ülkemizde yeni araçlar alarak çok ciddi yatırım yapanlar olduğunu gibi bu yatırımı yapamayanların da olduğunu belirten Akandere, “Sadece 170 eğitim günü öğrenci taşımacılığı yaparak hayatını idame ettirmeye çalışan meslektaşlarımız da vardır.” dedi.

“Otobüste ithal yaş sınırı 12”

“Önemli olanın eldeki imkânların ne olduğunu keşfetmektir.” diyen Akandere, “Devlet kanadından herhangi bir kredi veya yenilenmeye yönelik bir politika nezdinde teşvik verilmiyor. Böyle imkânları olmadığını kabul ettik diyelim o zaman bizi sınırlamamaları gerekiyor.” vurgusu yaptı.

Otobüste ithal yaş sınırının 12 olduğunu, bu nedenle 12 yaşından büyük araç ithal edemediklerini söyleyen Akandere,  ancak günümüz şartlarında otobüs fiyatları çok yüksek olduğu için 12 yaşındaki bir aracı dahi alıp getirmelerinin mümkün olmadığını kaydetti.

Akandere, geçmişte sivil araçlarda eski araçların yenilenmesi için ithal araçlardaki yaş sınırlamasının yükseltildiğini hatırlatarak söyle devam etti:

“Kamu taşımacılığında da böyle bir alternatif neden yaratılmıyor? Eski kasa, çevreye duyarlı olmayan bir motoru ve kliması olmayan araçla taşımacılık dönüyor. Müşteri bunu mu tercih eder? Yoksa 15-18 yaşında klimalı, çevreye duyarlı motoru olan bir araçla mı seyahat etmek ister? Devlet mademki bize alternatif bir kredibilite imkanı yaratamıyor bu eski yapıyı değiştirebilmek adına ithal edilecek araç yaşını minimum 18’e çıkarmalılar. Avrupa’da yaş sınırı yoktur. Türkiye’de de imkânların el verdiği şekilde politika üreterek peronda çalışabilecek araç yaşını 20’ye çıkardılar.”

“Rekabet yerine birleştirilmeliyiz”

Akandere, ‘şirketleşme olacağı ve elektrikli otobüsler geleceği’ noktasında söylemler olduğunu ifade ederek “Toplu taşımacılığın bu şekli ile bir yere gidemeyiz. Kaliteli hizmet verebilmek adına, rekabet yerine birleştirilmeliyiz. Dünya elektrikli otobüsleri ciddi anlamda oturtamamışken, biz bunu kendi ülkemizde nasıl oturtacağız? Geçici olarak da olsa ithal edebileceğimiz araçların yaş oranlarını yükseltilmesi gerekiyor. Bu araçların alınması için devlet destekli kredi imkânı yine yaratabilirler, faiz farkı fonundan bir kaynak yaratabilirler. Gelir getirebilecek bir imkân yaratılırsa alım gücünü daha kolay arttırabilecekleri gibi yeni otobüsler de ancak o zaman gelir.” görüşünü dile getirdi.

0
mutlu
Mutlu
1
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Toplu taşıma hizmetleri SOS veriyor
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.