‘Spor ve sağlık adası’ konsepti ülkemizi geleceğe taşıyacak



featured


“Turizmde de değişim egemen oldu”… Ahmet Savaşan, her şey gibi turizmdeki trendlerde de değişimler olduğunu belirtti. Savaşan, yeni profilin farklı insanlarla tanışıp konuşmanın, yeni kültürler keşfetmenin, dünyayı dolaşırken öğrenmenin, kısacası ‘gezgin’leşmenin peşinde olduğunu söyledi.

“Günümüz insanı seyahati lüks görmüyor”… Günümüzde insanların seyahati lüks olarak görmediğini, tam tersine sağlıklarını korumak için gerekli gördüklerini ifade eden Savaşan, zamanın çok kıymetli olduğu çağımızda insanların seyahat dönemlerini; sigarayı bırakmak, forma girmek ve detoks (özellikle teknoloji detoksu), yoga-meditasyon gibi ruhu ve bedeni iyileştiren yöntemlerle şifa bulmak için kullandıklarına dikkat çekti.

“Yavaş ve ekolojik olan her şeye ilgi artıyor”… Birleşmiş Milletler’in 2017 yılını “Kalkınma için Sürdürülebilir Turizm Uluslararası Yılı” olarak ilan ettiğini anımsatan Ahmet Savaşan, yaşadığımız dünyanın git gide yok olduğunu, bunun da Dünya’da seyahat dahil, yavaş ve ekolojik olan her şeye büyük ilgi uyandırdığını belirtti. Savaşan, Dünya’ya bakıldığında, ‘slow travel’, ‘slow city’, ‘slow food’ ve ‘eco travel’ tutkunlarının çığ gibi büyüdüğüne de işaret etti.

Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Ahmet Savaşan, Başbakan Hüseyin Özgürgün başta olmak üzere, Sağlık ve Turizm Bakanlarının sağlık turizminin ana turizm türlerinden biri olması konusunda siyasi irade ortaya koyduğunu ifade ederek, “Sağlık ve Spor Adası” konseptinin Kuzey Kıbrıs’ı geleceğe taşıyabilececek büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

KIBRIS TV’de “Markaj” programında KIBRIS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ali Baturay’ın sorularını yanıtlayan Ahmet Savaşan, ülke turizmi ile sağlık turizmi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

“Hem seyahat hem sağlık önem kazanıyor”

Ahmet Savaşan, günümüz insanlarının yoğun iş ve şehir yaşamında kaybettikleri sağlıklarını; güzellik, bakım

kürleri, masaj, aromaterapi, fitness, yoga ve pilates içeren, doğaya ve kendine dönüş kamplarında tekrar kazanmaya çalıştıklarının altını çizdi.

Savaşan, yapılan pek çok çalışmada önümüzdeki yıllarda hem seyahat hem de sağlık trendinin daha da çok önem kazanacağını ortaya koyduğuna vurgu yaptı.

“Daha az turistle çok daha fazla gelir hedefimiz olmalı”

Savaşan, ülkelerin son yıllarda sağlık, spor, kültür gibi alternatif turizm türlerine önem verdiğine dikkat çeken Savaşan, turizmde sürdürülebilirliğin peşinde koşulması gerektiğini söyledi.

Ahmet Savaşan,  “Bir yandan mevcut kitle turizmi gelirlerini yükseltmeye çalışırken, diğer bir yandan da daha az turistle çok daha fazla gelir kazanabileceğimiz turizm çeşitlerini geliştirmek için çaba göstermeliyiz” dedi.

“Amacımız Sağlık Turizmi’ni ülkeye yaymak”

Sağlık turizminin alt segmentleri olan “Medikal”, “Welness” ile “3. Yaş ve Engelli” turizminde dünyada tercih edilen bir markanın yaratılması için çalıştıklarını ifade eden Savaşan, amaçlarının sağlık turizmini ülke geneline yaymak ve turizm gelirlerini arttırmak olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, Dünyada bu gün itibarıyla 60 yaş ve üstü 900 milyon kişi yaşadığına, bu rakamın 2030’da 1,4 milyara (her 6 kişiden birin) 2050’de ise 2 milyara ulaşmasının öngörüldüğüne değinen Savaşan, Kuzey Kıbrıs’ın “Sağlıklı Yaşam Adası” olabilmek için gereken özelliklere sahip olduğunu dile getirdi. Ahmet Savaşan, “Dünya’daki bu büyük potansiyel görülerek, 60 yaş ve üzeri insanlarınKuzey Kıbrıs’ı tercih etmeleri için gereken adımlar gecikmeden atılmalıdır” dedi.

“2030’da turist sayısı 1,8 milyara ulaşacak”

Turizmin çağımızın ve geleceğin tartışmasız ana sosyoekonomik sektörlerin başında geleceğini kanıtladığını vurgulayan Ahmet Savaşan, 1950’de 25 milyon olan uluslararası turist sayısının 2016’da 1,2 milyarı geçtiğini söyledi.

Ahmet Savaşan, bu rakamın 2017’nin ilk altı ayında 598 milyonu aştığını, 2030’da ise 1,8 milyara ulaşacağının hesaplandığını ifade etti.

“Sağlık turizminin sadece hastanelerle bağdaştırılması yanlış”

Ahmet Savaşan, uzun bir geçmişe sahip olan sağlık turizminin, sağlığın geliştirilmesi, sağlığın korunması veya geri kazanılması amacıyla sağlık hizmeti almak ve bunun yanı sıra, tatil unsurlarını da sağlık hizmeti alım sürecinde kullanmak amacıyla yapılan konaklama ve diğer organizasyonları kapsayan faaliyetlerin ilişkiler bütünü olduğunu anlattı.

Savaşan, sağlık turizminin sadece hastanelerde yapılmadığının altını çizdi. ‘Sağlık Turizmi’nin bir alt sekmenti olan medikal turizmin sağlık turizmi gibi algılandığını ve böylelikle de hastanelerle bağdaştırıldığını söyleyen Savaşan, bunun yanlış bir algı olduğunu ifade etti.

“Sağlık turizminin yıllık cirosu 150 milyar Dolar”

Kuzey Kıbrıs’ın 5-6 saatlik uçuş mesafesinde yaşayan yaklaşık 1.5 milyar insanın “Sağlık Turizmi” açısından büyük bir potansiyeli olduğuna dikkati çeken Savaşan, günümüzde sağlık hizmeti sektörün büyüklüğünün 150 milyar dolardan fazla olduğunu belirtti.

Önümüzdeki 10 yıl içinde sağlık amacıyla seyahat edeceklerin oranının, dünya nüfusunun yüzde 5’ine ulaşmasının beklendiğini söyleyen Savaşan, Dünya turizm gelirlerinin yıllık 1,260 milyar doları aşarak, Dünya GSYİH’sinin yüzde 10’unu, küresel ticaretin yüzde 7’sini ve istihdamın 1/11’ini oluşturduğunun altını çizdi.

“Mevcut oteller Wellness’den önemli pay alabilir”

Wellness turizminin son zamanlarda adeta patlama yaşadığını söyleyen Savaşan, bu turizm türünün milyarlarca dolarlık bir hacme ulaştığını ve büyümeye de devam ettiğini anlattı.

Bu alanda başarıya ulaşabilmek için wellness turizminin gerçekten ne anlama geldiğinin iyi anlaşılması gerektiğine işaret eden Savaşan, wellness seyahatçilerinin, kendilerini yenilemek isteyen ya da normal şartlarda eğlence/iş tatili olacak seyahatlerini alternatif sağlık hizmetlerini bulmak için bir fırsata çevirmeyi hedefleyen gezginlerin oluşturduğunu anlattı.

Kuzey Kıbrıs’ın bu alanda gelişmesi için yapının uygun olduğunu söyleyen Savaşan, mevcut otellerde hizmetlerin çeşitlendirilerek bu pazardan kolaylıkla pay alınabileceğine vurgu yaptı.

“Sağlık Turizmini Geliştirme Projesi tamamlandı”

Ahmet Savaşan, Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi’nin, Başbakanlık, Sağlık, Turizm ve Çevre Bakanlıkları himayesi, TC Lefkoşa Büyükelçliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi desteği ve sektörün bütün paydaşlarının etkin katılımıyla Sağlık Turizmi master planına zemin yaratacak “Sağlık Turizmini Geliştirme Projesi” çalışmalarını tamamladığını ifade etti.

Savaşan, projenin kısa süre içinde gerçekleştirilecek 2. çalıştayla son haline getirileceğini ve kamuoyu ile de paylaşılacağını sözlerine ekledi.

“Katma değeri saptamayı hedefliyoruz”

Ahmet Savaşan, projenin hedefinin, ülkemizin sahip olduğu tarihi, coğrafi, ekonomik, kültürel ve marka değerleri yanında,  sağlık alanındaki kaliteli eğitim-öğretim ve yetiştirdiği nitelikli uzman insan gücü ile gelişmiş tıp teknolojisine sahip kaliteli ve güvenilir sağlık kurumları ve sağlık ile entegre sektörler olan otellerin, acentelerin, sigortacıların, danışmanların, ulaşım yanısıra  pazarlamacılar ile diğerleri açısından Sağlık Turizmi’nin Kuzey Kıbrıs’ın sosyo-ekonomik dokusunda yaratacağı katma değerin saptanması ve ayrıca bu alanda master plan hazırlanmasına da zemin yaratmak olduğunu anlattı.

“Konseyin Uluslararası temsiliyeti var”

Savaşan, Kıbrıs Sağlık Turizm Konseyi’nin 2015 yılında KKTC adına Dünya Sağlık Turizm Konseyi’ne (GHTC) 54. üye ülke olarak kabul edildiğini anlattı.

Ahmet Savaşan, 2017 yılında Ürdün’ün başkenti Amman’da gerçekleştirilen Dünya Sağlık Turizmi Forumu’nda ise Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı olarak kendisinin ‘Dünya Sağlık Turizmi Konseyi Yönetim Kurulu Üyeliği’ne, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu’nun ise ‘Yüksek İstişare Kurulu Üyeliği’ne seçildiğini söyledi.

“KKTC tanınmış ülkelerle eşit hak ve oya sahip”

Ahmet Savaşan, Birleşik Arap Emirlikleri Dubai Sağlık Otoritesi Başkanı Dr. Leyla’nın dönem başkanlığını yaptığı ve Türkiye ile Yünanistan’ın da aralarında bulunduğu 18 ülkeden, 19 delegenin yer aldığı Dünya Sağlık Turizmi Konseyi Yönetim Kurulu’nda, KKTC’nin tanınmış devletler ile eşit söz ve oy hakkına sahip olduğunun altını çizdi.

“Güneyden önce üye olduğumuz tek uluslararası organizasyon GHTC”

Ahmet Savaşan, Dünya Sağlık Turizmi Konseyi’nin (Global Healthcare Travel Council), küresel sağlık turizmi hedefleri, mevzuatlar, akreditasyon, eğitim ve araştırma, sağlık seyahat kapsamının genişletilmesi, pazarlama ve markalaşma, etik gibi konularda Dünya’daki Sağlık Turizmi’ne yön vermek için çalıştıklarını ifade etti.

Savaşan, uluslararası bir organizasyona ilk defa Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nden önce KKTC’nin kabul edildiğinin altını çizdi.

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
‘Spor ve sağlık adası’ konsepti ülkemizi geleceğe taşıyacak

Yorumlar kapalı.