Siber saldırı değil, sistem çöktü



featured


Cemre CEMALİ

Dünya siber saldırı alarmına geçti ancak sıkıntının Windows işletim sisteminde yaşanılan problem olduğu kaydedildi.

Bilişim ve Siber Güvenlik Uzmanı Prof. Dr. Arif Sarı, bahse konu olan kesintinin sadece windows işletim sistemlerinde meydana geldiğini söyleyerek bu kesintinin birçok sektörü etkilediği ve çok kısa bir süre içerisinde global kriz meydana geldiğini ifade etti.

Sarı, kesintinin temel sebebinin ‘küresel çapta siber saldırı’ olmadığını belirterek “Teksas merkezi olan CrowdStrike firmasının büyük kurum kuruluşlarda güvenliği sağlamak için satmış olduğu bir yazılım var. Büyük ölçekli şirketler ve kuruluşlar için kritik siber güvenlik çözümlerini sunuyor. Havayolları şirketlerinden tutun büyük bankalara kadar birçok kurum ve kuruluş CrowdStrike uygulamasını kullanıyor.” dedi.

CrowdStrike’nin ‘Falcon’ platformunda yaptığı güncellemenin kurulu olduğun bütün Windows sunucularında sistemin çökmesine sebep olduğunu ifade eden Sarı, şöyle devam etti:

“Tehdit  istihbaratını sağlamak ve büyük ölçekli şirketlerin alt yapılarını koruma noktasında zararlı yazılımları tespit etmek ve saldırılara hızlıca müdahale etmek için bir güncelleme yaptı. CrowdStrike’in Falcon sensörüne ilişkin yaptığı bir güncelleme sonucunda kurulu olduğun bütün Windows sunucularında sistemin çökmesine neden oldu. Bu da ülkemizde de bankacılık faaliyetlerini yürüttüğümüz bazı bankaları da kapsayacak şekilde bu kesintilerin yaşanmasına sebep oldu.”

0
mutlu
Mutlu
3
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Siber saldırı değil, sistem çöktü
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.