Muhasebeciler, meslek yasası istiyor



featured


Ceren ÖZBİL

“STANDARTLARI YÜKSELTMEK İÇİN YASA ŞART”… Kuzey Kıbrıs Bağımsız Hesap Uzmanları Birliği Başkanı Firuz Fehmi, muhasip ve denetim mesleği konusunda yıllardır meclis gündemine gelen yasa tasarıları olduğunu ancak bir türlü yasalaşmadığını ifade etti. Bu çalışmaların devam etmesinin de zaten bu yasaya ihtiyaç olduğu anlamına geldiğine işaret eden Fehmi, konuyla ilgili Şirketler Yasası ve Gelir Vergisi Yasası’nda maddeler bulunduğunu, ancak yetersiz kaldığını belirtti

 Muhasebecilik mesleği ile ilgili kuralları ve standartları belirleyecek yasa tasarısı yıllardır mecliste bekliyor.

Bu meslekle ilgili bir yasanın bulunmaması nedeniyle bu alandaki çalışmalar Şirketler Yasası ile Gelir Vergisi Yasası’nın ilgili maddeleriyle yürütülüyor.

Ancak bu yasalarda da bu mesleğin nasıl yürütüleceği, bu meslekle ilgili kimlere yetki verileceği gibi unsurlar yer almıyor.

Konuyla ilgili KIBRIS Gazetesi’ne konuşan Kuzey Kıbrıs Bağımsız Hesap Uzmanları Birliği Başkanı Firuz Fehmi, meslek standartlarının yükseltilebilmesi için bu alanda bir meslek yasasının şart olduğunu söyledi.

Kaliteyi artırmak için bu yasa şart

Kuzey Kıbrıs Bağımsız Hesap Uzmanları Birliği Başkanı Firuz Fehmi, muhasip ve denetim mesleği konusunda yıllardır meclis gündemine gelen yasa tasarıları olduğunu, ancak bir türlü yasalaşmadığını ifade etti.

Bu çalışmaların devam etmesinin de zaten bu yasaya ihtiyaç olduğu anlamına geldiğine işaret eden Fehmi, şöyle konuştu:

“Örneğin mimarın, avukatların kendi mesleklerini ve görev tanımlarını yapan yasaları var. Yani mesleğe giriş standartları, meslekteki şahısların gelişmesi, disiplin edilmesini sağlayan bir takım kurallar vardır. Onların işlerini yaparken hangi kuralların uygulanacağını tespit eden yasalar vardır.

Ancak bizde böyle bir yasa olmadığı için boşluk var. Biz de bu boşluğu ortadan kaldırmak ve kaliteyi artırmak için bu yasanın meclisten geçmesini bekliyoruz.”

“Detayları olan bir yasa lazım”

Fehmi, bu meslekle ilgili yürürlükte bir yasa olmadığını ve konuyla ilgili Şirketler Yasası’nda ve Gelir Vergisi Yasası’nda maddeler bulunduğunu kaydetti. Ancak bunların yeterli olmadığından söz eden Fehmi, şöyle devam etti:

“Şirketler Yasası vardır ki şirketler hesaplamasını yaptığında onların denetlenmesini mecbur ediyor. Ayrıca bir de Gelir Vergisi Yasası var. O da Vergi Dairesi’ne sunulan hesapların bir murakıp tarafından incelenmesini emrediyor. Bunlar özettir.

Bunlar işin nasıl olacağını, bu yetkiye haiz olacakların nasıl tespit edileceğini, sınav mı yapılacağını, yetki verildikten sonra kalitenin nasıl artacağını belirtmiyor. Yani detayları içermiyor.

Bu nedenle bizim mesleği ilgilendiren özel bir yasaya ihtiyaç vardır. Biz de bu konuda bir gayret içindeyiz.”

“Her tasarı tartışmaya açıktır”

Firuz Fehmi, şu an Cumhuriyet Meclisi’nde bekleyen bir yasa tasarısı olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

“Bence her yasa tartışılabilir. Bu da uzun süre çalışılmış bir tasarıdır.

Ancak biz kendi açımızdan baktığımızda mevcut tasarıdaki bir iki kuralı beğenmeyebiliriz.

Dediğim gibi bu göreceli bir kavramdır ve farklı paydaşlar söz konusudur.

Onların düşünülmesi gerekiyo.”

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Muhasebeciler, meslek yasası istiyor

Yorumlar kapalı.