
Hayvan üreticileri ve kasaplar, kurbanlık satışlarının düşük olmasından dert yandı. Üreticiler bugün ve yarın yapılacak satışlara ümit bağladı
Hayvancı için sıkıntı… Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, “Her gün 20-30 köy geziyorum, kurbanlık satışı yok denecek kadar az. Bu da ciddi anlamda hayvancı için sıkıntı doğuracak.” dedi. Naimoğulları, kurban kesen kesimlerin belli olduğunu söyleyerek parası olan kişilerin zaten tatile çıktığını kaydetti.
“Bugün ve yarın belirleyici olur”… Kasaplar Birliği Başkanı Raşit Şenkaya, kurbanlığa ilginin önceki yıllara göre düşüşte olduğunu vurgulayarak “Son 1-2 yıldır düşüş yaşanıyor ama nüfus olarak sürekli arttığımız için yine de fena değil. Bugün ve bayramın ilk günü (yarın) belirleyici olur.” ifadelerine yer verdi.
Kesim ücreti 500 TL ile 4 bin TL arasında… Kesim işlemi ile ilgili fiyat bilgisi paylaşan Şenkaya, küçükbaş hayvanın 500 – 800 TL, büyükbaş hayvanın 4 bin TL’den kesildiğini kaydederken, Naimoğulları da “Kurbanlık kuzunun kilosu 250 TL, dana 180 TL, ineğin kilosu 130 TL’den satılıyor.” diye konuştu.
Emine Gül ÖZER
Bugün arife yarın Kurban Bayramı ancak bu yıl kurban satışlarına çok ilgi yok.
KIBRIS’a konuşan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, günde 20-30 köy gezdiği halde satışların yok denecek kadar az olduğu vurgusunu yaptı, bu durumun üreticiyi zora koyacağını belirtti.
Kasaplar Birliği Başkanı Raşit Şenkaya ise “Son 1-2 yıldır düşüş yaşanıyor.” diyerek bugün ve yarın daha net bir tablonun ortaya çıkacağına dikkat çekti.
Bu yıl kesim ücretleri, küçükbaş hayvanda 500 ile 800 TL arasında değişim gösterirken, büyükbaş hayvan 4 bin TL’den işleme tabi tutulacak.
Kasaplarda kurbanlık fiyatları, kuzunun kilosu 300 TL’den, büyükbaş dana 200 TL’den satışa sunuluyor. Hayvan üreticilerinde kuzunun kilosu 250 TL’den, dana 180 TL’den inek 130 TL’den alıcısını bekliyor.

Naimoğulları: Kurban satışları yok denecek kadar az
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, “her gün 20-30 köy geziyorum, kurbanlık satışı yok denecek kadar az bu da ciddi anlamda hayvancı için sıkıntı doğuracak.” ifadelerini kullanarak, “Üreticinin bütün ümidi, kurban öncesi biraz satış yapıp, en azından geçimini sağlayıp bir şeyler yapabilmekti. Bir yandan eylemde ortaya koyduğumuz, hayvancı desteklensin, ithal etle çözüm bulunmaz anlayışıydı. İthal etle birlikte hayvan satışları azaldı. Bunun kurbanlıkla ne alakası var derseniz, zaten ekonomik sıkıntı var ülkede. Kurban kesen kesimler bellidir. Parası pulu olan tatilde, yurtdışında. Kurban kesen kısım da her gün azalıyor. Bu hayvancıya olumsuz yansıyor.” dedi.
“Kurbanlığı hayvancıdan alın”
“Kurbanlığı her zaman hayvancıdan alın çağrısında bulunuyoruz.” diyerek, fiyatlara dikkat çeken Naimoğulları, “Kurbanlık kuzunun kilosu 250, dana 180, inek kilosu 130 TL… Bir yılda zaten fiyatlar değişmedi. Biz bunun kavgasını yaptık.” şeklinde konuştu.
Naimoğulları, “Canlı hayvan fiyatları değişmedi ama kasap her gün fiyatları değiştirdi, ‘pahalılığı yaratan marketçi, kasaplardır, hayvancı suçlanmasın dedik.’ Bir şey değişmedi, hayvancıyı terbiye etmeye çalıştılar. Bu kurbanlığa da olumsuz yansıdı. Bugün-yarın daha net belli olur ama talep çok düşük. Her geçen gün durumlar hayvancı açısından daha da kötüye gidiyor. Her geçen gün üreticinin psikolojisi ve üretim şevki kırılıyor. Üretimin azalması, ülkede ciddi ekonomik sıkıntılar doğuracak.” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

Şenkaya: 1-2 yıldır kurbanda düşüş yaşanıyor
“Doğru kurban kesimi nasıl olmalı, kurbana talep nasıl?” soruları üzerine KIBRIS’a konuşan Kasaplar Birliği Başkanı Raşit Şenkaya, yeri olmadığı için kendisinin kesim yapmadığını söyledi. Doğru kesimin ise mezbahalarda yapılması gerektiğini kaydetti.
Kurbanlık hayvan fiyatlarını ve kesim ücretlerini aktaran Şenkaya, “Canlı kuzunun kurbanlık fiyatı 300 TL, büyükbaş dana olarak 200 TL. Kesim ücretleri bu sene 500’le 800 TL arasında isteniliyor. Küçükbaş 700 küsur, büyükbaş 4 bin TL’ye kesiliyor.” ifadelerini kullandı.
Kurbanlığa ilginin önceki yıllara göre düşüşte olduğu vurgusunu yapan başkan, “son 1-2 yıldır düşüş yaşanıyor ama nüfus olarak sürekli arttığımız için yine de fena değil.. Arife ve bayramın ilk günü belirleyici olur.” dedi.
Doğru kurban nasıl kesilir?
Raşit Şenkaya, doğru kurban kesimini, “Normalde kurbanın kafası, kıbleye doğru yatırılır, duası edilir ve kesilir. Bunun dışındaki yöntemler zaten caiz değildir. Hayvan kesildikten sonra, şişiriliyor ve anında yüzülüyor. İç organları atıldıktan sonra, arzu edildiği gibi parçalanır. Olması gereken de budur.” ifadeleriyle anlatarak “Bizde adet kesildiği zaman parçalanıp, dağıtılır. Bazıları keser, dinlendirir.” diye konuştu.
İnsanların köylerde de kesim yaptığını ve bu kadar kesimi kaldıracak mezbahaların olmadığını vurgulayan Şenkaya, “Bazı mandıralar kendilerine göre kesimhane yaptılar. Oralarda da kesim yapılıyor, bunu herkes biliyor. Çoğu kişi de özellikle köy yerlerinde adet gereği evlerinde kesim yapıyorlar. Bizim yaptığımız bir şey değil ama duyuyoruz. Hayvancılar da kurbanı sattıktan sonra kesimini üstleniyor bazen. Sadece kasabın elinden gelen bir şey değil kesim yapmak. Bunun doğru şekli mezbahalarda organize olunup orada kesilmesidir.” ifadelerine yer verdi.
“Kapatılan mezbahalar, Kurban Bayramı’nda açılmalı”
Kesim için en uygun yerin mezbaha olduğu vurgusunu yineleyen Şenkaya, “Köylerde kapatılan birçok mezbaha var. En azından kurban dönemlerinde, oralar açılıp tüm kesimler orada yapılmalı. Normal günlerde kontrol etmesi zordur, kulak numarası tam mı değil mi, yeterli veteriner var mı yok mu ama kurban döneminde aktif hale getirilmeli. En son bildiğim Mağusa mezbahası kapatılmıştı. Kurban için açılır mı açılmaz mı bilinmez ama tüm Mağusa’daki kurbanları alıp, Lefkoşa mezbahasına getirmek eziyet olur. Hem temizlik, hem kesim açısından en uygun yer mezbahalardır.” şeklinde konuştu.
Yorumlar kapalı.