
40 yıldır Londra’daki Türk çocukların eğitimi için mücadele veren Türker Çakıcı, Londra’daki Türk okullarında yaşanan sıkıntıları anlattı, taleplerini dile getirdi:
Eğitim binaları yok… Atatürk Okulları Kurucu Başkanı Türker Çakıcı, okulların kira giderleri için Türkiye Cumhuriyeti’nin ve KKTC devletinin desteğini beklediklerini söyleyerek ivedilikle Londra’da kolej açılması gerektiğini dile getirdi. Çakıcı, öğretmen sayısının da eksik olduğunu anlattı.
“Görev süreleri uzamalı”… Çakıcı, Londra’daki Türk okullarında görev yapmak üzere Türkiye’den gönderilen öğretmenlerin 5 yıl, KKTC’den gönderilen öğretmenlerin ise 2 yıl görev yaptığını ifade ederek, Kıbrıslı öğretmenlerin görev süresinin minimum 3 ya da 4 yıla uzatılmasının önemine işaret etti.
Cemre CEMALİ
Londra’da yer alan Türk okullarına 43 yıldır emek veren Kıbrıs Türkü Türker Çakıcı, yurt dışında yaşayan Türk ailelerinin çocukları için gönüllü olarak çalışmaya devam ediyor.
Kısa bir süreliğine KKTC’de bulunan ve Londra’da faaliyet gösteren Türk okulları ile ilgili temaslarına burada devam eden Çakıcı, Londra’daki Türk okulları için yapılması gerekenleri KIBRIS’a anlattı.
En büyük ihtiyacın eğitim binası olduğunu kaydeden Çakıcı, KKTC’de olduğu gibi Londra’da da kolej seviyesinde iki okul açılması için 50 yıldır mücadele ettiklerini anlattı.
Bu ihtiyacı bir örnekle açıklayan Çakıcı, Hornsey Atatürk Okulunun haftada 4 saat ders verebilmesi için bu okula haftalık 700 sterlin kira ödemek durumunda olduklarını açıkladı.
Çakıcı, Londra’daki Türk okullarında görev yapmak üzere Türkiye’den gönderilen öğretmenlerin görev süresinin 5 yıl, KKTC’den gönderilen Kıbrıslı öğretmenlerin görev süresinin ise 2 yıl olduğunu ifade ederek, Kıbrıslı öğretmenlerin görev süresinin minimum 3 ya da 4 yıla uzatılmasının önemine işaret etti.
“Gayemiz Türk çocuklarına Türkçe eğitim vermek”
Atatürk Okulları Kurucu Başkanı Türker Çakıcı, Türk okullarının Londra’da 1965 yılında faaliyete başladığını ifade ederek bütün gayelerinin yurtdışında yaşayan Türk çocuklarına Türkçe eğitim verme, spor dalı, müzik ve diğer konularda da onları eğitmek olduğunu belirtti.
Çakıcı, yıllar içinde Londra’nın hem kuzeyinde hem de güneyinde Türk dernek okullarının açıldığını söyleyerek, Türk okullarında hangi yaş gruplarından başlayarak, nasıl bir eğitim verildiğini anlattı:
“5 yaş grubundan başlayarak A Level, Advanced Level olarak adlandırılan hükümet imtihanlarına kadar götürüyoruz. İlkokul seviyesini bitirdikten sonra başlangıç ve General Certificate of Education (GCSE) sınıfları var. Ondan sonra da bu imtihanlar İngiliz hükümetinin mercileri tarafından yapılıyor ve devlet sertifikası (GCSE) alınıyor. Sonra A Level oluyor bunlar şu an çok önem kazanmıştır. Bundan habersiz olan birçok ailelerimiz var onlara duyurmak isterim ki A Level Türk çocuklarının üniversiteye girmek için can simididir. Bizim öğrencilerimiz A Level aldıktan sonra üniversitelere girerken bu imtihanların sonuçlarını kullanıyorlar.”
Çakıcı, Türk okullarında görev alan öğretmenlerin hem KKTC’den hem de Türkiye Cumhuriyetinden gönderildiğinin bilgisini paylaşarak “Türkiye Cumhuriyeti ateşemiz sağ olsun bizlere yardımda bulunuyor. Aynı şekilde Kıbrıs Elçiliği de okullarımıza yardım ediyor. Tahminime göre şu an 10 tane Kıbrıslı öğretmen var. Türkiye’den de yüksek sayıda öğretmen geliyor çünkü birçok vatandaşları değişik şehirlere yerleştiler. Bu nedenle başka şehirlerde de dernek okulları vardır.” dedi.
“Öğretmen eksikliği var”
Öğretmen sayıları yeterli olmadığı için İngiliz okullarında öğretmenlik yapabilen öğretmenleri okullarında ödenekli olarak çalıştırdıklarına vurgu yapan Çakıcı, öğretmen eksikliği ile ilgili şunları aktardı:
“Öğretmen sayıları azdır çünkü okullar fazla. Değişik yerlerde okul var, bunlar hep hafta sonu ve after school denilen okul sonrası okullardır. 3 saat ya da maksimum 5 saat ders veriliyor. Gönderilen öğretmen sayısı yeterli olmuyor, artırılması güzel olur. Bu konuyu ilgili makamlarla derinlemesine görüşmemiz lazım. Eğitimin kalitesini yükseltmek için bir planlama hatta master planı lazım. Duyduğuma göre Londra’da yaşayan Kıbrıs Türkleri, Kıbrıs adasında yaşayan Türklerin nüfusunu ikiye katlarmış. Guinness Dünya Rekorları’na girecek bir konudur. Memleket dışında yaşayan nüfusun fazlası dışarıda olan tek memleket bir tek KKTC’dir.”
Çakıcı, Kıbrıslı öğretmenlerin Hornsey Atatürk Okulu, Southgate Atatürk Okulu, Ali Rıza Değirmencioğlu Türk Okulu, Oakthorpe Türk Okulu, Rauf Raif Denktaş Türk Okulu ve Dr. Fazıl Küçük Türk Okulu olmak üzere Londra’da ders verdiği 6 Türk okulu olduğunu ifade ederek, “Birkaç tane de başka okullar olabilir. Eskiden İngiliz okullarına da after schoool yani ders sonrası derslere 1 saatliğine giderlerdi.” dedi.
“KKTC’de olduğu gibi kolej seviyesinde iki okul açılmalı”
Çok başarılı okullar olmasına rağmen, bu okulların yeterli yardımı almadığını söyleyen Çakıcı, “bazı idareciler ve aileler kendi bütçelerinden yardım ediyor. İngiliz hükümeti bizlere yardım etmiyor çünkü bizim başarılı olmamızı istemiyorlar. Bu nedenle kendi devletlerimiz tarafından destek görmemiz lazım.” ifadelerini kullandı.
Çakıcı, KKTC’de olduğu gibi Londra’da da biri kuzeyde biri de güneyde olmak üzere kolej seviyesinde iki okul açılmasının büyük bir ihtiyaç olduğunu ve 50 yıldır bunun için mücadele ettiklerinin altını çizerek bunun önemini şu sözlerle anlattı:
“Hiçbir eğitim binamız olmadığı için İngiltere’deki Türk okulları, eğitim verebilmek için İngiliz okullarını kiralıyor. Full time olan İngiliz okulunu idareden kiralıyoruz ve her ay onlara kira ücretini çek olarak veriyoruz. Mesela Hornsey Atatürk Okulu için konuşayım haftalık 4 saat ders için kiraladığımız İngiliz okulunun bina kirası haftalık 700 sterlin. Ders saatleri dışındaki zamanlarda da İngiliz okullarını kiraladığımız gibi biz de hafta sonu okulu olarak o okulu kiralayacağız. Böylece İngiliz okullarına verdiğimiz büyük miktarlarda paralar devletin kuracağı kolejlere gidecek. Birçok Türk insanı devletimizin Londra’da açtığı okullara Türk kolejine çocuklarını getirmiş olacak. Aileleri öğrencileri Türk okullarına çekmek lazım. Kolej olursa başarılar günden güne arşa çıkacak. İnsanlar duyacak görecek. Başka türlü başaramayız. Hem sayın cumhurbaşkanımıza hem de sayın bakanımıza daha önce de bu konuyu ilettim. KKTC’deki TC elçimiz ile görüşmelerini ve bu konuyu ivedilikle gündeme getirmelerini rica ettim.”
“Türk okullarının idari heyeti gönüllü çalışıyor”
Çakıcı, tüm okulların idari heyetinin gönüllü insanlar olduğunu ve ücret almadan çalıştığını belirterek “Benim 40 seneyi aştı, 30-40 sene çalışan arkadaşlarımız var. Senelerdir canı gönülden Türk çocuklarına hizmet veriyorlar.” vurgusu yaptı.
Fuat Oktay’ın Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı yardımcısı olduğu dönemde Londra ziyareti sırasında evlerine misafir olduğunu ve kolej ihtiyacının gündeme getirildiğini anlatan Çakıcı, “Fuat Bey, ‘Türk maarifi tarafından yapılsın’ dedi. Bizim dernek okullarımız gibi birçok dernek okulları var orada, din okulları var, Türkçe konuşan değişik milletlerden part time okullar açılıyor. Biz Atatürk ilkelerine bağlı, maarife bağlı modern Türk okulu olsun istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
“KKTC ve TC nüfuslu 1 milyona yakın insan var”
Çakıcı, şu an İngiltere’de yaşayan KKTC ve TC nüfuslu 1 milyona yakın insan olduğunu söyleyerek, Türk öğrenci sayısının ise 30 binden fazla da olduğunu açıkladı.
Pandemiden sonra öğrenci sayılarında büyük bir darbe olduğunu ve sayıların yarıdan da aşağıya düştüğünü kaydeden Çakıcı, yavaş yavaş sayıların yukarıya gittiğini ve Kıbrıslı öğretmenlerin görev aldığı altı okulda 5-18 yaş aralığında yaklaşık bin öğrenci yer aldığını belirtti.
Çakıcı, Türkiye kökenli Türk okulları ve cami okullarının hepsinde şu an yaklaşık 3-4 bin talebe olduğunun bilgisini vererek şöyle devam etti:
“Demek ki binlerce öğrenci Türk eğitimini göremiyor. Maalesef bu çocuklar karışık evliliklere yöneliyor, tahsillerini genişletmiyorlar. Bizim okullarımıza geldikleri zaman biz onları üniversiteye gitmeye, folklöre yönlendiriyoruz. Üniversitelerden başarılı şekilde mezun oluyorlar. Çok başarılı da olduk ancak şu an parasızlıktan ve öğretmen eksikliğinden dolayı öğrenci sayıları düşmüştür.”
Çakıcı, öğrenci sayısı azaldıkça gelirin de azaldığını çünkü öğrenci başına yıllık 200-250 sterlin arası cüzi bir miktar para aldıklarına vurgu yaparak “Bu yetmiyor. Kıbrıs’tan öğretmenler gelmese hem doğru düzgün eğitim yapılamayacak hem de maddi yönden de yetiştiremeyeceğiz. Benim hanım gibi diğer aileler de birlik oluyor ve kantin çeviriyoruz. Gönüllü çalışıyorlar ve kantin geliri ile ekstra aldığımız yetenekli öğretmenleri veya okul masraflarını ödüyoruz. Dışarıdan yardım alamıyoruz.” dedi.
Talepleri
Londra’daki Türk okulları için yapılması gerekenleri ve taleplerini açıklayan Çakıcı şöyle devam etti:
“Okulun kira giderleri için Türkiye Cumhuriyeti devletinden ve KKTC devletinden destek gerekiyor. Böylece bizim faaliyetlerimiz de çoğalır. Eğitim binası en önemli konudur ivedilikle kolej açılarak bu sorun da çözülmeli.
Her sene bakanlık KKTC’deki İngiliz konsolosluğundan vize alıyor ve öğretmenler göreve gönderiliyor. Öğretmenlerin zamanında gönderilmesi lazım çünkü son zamanlarda gerek koronadan dolayı gerekse da başka sebeplerden dolayı vizeleri alamadılar ve geç gelindi. Bu nedenle de okullarımız kan kaybediyor çünkü aileler öğretmen yoksa çocuklarını bu okullara götürmüyor. Eylülde okul açıldığında öğretmenin yerleşmiş ve derse başlamaya hazır olması lazım.”
“Öğretmenlerin görev süresi uzatılmalı”
Çakıcı, öğretmenlerin görev süreleri ile ilgili de önemli bir noktaya değinerek şöyle devam etti:
“Kıbrıslı öğretmenlerin görev süresi 2 yıl, Türkiye’den gelen öğretmenlerin ise 5 yıl. Bu nedenle 2 yıl sonra yeni bir öğretmen görevlendiriliyor. Öğretmen tam çocukları tanıdığı zaman meyvesini vereceği zaman ağacı kesip yeni ağaç ekmiş oluyoruz. 40 yıl bu konu hakkında mücadele verdim. Öğretmenlerimizin görev süresi en az 3 ya da 4 yıl olsun dedim. Bir öğretmen İngiltere’ye geleceği zaman buradaki bütün işini evini, bırakıp geliyor. Bazısının çocuğu da var. Londra’da oda bulmak da zor, çok da pahalı.”
Çakıcı, Türk okullarına gönderilen kitapların çoğalması ve ders müfredatlarının yeniden gözden geçirilerek güncellenmesi gerektiğinin altını çizerek kitaplar arasında da Kıbrıs tarihini anlatacak kitaplara da yer verilmesi ve Kıbrıs Türklerinin başına gelmiş geçmiş bütün olayların öğretilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Okullara müfettişlerin de görevlendirilmesi gerektiğini belirten Çakıcı, bir süredir İngiltere’deki eğitim ateşesinin 2-3 ay gibi kısa bir süredir görev süresinin bittiğini ve yeni bir ateşe görevlendirilene kadar arada boşluk olduğunu anlattı:
Çakıcı, “Duyduğuma göre Londra’ya eğitim ateşemiz gelecek. Arada boşluk olmaması lazım” diyerek Türk okullarının lobicilik, turizm, tanıtım gibi birçok noktada KKTC’ye çok faydası olduğuna dikkat çekti.
Fotoğraf-Video/Serap KABAK
Yorumlar kapalı.