Karpaz eşeklerinin desteğinize ihtiyaçları var



featured



Ülkemizde 2025-2035 yıllarını kapsayan 10 yıllık Eşek Yönetim Projesi kapsamında başlatılan Sembolik Eşek Sahiplenme Kampanyası’na sadece 110 kişi destek verdi.

Sadece 70 eşek rehabilite edilebilecek… Dipkarpaz’da şubat ayında yaşanan katliam ile yeniden gündeme gelen ‘hür eşekler’ sorununu çözebilmek adına başlatılan kampanya ilk günkü ilgiden bir hayli uzak. Her bir eşek için 200 euro talep edilirken, bugüne kadar toplanan bağış miktarı 559 bin 300 TL oldu. Bu miktar ile sayıları 3 bini aşkın olan eşeklerden yalnızca 70 tanesi rehabilite edilecek.

Cemre CEMALİ

Dipkarpaz’daki eşeklerin ‘vurularak’ canice katledildiğinin ortaya çıkmasıyla ülkemizdeki ‘hür eşekler’ sorununu yeniden gündeme geldi. Olayın yaşandığı ilk günlerde toplumda büyük bir duyarlılık oluştu ancak şu günlerde konu gündemden tamamen düştü.

Şubat ayında 16 eşeğin öldürüldüğü olayda, hamile bir eşeğin doğum yapmaya çalışırken vurulduğu da kaydedilmiş, ülkemizin doğal mirasının önemli bir parçası olarak bilinen ve bölgenin sembolü haline gelen Karpaz eşeklerin yaşayabilmesi gerekliliği üzerinde durulmuştu.

Bölgedeki eşekler, kimi zaman trafik kazalarından kaynaklanan yaralanmalar ve ölümlerle karşı karşıya kalırken kimi zaman da kasıtlı olarak zehirlenme ve silahlı saldırılara maruz kalıyor. Yiyecek bulma ve su kıtlığı ile de mücadele etmek zorunda kalan eşeklerin karınlarını doyurmak için bölgedeki civar köylerde yer alan ekili alanlara girmesi de bölge halkı tarafından tepki ile karşılanıyor. Tam olarak sayıları bilinmese de hayatta kalmak için mücadele veren başıboş eşeklerin 3 binden fazla olduğu tahmin ediliyor.

Bu noktada Kıbrıs Yaban Hayatı Araştırma Enstitüsü (CWRI), ihmal edilmiş eşeklere bakım ve güvenlik sağlamak için “Kıbrıs’ın Başıboş Eşeklerini Kurtarmaya Yardım Edin!” sloganıyla 10 yıllık bir girişim başlattı.

Sembolik olarak başlatılan,  Eşek Sahiplenme kampanyasına katkı koyanlara da bu bağlamda ‘Eşek Sahiplenme Sertifikası’ veriliyor. “Ancak birlikte, kaderlerini değiştirebiliriz. Sizin yardımınızla, bu hayvanlar daha güvenli bir ortamda gelişebilir” denilerek başlatılan bu girişim ile birlikte bir eşeği 10 yıl boyunca rehabilite etmenin maliyetinin 200 euro olduğu açıklanmış ve bağış kabul edilmeye başlanmıştı. İlk günlerde hızlı bir şekilde yardımlar yapılmış olsa da daha sonra bu ilgi yerine ilgisizliğe bıraktı.

İnternet sitesinden bağış yapılabiliyor

Her bağışın önemli ve anlamlı olduğu bu kampanyaya https://bit.ly/esekkurtar sayfasından destek olunabilirken, siteye tıklandığında ‘Tek seferlik 7 bin 600TL (yaklaşık €200.00) tutarında destek olmak istiyorum’ ya da  ‘farklı miktar’ seçeneği ile karşılaşılıyor.

Online olarak yapılabilen ödemelerle ‘katkıda bulunanlar listesinde bulunmak istemiyorum’ seçeneğini işaretlemeden katkı koyan 110 kişinin bu projeyi desteklediği görülüyor.

Bu kişilerin verdiği destekle şu ana kadar toplanan bağış miktarı ise 432 bin 700 TL olurken;  kurumsal anlamda ise tek bir işletme tarafından 3 bin euroluk (42,20’den126 bin 600 TL) bir bağış yapıldı.

Böylelikle hem bireysel bağışlarla hem de kurumsal olarak projeye katkı koyan işletme tarafından yapılan bağış miktarı 559 bin 300 TL oldu.

Toplanan yaklaşık olarak 600 bin TL’lik bağış sayıları 3 bini aşkın olan eşeklerden yalnızca 70 tanesi rehabilite edilecek.

Eşek başı bağışlanan her 200 euro ile yapılacak işler şunlar:

  1. Zafer Burnu’nda yer alan bariyerli alanın tamir edilmesi, güvenliğinin sağlanması, eşeklerin kaçamaması için kameralar ile gözlenmesi.
  2. Karpaz’da 10 yıl boyunca eşek projesinde çalışacak içlerinde veteriner hekim, biyolog gibi uzmanların olacağı en az 24 kişinin konaklama, yemek, elektrik ve diğer ihtiyaçlarının giderilmesi.
  3. Projede kullanılacak her türlü araç, ekipman ve diğer ihtiyaçların karşılanması.
  4. Bariyerli alanın içerisinin taşıma kapasitesinin belirlenmesi için oluşturulacak olan en az 10 adet 1’er dönümlük alanın tellenmesi ve bu alanların 3 yıl boyunca uzman kişiler tarafından gözlemlenerek raporlanması.
  5. 3 bin eşeğin 3 yılda yani her biri yüzlerce kilo olan eşeğin en az 3 tanesinin yeri geldiğinde bariyerli alandan 60 km uzaklıkta, dağın, ovanın ortasından alarak bariyerli alana taşınması.
  6. Bariyerli alanın kapasitesi yeterli olmaması halinde alternatif yaşam alanlarının oluşturulması.
  7. Taşıma işlemi yapılırken bu eşeklerin sağlık kontrollerinin yapılması, iç dış parazit uygulamasının yapılması, çiplenerek ve numaralanarak kayıt altına alınması. Tedavi gerekiyorsa tedavilerinin gerçekleştirilmesi, kısırlaştırma ihtiyacı olan hayvanların (toplam nüfusun yaklaşık yarısı) kısırlaştırmalarının yapılması.
  8. Bariyerli alanın içerisinde huzur içerisinde yaşamaları için 16.5 milyon metrekare alana yayılacak onlarca su ve yem istasyonlarının kurulması, bunların 10 yıl boyunca her gün bakımlarının yapılması, eşeklerin sürekli olarak kontrol edilmesi.
  9. Bu hayvanların 10 yıl boyunca her türlü yem ve su ihtiyaçlarının maliyetinin karşılanması.
  10. Hasta ve yaralı eşekler için özel bakım alanlarının kurulması, 10 yıl boyunca hastalanacak ve/veya yaralanacak eşeklerin her türlü tedavi ve bakımın uzmanlar tarafından gerçekleştirilmesi.
  11. Yapılan işle ilgili farkındalık çalışmaları, bilimsel raporların yaratılması.
0
mutlu
Mutlu
2
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
1
_a_rm_
Şaşırmış
Karpaz eşeklerinin desteğinize ihtiyaçları var
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.