
Yeşil Hat Tüzüğü’nden Güney Kıbrıs’a sadece konteynır ya da inşaat malzemeleri değil, gıda ürünleri de ihraç ediyoruz. 2023’te başta taze balık ve patates olmak üzere çeşitli gıda ürünleri satışı gerçekleşti.
Taze balık satışı ilk sırada… Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında 2023 yılında Güney Kıbrıs’a 15 milyon 465 bin 641 Euro’luk mal satışı yapıldı. Bunun 950 bin 852 Euro’sunu gıda satışları oluşturdu. 788 bin Euro’luk taze balık satışı başta olmak üzere, ürettiğimiz patates, çeri domates, kolokas, soğan, karpuz, çilek, domates, kavun, klementin mandalin ve ‘işlenmiş gıda’ Güney’e ihraç edildi.
Ticaret Odası’ndan izinli… Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan, Güney’e taze balık satışı için teknelerin bazı kriterleri yerine getirmesi gerektiğini söyleyerek, Ticaret Odası’ndan izinli bir şekilde satış yapıldığını açıkladı. Patates Üreticileri Birliği Başkanı Engin Halkseven de önceliğin iç piyasa olduğunu dile getirdi, “ihracat ürün fazlalığına göre yapılır. Geçtiğimiz yıl Güney’e yaklaşık 120 ton patates satışı oldu” dedi.
Cemre CEMALİ
KKTC’den Güney Kıbrıs’a Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında yapılan satışlar 2023 yılında 15 milyon Euro’yu aştı.
İhracatı gerçekleştirilen ürün gruplarının yer aldığı listede ilk onda yer alan; prefabrik konteyner, inşaat malzemeleri, ahşap mobilya, plastik ürünler, atık/hurda ürünler, taze balık, şilte, kağıt ve kartondan ürünler, meyve-sebze ve patatesin, toplam satış tutarı 15 milyon 465 bin 641,53 Euro olarak gerçekleşti.
Güney’e gıda ithalatı da yapıyoruz. 2023’te Güney Kıbrıs’a taze balık, çeri domates, kolokas, soğan, karpuz, çilek, domates, kavun, klementin mandalin, patates ve ‘işlenmiş gıda’ ihraç ettik.
2023 yılında Güney Kıbrıs’a ihraç edilen gıda ürünlerinin toplamı 950 bin 852 Euro oldu.
Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan ve Patates Üreticileri Birliği Başkanı Engin Halkseven KIBRIS muhabirine Güney Kıbrıs’a yapılan ihracat hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
İlk sırada balık var
2023 yılında KKTC’den güneye yapılan ihracatta gıda kalemleri arasında yer alan balık en çok kazanç sağlayan ürün oldu. İkinci sırası ise patates aldı.
Buna göre; geçtiğimiz yıl güneye ihraç edilen balıklar 788 bin 74,06 Euro gelir sağlarken; 68 bin 341 Euro değerinde patates ihraç edildi.
Meyve-sebze kategorisinde ihraç edilen 8 ürünün ihracat değeri geçtiğimiz yıl 81 bin 509,75 Euro olarak gerçekleşti.
Bu ürünler arasında 32 bin 716,25 Euro ile en çok ‘çeri domates’ ihraç edilirken; 13 bin 183 Euro’lık kolokas, 13 bin 500 Euro’luk soğan güneye ihracatı gerçekleşen ürünler arasında yer aldı.
Meyveler
Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden karpuz 11 bin 580 Euro, kavun 640 Euro değerinde ihraç edilirken;
çilek ihracatı 8 bin 780,50 Euro, klementin mandalin ihracatı ise 595 Euro değerinde gerçekleşti.
Geçtiğimiz yıl içerisinde meyve-sebze kategorisinde en çok ihraç edilen çeri domatesine kıyasla ‘domates’ ihracatı ise bin 110 Euro’da kaldı.
2023 yılı güneye ihraç edilen gıdalar arasında yer alan ‘işlenmiş gıda’ ise 12 bin 927,60 Euro olarak gerçekleşti.
2023 yılında Güney Kıbrıs’a ihraç edilen gıda ürünlerinin toplamı 950 bin 852 Euro oldu.
Atakan: Ticaret Odasından izinli, AB nezdinde gerçekleşiyor
Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan, ülkemizde güneye yapılan balık ihracatı için öncesinde bir süreç olduğunu ifade ederek bu sürecin başında balıkçı teknelerinin Avrupa Birliği (AB) yetkilileri tarafından hijyen testinden geçmesinin yer aldığını belirtti.
Atakan, bunun için teknelerin boyanmış olması, paslı olmaması gibi koşullar olduğuna dikkat çekerek böylece taze balıkların Ticaret Odası’ndan izinli bir şekilde AB nezdinde güneye geçtiğini açıkladı.
Balık ihracatının kontrol altında olması için güneye balık götüren/balık tutup götürenlere bir defter verildiğini söyleyen Atakan, “Hangi balıktan tutuldu? Kaç kilodur, ne kadar götürülüyor? Gibi detaylar yer alması isteniyor.” dedi.
“Destek artarsa üretim de artar”
Atakan, böylece Ticaret Odası’ndan da izin alınarak taze balığın mesai saatleri içerisinde güneye geçişinin gerçekleştiğini belirterek, yıllık ballık rekoltesi hakkında şunları söyledi:
“Bunun istatistiğini bu kadar yıldır yapamadık. Çünkü balıkçılar ödeyeceği vergilerden çekinerek bu bilgileri tam olarak vermiyorlar. Çünkü sigortalı balıkçılara vergi uygulanıyor. Burası bir ada ülkesidir, bu vergi uygulaması olmasa aksine balıkçıları daha fazla destekleseler daha çok balık yakalarlar.”
Atakan, balıkçıların teşviklerden tam olarak yararlanamadığının altını çizerek “ufak tefek destekleri var ama girdilerin pahalı olduğu bir dönemdeyiz. Destek artarsa üretim de artar” dedi.
Halkseven: Yaklaşık 120 ton patates ihraç edildi
Patates Üreticileri Birliği Başkanı Engin Halkseven, ülkemizde yıllık yaklaşık 20 bin ton patates üretildiğini ifade ederek, üretilen patatesin iç piyasada tüketildiğini, bazı dönemlerde ise güneye ihraç edilebildiğini açıkladı.
Güneye ihraç edilecek olan patatesin miktarı ile ilgili belli bir kıstas olmadığına dikkat çeken Halkseven, “Dönem olur 500 ton gider, dönem olur 600 ton gider. Geçtiğimiz yıl da yaklaşık 120 ton patates gitti” dedi.
Halkseven, patates ihracatının ülkemizdeki ürün fazlalığına göre yapıldığını belirterek, “İç piyasayı korumak mecburiyetindeyiz. İhracatı fazla yaparsak iç piyasadaki tüketim eksikliğini dengelememiz gerekir. Bu nedenle eksikliğini yaşayacaksak ihracatına izin vermeyiz. Yurtdışından herhangi bir ülkelerden patates getirdiğimizde bunun bazı sakıncaları vardır bu nedenle yurtdışından patates getirip halkımıza yedirmeyi istemeyiz. Bunun için iç piyasada fazla olanı dönem dönem Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında güneye ihraç ediyoruz.” dedi.
“Mayıs- Haziran hasadı tamamlandı”
Patates turfanda olduğunda fiyatların biraz yüksek olduğunu, genel hasada girildiği dönemde ise iç piyasada fiyatların dengelenmeye çalışıldığını belirten Halkseven, tüketicileri de düşünmek gerektiğine vurgu yaptı.
Halkseven, patates üreticilerinin birinci hasadı bitirdiğini söyleyerek şöyle devam etti:
“Yılda iki kez patates ekeriz ve iki kez de hasat ederiz. Birinci hasadımız mayıs-haziran aylarında ikinci hasadımız da aralık-ocak ayında gerçekleşir. Şu an hasadı bitirdik. Mayıs- Haziran hasadında yaklaşık 9-10 bin ton kadar patates hasat ettik. Ağustos ayında da son bahar dikimini yapacağız. Son bahar patates dikimine Ağustosun 20’sinden sonra başlayacağız.”
Yorumlar kapalı.