
KKTC’den Türkiye’ye ihraç edilen 38 bin enginarın yeşillenme hastalığı taşıyabileceği gerekçesiyle iadesiyle başlayan sıkıntılı süreç geride kaldı
Kasalarla ihraç ediliyor… Mesarya Bahçeciler Birliği Başkanı Salih Gürsoy, yapılan testlerde yeşillenme hastalığının enginarda olmadığının belgelendiğini söyleyerek fimügasyon işlemine tabi tutulan enginarların kasalarla ihracına başlandığını açıkladı.
Zarar tanzim edilecek… İlk gönderilen ve telef olan 38 bin dökme enginarın 570 bin TL ve 7 bin dolarlık bir zararı olduğunu dile getiren Gürsoy, bu zararın da Tarım Bakanlığı tarafından tanzim edileceği yönünde bir cevap aldıklarını ifade etti.
Elif ŞEN ÇATAL
Yeşillenme hastalığının taşıyıcısı olabileceği düşünülen Asya Turunçgil Psillidi’nin ülkemizdeki yeşil yapraklı bitkilerde de görülmesi enginar üreticisinin 38 bin enginarının Türkiye’den geri dönmesine neden oldu.
Tarım Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti’nden yetkililerin konuya el atmasıyla sorunun çözüldüğünü açıklayan enginar üreticileri, 11 Ocak’tan itibaren KKTC’den Türkiye’ye sorunsuz şekilde ihracatın gerçekleştirildiğini ifade etti.
Yaşanan süreç ve gelişmeler hakkında KIBRIS’a açıklamalarda bulunan Mesarya Bahçeciler Birliği Başkanı Salih Gürsoy, artık enginarların fimügasyon işlemi uygulandıktan sonra kasalarla ihraç edildiğini anlatarak kısa süreli yaşanan sıkıntıda sona gelindiğini, yapılan testler neticesinde de ülkede yetişen enginarlarda herhangi bir zararlıya rastlanılmadığını açıkladı.
KKTC ve Türkiye’de testler yapıldı
Salih Gürsoy, hem Türkiye’de hem de Tarım Bakanlığı tarafından laboratuvarlarda testler yapıldığını dile getirerek, KKTC’de yetişen enginarlarda yeşillenme hastalığına rastlanılmadığını duyurdu. Gürsoy, mevcut hastalığın narenciye ürünlerinde görüldüğünü ancak diğer yeşil yapraklı sebze ve meyvelere de bulaşma riskine karşılık ihraç edilecek ürünlere fimügasyon uygulaması yapıldığını ve ürünlerin de kasalarla yurtdışına sevk edildiğini dile getirdi.
Hastalık ilk önce Güney Kıbrıs’ta görüldü
Salih Gürsoy, ilk olarak Güney Kıbrıs’ta Larnaka ve Limasol’da Yeşilleme hastalığına rastlandığını, bunun üzerine Çukurova Üniversitesi’nden bir profesörün, KKTC’de de bu hastalığın olabileceği şüphesiyle araştırma yapmaya başladığını anlattı.
Yapılan araştırmalar neticesinde mevcut zararlının, ülkemizde de var olduğunun tespit edildiğini açıklayan Gürsoy, yeşillenme hastalığına neden olan bakterilerin bir sinek yoluyla yeşil yapraklı bitkilere zarar verdiğini ifade etti. Gürsoy, ülkede tespit edilen yeşillenme hastalığının ardından Türkiye’ye gönderilen 38 bin enginarın, önlem amaçlı geri döndüğünün altını çizerek ürünlerin geri dönüşüyle ilgili “KKTC’den Türkiye’ye yeşil yapraklı sebzeler taşınırken mevcut sineğin, yapraklar kısmında gizlenerek Türkiye’ye ulaşması ve Türkiye’deki ürünlere zarar vermemesi için böyle bir mevzuatın uygulandığı şeklinde bir yazı aldık. Ancak bu yazı elimize geçtiği zaman ürünlerimiz ihracata hazır bir durumdaydı.” ifadelerini kullandı. Geri dönen 38 bin enginarın imha edildiğini de açıklayan Gürsoy, yeşillenme hastalığının görülmesinden önce Türkiye’ye nasıl ihracat yapıldığı bilgisini de KIBRIS okuyucuları için paylaştı.
“2001 yılından beri dökme yöntemiyle gidiyordu”
Salih Gürsoy, enginarın 2001 yılından beri termoking soğutucularla, dökme olarak Türkiye’ye ihraç edildiğini, 2023 yılına kadar da bu uygulamanın devam ettiğini aktardı. 7 Kasım 2023’te Akdeniz İhracatçılar Birliği tarafından, ürünlerinin artık dökme olarak gönderilemeyeceği şeklinde bir yazı aldıklarını dile getiren Gürsoy, buna sebep olarak da yeşil renkli bitkilerde görülen, yeşillenme hastalığının sebep olduğu bir sineğin KKTC’de de mevcut olduğunun tespit edildiği açıklaması yapıldığını dile getirdi.
Süreç, mevzuata takıldı
Konuya dair, enginar üreticilerinin Tarım Bakanlığı’yla yaptığı istişarelerin ardından Türkiye’den yetkililerle iletişime geçildiğini söyleyen Salih Gürsoy, gerekli altyapının olmadığını, enginarların dökme olarak gönderilebilmesi için bir sürece ihtiyaç duyulduğunu, bu süreçte de hazırlanılması gerektiği yönünde cevap aldıklarını kaydetti.
Gürsoy, Tarım Bakanlığı’nın Türkiye’yle yürüttüğü temasların devamında hazır ürünlere fimügasyon uygulaması yapıldığını ve 15 Aralık 2023’te ilk sevkiyatın gerçekleştirildiğini anlattı; ancak bu sefer de Mersin Karantina Müdürlüğü’nden enginarların mevzuata uygun olmadığı gerekçesiyle geçiş iznine onay verilmediği yönünde bir yazı aldıklarını anlatan Gürsoy,“38 bin ürünümüzü 25 Aralık 2023’te tekrar geri gönderdiler. Geri dönen ürünümüz geçen zaman içerisinde telef oldu, imha ettik.” dedi.
Herhangi bir zararlı tespit edilmedi
Üreticinin daha fazla mağduriyet yaşamaması için Tarım Bakanlığı’nın devreye girdiğini söyleyen Salih Gürsoy, Türkiye Tarım Bakanlığı’ndan bir heyetin ülkemize gelerek konuya dair araştırma ve incelemelerde bulunduğunu; yapılan araştırmalarda ise enginarlarda herhangi bir zararlı tespit edilmediğini vurguladı.
İhracat yeniden başladı
Tüm bu yaşananların akabinde Tarım Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı’ndan yetkililerin konuya el attığını dile getiren Gürsoy, ürünlerin kasalara yüklenip, fimügasyon uygulamasına tabi tutulduktan sonra ihraç edilebileceği yönünde karar üretildiğini dile getirdi. Gürsoy, 11 Ocak tarihinden itibaren ülkeden Türkiye’ye gidecek enginarların kasalara konularak fimügasyon işlemine tabi tutulduğunu ve ihracın da sorunsuzdevam ettiğini açıkladı.
“Zarar Tarım Bakanlığı tarafından tanzim edilecek”
İlk gönderilen ve telef olan 38 bin dökme enginarın 570 bin TL ve 7 bin dolarlık bir zararı olduğunu dile getiren Salih Gürsoy, bu zararın da Tarım Bakanlığı tarafından tanzim edileceği yönünde bir cevap aldıklarını açıkladı.
“Bakan süreç boyunca yanımızdaydı”
Salih Gürsoy, yaşanan süreçte Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş’un kendilerine verdiği desteğe de vurgu yaparak, “Bunun altını çizmek isterim ki Sayın Bakanımız konuyu yakinen takip edip, sorunların giderilmesi için büyük emek ortaya koymuştur. Öte yandan Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri de bizimle kurdukları iletişimde yardımcı oldular. Şu anda sorun ortadan kalktı. Sayın Çavuş ve yaşanan süreçte bize destek olan yetkililere teşekkür ederiz.” dedi.
Zurnacılar: İnsan sağlığını tehdit edecek hiçbir şey yok
Enginar Üreticisi Kemal Zurnacılar, enginarın sağlık koşullarına uygun şekilde yetiştirildiğinin altına çizerek, “Ülkemizde yetişen enginar an az hastalığa ve zararlıya sahip sebzedir. Yaşanan süreçte çıkan haberler halkın ürünleri alırken daha çekimser olmasına neden oldu ama gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki ülkemizde yetişen enginarda insan sağlığını tehdit eden hiçbir katkı maddesi bulunmamaktadır” açıklamasında bulundu.
Enginar yetiştirilirken kullanılan hormonun da tamamen doğal olduğunu paylaşan Zurnacılar, tüketicinin endişe duyacağı bir durumun söz konusu olmadığını da kaydetti.
Baştaş: İnsan sağlığı için mutlaka sofrada olmalı
20 yıldır KKTC’den enginar ithalatı yapan Tacettin Baştaş ise enginarın başlı başına şifa deposu bir sebze olduğuna vurgu yaparak, endişe etmeden üretilen enginarların tüketici tarafından tercih edilebileceğini ifade etti.
Öte yandan,enginarın insan sağlığına büyük faydaları olduğunu da kaydeden Baştaş, mutlaka sofralarda enginarın yer alması gerektiğini dile getirdi. Yaşanan süreçle, maliyetlerde artış yaşandığını kaydeden Baştaş, her şeye rağmen sıkıntının giderilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Yorumlar kapalı.