Cypfruvex Genel Müdürü Redif: Üretici mağdur olmadı



featured



Narenciyede sezon tamamlandı. Cypfruvex Genel Müdürü Cemal Redif sezonu değerlendirdi. KIBRIS’a konuşan Redif,  yaşanan çeşitli olumsuzluklara rağmen narenciyenin değerlendirildiğini kaydetti:

“94 bin ton ürün hasat edildi”… Cemal Redif rekoltenin her yıl 110 bin ton-130 bin ton arasında değişkenlik gösterdiğini, bu yıl fiili olarak hasat edilen ve belediye kantarından geçen ürün miktarının ise 94 bin tonu bulduğunu açıkladı. Redif, “Yüzde 95 üreticinin ürünü tespit yapıldıktan sonra Cypfruvex tarafından hasat edildi.” ifadelerine yer verdi.

“Zarar minimum seviyede”… Cemal Redif,  ihracat yapılacak piyasa olmadan, hastalıkla ilgili sıkıntı ve söylemlere, İsrail piyasasının yaptırımlardan dolayı kapanmasına rağmen narenciye ürünlerinin kesilip değerlendirildiğini açıklayarak  “Üretici bazında zarar ziyan minimum seviyededir.” dedi. Cypfruvex alım fiyatı ve devlet desteği ile birlikte üreticiye 171 milyon 272 bin 264 TL ödeme gerçekleşecek.

Cemre CEMALİ

2023-2024 yılı Narenciye sezonu tamamlandı. Bu yıl 15 Ocak’ta başlayan ve 2 Ağustos’ta tamamlanan narenciye sezonunda üreticinin zararının minimum seviyede olduğu ifade ediliyor. Öyle ki; bu sezon Cypfruvex’te; yaklaşık 2 bin ton greyfurt, bin 100 ton limon, 25 bin ton civarı mandora mandalin, 36 bin ton civarında da valensiya işlendi. Bunların bir kısmı konsantrede bir kısmı da paketlemede değerlendirildi.

Her yıl 110 bin ton ile 130 bin ton arasında değişkenlik gösteren Narenciye rekoltesinde bu yıl fiili olarak hasat edilen ve belediye kantarından geçen ürün 94 bin ton olarak gerçekleşti.

Genel anlamda yüzde 95 üreticinin ürünü tespit yapıldıktan sonra Cypfruvex tarafından hasat edildi. Tespit edilen 8-10 bin ton civarında ürün de Tarım Bakanlığı tarafından ‘dalında kalmış ürün kapsamında’ değerlendirilerek tespiti yapılan tonaj üstünden ödenecek.

KIBRIS’a konuşan Cypfruvex Genel Müdürü Cemal Redif, 2023-2024 yılı Narenciye sezonunu değerlendirdi.

“Bu yılın narenciye sezonu tamamlandı”

Cypfruvex Genel Müdürü Cemal Redif, 2023-2024 Narenciye sezonunun tamamlandığını söyleyerek bu sürede Cypfruvex’te yaklaşık 2 bin ton greyfurt, bin 100 ton limon, 25 bin ton civarı mandora mandalin, 36 bin ton civarında da valensiya ürününün işlendiğini açıkladı.

Redif, bu ürünlerin bir kısmının konsantrede bir kısmının da paketlemede işlendiğini ifade ederek “greyfurt konsantresinin bir kısmı satıldı, bir kısmı depoda. Limonun konsantresinin tamamı şu an depoda. Mandora mandalinin konsantresi de yapıldı; 3’te 2’sinin ihracatı gerçekleştirildi, geri kalanının da satışı yapıldı yakın zamanda gönderilecek. Valensiyanın konsantresinin tamamı satıldı. Yüklenmemiş olanı da alıcıların programlarına göre yapılıyor. Ağustos sonuna kadar yüklemeleri tamamlanacak.” dedi.

Yaş meyvede ihracatla ilgili sıkıntının hala devam ettiğine dikkat çeken Redif şöyle devam etti:

“Fumigasyon isteyerek ürünlerin Türkiye’den gönderilmesi ile ilgili işlemler yapılıyor. Biz Cypfruvex olarak hiçbir ürüne Fumigasyon yaptırmadık. Çünkü bunun meyvenin sağlığına zararlı olduğunu biliyoruz. Dünyada böyle bir uygulama yoktur. Paketlenmiş, işlenmiş, temizlenmiş, mumlanmış ürünlerde taşıyıcı vektör böcek söz konusu olamaz.”

Redif, yeşillenme hastalığının ülkemizde tespit edildiğine yönelik bilimsel herhangi bir test sonucu olmadığını, yapılan PCR testlerinde de pozitif bir değerin çıkmadığını söyleyerek “taşıyıcı vektör böcek vardır ama vektör böcek olması hastalık olduğunu göstermez.” vurgusunu yaptı.

Dünyanın 50 ülkesinde bu hastalığın olduğunu ancak bu ülkelerin ihracatlarının durdurulmadığı gibi fumigasyon da yapılmadığının altını çizen Redif, “Biz fomigasyon yaptırmadık mallarımızın ihracatını Yeşit Hat Tüzüğü kapsamında yaptık. Bir kısım mandalin ürününün de gemi ile direkt ihracatı yapıldı.” dedi.

“Akdeniz Meyve Sineği ürünlere zarar verdi”

Redif,  mevsimsel olarak havaların erken ısınmasından dolayı Akdeniz Meyve Sineği salgınının ürünlere ciddi şekilde zarar verdiğini anımsatarak ancak ağaçta durabilen hiçbir ürünün dalında bırakılmadığına dikkat çekti.

Akdeniz Meyve Sineği nedeniyle ürünlerin dökülmesine şirket olarak yapabilecek bir şeyleri olmadığını üzülerek kaydeden Redif,  sözlerine şöyle devam etti:

“Sıkıntılar yaşadık ama günün sonunda önemli olan bu şirket üreticinin ürününü dalında bırakmadı. Dalında kalan narenciyenin tespiti için Tarım Bakanlığımız gerekli çalışmaları yapıldı. Akdeniz Meyve Sineği ve bakımsız olduğu için hasatı yapılamayan bahçelerden dolayı 12 bin ton civarında Mandora mandalin ürününün tespiti yapıldı. Sayın Başbakanımızın talimatlarıyla Tarım Bakanlığımız tarafından bu ürünlerin bedeli ödenmiştir. Valensiyada da tespitler zamanında yapılmıştır; hem Akdeniz Meyve Sineği  hem de hasat edilemeyen bahçelerde de 10 bin ton civarında valensiya tespit edildi. Bazı üreticilerin ürünlerinin dökülmesinden kaynaklı tespit edilememesi doğrudur ama genel anlamda yüzde 95 üreticinin ürünü tespit yapıldıktan sonra Cypfruvex tarafından hasat edildi.”

Redif, tespiti yapılan bahçelerdeki ürünün bedelini Maliye Bakanlığına yatıracaklarını, tespit edilen tonajların da Başbakanın talimatları ile Tarım Bakanlığı tarafından dalında kalmış ürün kapsamında değerlendirilerek tespiti yapılan tonaj üstünden ödeneceğini belirterek “Bu rakam da 8-10 bin ton civarındadır, daha fazla değildir.” dedi

“94 bin ton ürün hasat edildi”

Toplam rekoltenin her yıl 110 bin ton ile 130 bin ton arasında değişkenlik gösterdiğini, bu yıl fiili olarak hasat edilen ve belediye kantarından geçen ürün miktarının ise 94 bin tonu bulduğunu açıklayan Redif, “bu da gerek Cypfruvex gerek diğer özel sektör paydaşlarıyla yapılmış olan ihracatlar kapsamında değerlendirilmiştir.

İç piyasada da ciddi bir miktarda yafa portakalı, limon, valensiya ve mandalin tüketilmiştir.” dedi.

Redif,  “Üretici bazında zarar ziyan minimum seviyede. Olmadı desek yeridir” vurgusu yaparak şöyle devam etti:

“Hükümetin doğru kararları, Başbakanının, Tarım Bakanlığı’nın ve bölgedeki üretici birliklerinin bu konudaki hassasiyeti, üretime olan inançları ve desteklemeleri çok önemliydi.  Bu sayede üreticiler, ihracat yapılacak piyasa olmadan, hastalıkla ilgili sıkıntı ve söylemlere, İsrail piyasasının yaptırımlardan dolayı kapanmasına rağmen bu ürünler kesildi ve değerlendirildi.”

Redif,  özel sektörde de Cypfruvex’te de belli başlı yaş meyve ürünlerinde bazı sıkıntılar yaşandığını ancak bu sıkıntıları çözebilecek çalışmalar yaptıklarını kaydederek “Cypfruvex olarak hiçbir sıkıntımız yok. Üreticinin tüm parasını da en kısa zamanda ödeyecek pozisyonumuz vardır.  Bir sezon daha kapandı hayırlısıyla gelecek sezona. İnanıyorum ki bilim baskın gelecek. Gerçekler daha açık ve değerlendirilebilir olacak. Böylece gelecek yıl paketlenmiş ürünlerde herhangi bir sıkıntı yaşamadan ihracat yapılabileceğini umut ediyorum..”

Ödemeler başladı

Öte yandan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada 2023-2024 üretim yılında Nisan ayında hasadı tamamlanan Valensiya ürünlerinin Cypfruvex Ltd. alım fiyatı ve buna ek olarak  Başbakan Ünal Üstel’in üretime ve üreticiye verdiği önemi yansıtan 2,000 TL tonuna verdiği ek destekle birlikte 13 Ağustos 2024 Salı günü öğleden sonra itibari ile banka hesap numarası olan üreticilerin hesaplarına hesabı olmayan üreticilerin Ziraat Bankası liste üzerinden ödemeleri yapıldı.

Mayıs ayında hasadı tamamlanan Valensiya ürünü ödemeleri 16 Ağustos 2024 Cuma günü, Haziran ayında hasatı tamamlanan üreticilerin ödemeleri 20 Ağustos 2024 Salı günü, Temmuz – Ağustos ayında hasadı tamamlanan üreticilerin 26 Ağustos 2024 Pazartesi günü itibariyle ödemeleri yapılacak. 701 üreticiye 33.257.444 Kg Valencia ürünü için Cypfruvex Alım fiyatı artı Devlet Desteği ile birlikte  Toplam 171.272.264 TL ödeme gerçekleşecek.

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Cypfruvex Genel Müdürü Redif: Üretici mağdur olmadı
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.