Çavuş: Hedefimiz 50 bin ton



featured


Haber

Müslüm BAYUK

 

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Çavuş, narenciye ürünlerini ihraç etmek için uğraş verdiklerini açıkladı.

Bakan Çavuş King Mandora ürününde 24 bin ton ihraç ettiklerini ve hedeflerinin 50 bin tona ulaşmak olduğunu belirtirken, Yeşil Hat üzerinden Güney Kıbrıs’a şu ana kadar bin 500 ton ihraç yaptıklarını, hedefin 6 bin ton olduğunu açıkladı

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, Kıbrıs TV’de yer alan Halil Esendağlı’nın hazırlayıp sunduğu ‘Her Şey Masada’ programına konuk oldu, tartışma yaratan narenciye konusunda son bilgileri paylaştı.

Göreve gelir gelmez 2023 ve 2022’ye ait mükellefiyetleri yerine getirmek için çaba sarf ettiklerini ifade eden Çavuş, bu kapsamda doğrudan gelir destekleri, kuraklık ödemeleri ve doğal afet zararlarını da içeren tüm ödemeleri 2023 sonuna kadar tamamladıklarını belirtti.

Ülke genelindeki tarım sektörünü etkileyen ‘vektör böcek’ tehlikesine karşı Türkiye’den aldıkları destekle mücadele ettiklerini söyleyen Çavuş, bu konuda yapılan çalışmaların önemine vurgu yaptı.

Bakan Çavuş, son dönemde gerçekleştirilen King Mandora hasadında 42 bin ton ürün elde ettiklerini ve bunun yaklaşık olarak 24 bin tonunu ihraç ettiklerini açıklayarak, hedeflerinin 50 bin ton olduğunu belirtti.
Çavuş Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden narenciye ticaretini başlattıklarını ve King Mandora ile Valencia cinslerinden toplam 6 bin ton ihracat yapacaklarını duyurarak, şu ana kadar bin 500 ton King Mandora’nın Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden satıldığını ve satışların devam ettiğini belirtti.

 

“Göreve başlar başlamaz tüm ödemeleri gerçekleştirdik”

Göreve başladığı zaman 2023 yılı bütçesinin yapıldığını ve harcanmaya başlanmış olduğunu anımsatan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, “Göreve gelir gelmez 2023 ve 2022’den kalma mükellefiyetlerimizi yerine getirmek için çaba sarf ettik. Ve bununla da ilgili 2023 sonuna kadar tüm ödemelerimizi ve 2022’den kalma tüm mükellefiyetlerimizi yerine getirdik. Sadece doğrudan gelir destekleri değil kuraklık ödemelerini, dolu ödemelerini ve doğal afetten zarar gören tüm ödemeleri gerçekleştirdik.” dedi.

 

“Tarım üstü açık bir fabrikadır”

Tarımın üstü açık bir fabrika olduğunu belirten Bakan Çavuş, tarımın hava koşullarından ve her türlü olumsuz şartlardan etkilendiğini son zamanlarda ülkede bulunan ‘vektör böcek’ tehlikesinden üreticiyi kurtarmak adına Türkiye’den de destek alarak çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

 

“Hedefimiz 50 bin ton…”

Şu ana kadar 42 bin ton King Mandora hasadının yapıldığını dile getiren Çavuş, hasat edilen sayının yaklaşık 24 bin tonunu ihracat yaptıklarını belirterek, “İhraç edilenlerin bir kısmını Türkiye üzerinden geçirdik, bir kısmını da gemiler aracılığıyla yaptık. Tabi ki hedefimiz 50 bin ton yapmak ama bunun için de hava şartları çok önemli. Havalar ısındıktan sonra ürün bozuluyor ve daha hızlı bir döküme gidiyor.” şeklinde konuştu.

 

“Tarım bütçesinin yüzde 20’sini narenciyeye verdik”

Ürünlerin bozulması sorunuyla ilgili yapmış oldukları çalışmalar sonucunda öngörülerinin olduğunu belirten Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, Tarım Bakanlığı bütçesini bu yıl yükseltilmesinin önemine değindi. Çavuş, üretimin ve üreticinin yanında olmak için çalıştıklarını vurgulayarak şu şekilde konuştu:

“İlk önce rekoltenin Akdeniz havzasında yüksek olduğunu gördük ve bütçe çalışması yapılırken bu öngörüye göre yaptık, iyi ki de yapmışız. Geçmiş yıllara baktığımızda tarım bütçesinin genel bütçe içerisindeki payı yüzde 2,4’lere kadar düşmüştü. Bu yıl yapmış olduğumuz destek programı ve Sayın Başbakan’ın takdiriyle almış olduğumuz bütçe genel bütçenin 3,85’i, bu büyük bir bütçeydi. Narenciyenin de tarım bütçesi içerisindeki payı yüzde 20-25 civarlarından uzun yıllar içerisinde yüzde 6’lara kadar düşmüştü. Biz bu yıl yine Güzelyurt bölgesine ve narenciyeye büyük bir pay ayırdık ve tarım bütçesinin yüzde 20’sini narenciyeye verdik.”

Çavuş, vermiş oldukları desteklerle birlikte üçüncü ülkelere ihracatı desteklediklerini ve yapmış oldukları öngörünün doğru olduğunu söyledi.

 

“Bin 500 ton narenciye Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden satıldı”

Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden de narenciye ticaretini kullanmaya başladıklarını belirten Çavuş, “3 bin ton ‘King Mandora’ ve 3 bin ton da ‘Valencia’ yeşil hat tüzüğü üzerinden satacağız. Şu an için ‘King Mandora’nın bin 500 tonu Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden satıldı ve satılmaya devam ediyor.” dedi.

1
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
1
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Çavuş: Hedefimiz 50 bin ton

Yorumlar kapalı.