
“GELDİĞİM NOKTAYA VARMAK HİÇ KOLAY OLMADI”… 13 Yıldır meslekte yer edinen, geldiği noktaya varmanın hiç kolay olmadığını vurgulayan Atikoğlu, sahaya çıktığında insanların şaşkın ifadelerin yanında, kadın olarak sahada var olmasından ötürü, 90 dakika boyunca aşağılayıcı sözler ve küfürlere maruz kaldığını belirtti
“KADIN ÖZGÜRDÜR, MÜCADELECİDİR”.. Eskiden “erkek işi” denilen mesleklerde, kadınlarında var olabileceğinin en güzel örneği olan Atikoğlu, kendisini bu yolda destekleyenlere teşekürü borç bilirken, “Kadın özgürdür, mücadelecidir. Bu yolda hayat eşittir. Eğitimimiz, hayallerimiz, haklarımız, sorumluluklarımız, işimiz eşittir.” dedi.
Emine Gül ÖZER
2018 yılında Yakın Doğu Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi Sağlık ve Spor öğretmenliği Bölümü’nden mezun olan Sabriye Atikoğlu, şimdilerde Erenköy Lisesi’nde Beden Eğitimi Sağlık ve Spor Öğretmeni olarak görev yapıyor.
Lise ve üniversite eğitimi boyunca egzersiz ve spor alanında birçok eğitime katılıp, antrenörlük ve eğitmenlik belgeleri alan Atikoğlu’nun asıl branşı Atletizm. Bu alanda KKTC 800 metre rekoru, Türkiye Üniversiteler arası 800 metre üçüncülüğü olan Atikoğlu, ayrıca KKTC ‘İsveç Bayrak Rekoru’ sahibi…
2011 yılında sahada atletizm antrenmanı yaparken bir hocasının tavsiyesi üzerine ailesinden izin alarak Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’na başvuran Atikoğlu, gerekli eğitimleri alarak, yazılı ve kondisyon sınavlarını da geçtikten sonra hakemlik hayatına başladı.
Yaklaşık 13 yıldır mesleğini tutkuyla icra eden ve başarıdan başarıya koşarak her geçen gün yükselen performansıyla dikkatleri üzerine çeken 27 yaşındaki Atikoğlu, B klasmandan, A klasmana yükselen ve Süper Lig maçınıda yöneten ilk kadın hakem oldu.
Kadın hakemlikte ülkemizin gururu haline gelen Atikoğlu,90 dakika boyunca sahaların tozunu attırırken, pek çok aşağılayıcı söze de maruz kalıyor.
“Kadından hakem olmaz”, “eve git ütünü yap” gibi pek çok kelimeye kulaklarını tıkayan Atikoğlu, bir kadın olarak icra ettiği mesleğinin öyküsünü KIBRIS muhabirine anlattı…
“Geldiğim noktaya varmak hiç kolay olmadı”
Bir kadın olarak mesleği icra etmeye başladığında çok fazla zorluklara ve insanların tepkilerine maruz kaldığını vurgulayan Atikoğlu, “Geldiğim noktaya varmak hiç kolay olmadı. Sahaya çıktığımda insanların şaşkın ifadeleri yanında, ‘kadın hakem var, sahada ne işi var’, ‘temizlik yap, ütü yap, yemek yap, erkek işi kadın anlamaz’ söylemlerini milyonlarca kez duydum. O yaşta spor yapmak için sahada olan birinin hayallerine kadına aitmiş gibi yüklenen ev işleri… tabii bunlar toz pembe kısmı, aşağılayıcı ve küfürleri saymıyorum bile.” ifadelerini kullandı.
Bunlara ek psikolojiyle ailesinin maçlarını izlemek ve kendisine destek vermek için tribünde yer aldığı anlarda hakaret ve küfürler karşısında kendisini kötü hissettiğini söyleyen fakat ailesinin her koşulda kendisinin arkasında olduğunu belirten Atikoğlu, “90 dakika bitirmeniz gereken bir maç. Hakaretler, küfürler havada uçuşuyor…Neyseki babam bu zihniyette değildi. En büyük desteği ondan gördüm. iki erkek kardeşim var ve onlardan ayırmadı eşitlik anlayışıyla büyüdük. Şuan evliyim.bir oğlum var ve sevgili eşim hayatımın her döneminde hakemlik hayatıma büyük saygı ve anlayış duydu. Maçlarımı izlemeye de severek geliyor. En büyük şansım ise çok iyi bir yönetime ve başkana denk gelmek.” şeklinde konuştu.
Eskiden “Erkek işi” denilen meslekle artık biz kadınlarda varız!
Mesleğe ilk başladığında hakemliğin erkek işi olarak görüldüğünü vurgulayan, kadın hakem olarak sayılarının çok az olduğunu kaydeden Atikoğlu, “2011 yılında 2-3 kadın hakem olarak başladığımız bu meslek, 2024 yılında hemen hemen her maçta bir kadın hakemin görev aldığını görmek gurur verici..” dedi.
Bu yola çıktığında kendisinden özveriyi eksik etmeyen, ‘kadınsın yapamazsın’ algılarının kırılmasına vesile olanlara teşekürü bir borç bilen Sabriye, “Kadına gösterilebilecek güvenin, değerin, saygının eserini başta Federasyon Başkanımız Sayın Hasan Sertoğlu ve Merkez Hakem Kurulu’na, değerli hocalarımıza borçluyuz. Üzerimizdeki emekleri, göstermiş oldukları yol, bizlerin gelişimini yakından takip etmeleri, tırnak içinde ‘eskiden’ erkek işi diye adlandırılan ve biz kadınların severek gönülden yapmak istediğimiz bu mesleğe özgüvenle adım atmamıza olanak sağlamışlardır.” şeklinde konuştu.
Kadın kadının yurdudur..
Sektörde 13 yılını deviren Sabriye Atikoğlu, sahadaki unutamadığı en büyük anının bir kadın seyirciden aldığı destek olduğunu şu ifadelerle aktardı;
“Unutamadığım en büyük anım yönettiğim bir maç bitiminde tanımadığım bir kadın seyircinin hakem odasına gelip beni içten, samimi bir şekilde tebrik edip “seninle gurur duydum. tebrik ederim” söylemesiydi. Şaşkınlıkla büyük hayranlıkla dinledim… Karşılaştığım en güzel olay bir kadının başka bir kadına gönülden destek verdiği bir meslek ve bu benim en büyük gururum…”
Çok zorlu yollar kat ederek bu günlere gelen, fakat şimdi artık hakemlik kimliğiyle benimsenen Atikoğlu, “Şu an adımı söylerken veya gördüklerinde tanımadığım birçok insan tarafından hakem kimliğimle biliniyor ve siz hakemlik yapıyorsunuz değil mi? sorusuyla karşılaşıyorum hikayemi her seferinde mutluluk duyarak anlatıyorum” dedi.
“Kadın özgürdür, mücadelecidir, bu yolda hayat eşittir”
Kadınların her meslek dalında var olacağını, sen kadınsın yapamazsın algılarının her geçen gün daha da kırılacağını, kadının istedikten sonra yapamayacağı hiçbir şeyin olmadığını vurgulayan Atikoğlu,
“Kadın özgürdür. Mücadelecidir. Bu yolda hayat eşittir. Eğitim, hayallerimiz,haklarımız,sorumluluklarımız,işimiz eşittir. Emeklerinin karşılığını ödeyemeyeceğim annem, ve tüm kadınlarımız 8 Mart Dünya Kadınlar Günümüz kutlu olsun. Bir gün değil, bir ömür kadının kıymetini unutmamak dileği ile…” ifadelerini kullandı.
Yorumlar kapalı.